Érintésvédelmi Törpefeszültség.

Az 50V-nál kisebb névleges feszültségű váltakozó feszültség, és a 120V-nál kisebb névleges feszültségű egyenfeszültség, törpefeszültségnek számít. 50V váltakozó és 120V egyenfeszültségnél nagyobb feszültség nem jöhet létre sem a fölhöz képest, sem a vezetők között. A törpefeszültség alkalmazásával megakadályozható az emberi szervezet számára káros érintési feszültség létrejötte. Az érintésvédelmi törpefeszültségről üzemelő elektromos berendezések a III. érintésvédelmi osztályba tartoznak. Az érintésvédelmi törpefeszültség dugaljai különböznek az erősáramú dugaljatól.

  • SELV: Földeletlen érintésvédelmi törpefeszültség
  • PELV: Földelt érintésvédelmi törpefeszültség.
  • FELV: Üzemi törpefeszültség.

Az üzemi törpefeszültséget nem érintésvédelmi céllal állítják elő, hanem valamilyen elektromos berendezés belső áramköreinek a táplálására.

Elektromos motorral működő gyerekjátékok esetében más feszültségszintek vannak meghatározva. A játékok táplálására alkalmazott feszültség nem lehet több mint 25V váltakozó feszültség és 60V egyenfeszültségnél.

Érintésvédelmi Törpefeszültség előállítása:

Törpeszültség előállítására biztonsági transzformátort, egyenirányítót és forgó áramátalakítót alkalmaznak. Fontos hogy a kisfeszültségű oldal, nem lehet vezető összeköttetésben a tápláló oldallal. A törpefeszültségű hálózat vezetékeit elszeparáltan kell elvezetni a nagyfeszültségű hálózattól.

Érintésvédelmi törpeszültség passzív, védővezetőt nem igénylő érintésvédelmi módszer.