Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

Magyarországon a hálózatok több mint a 90%-a nullázott azaz TN rendszerű. A lényege, hogy a védendő berendezés összes teste a védővezetőn keresztül az elosztórendszer földelt nullpontjához van csatlakoztatva. Az elosztóhálózat TN-C rendszeréről történik az egy vagy három fázisú csatlakozás. Egy fázisú csatlakozás esetében ez 2 két vezetéket jelent. Egy fázisvezetőt (L) és egy PEN vezetőt. A három fázisú csatlakozás viszont 4 vezetékkel történik.

Bővebben: TN Nullázott hálózat (TN-rendszerek): 

A villamos elválasztás egy önálló érintésvédelmi módszer. A hibavédelmi mód lényege az, hogy a védendő áramkör el van szeparálva a föld potenciáltól. A védőelválasztás passzív érintésvédelmi módszer. Az esetek túlnyomó többségében a villamos elválasztást biztonsági leválasztó transzformátor alkalmazásával valósítják meg.

Bővebben: Villamos elválasztás, mint passzív érintésvédelmi módszer és az elválasztó (leválasztó)...

Az 50V-nál kisebb névleges feszültségű váltakozó feszültség, és a 120V-nál kisebb névleges feszültségű egyenfeszültség, törpefeszültségnek számít. 50V váltakozó és 120V egyenfeszültségnél nagyobb feszültség nem jöhet létre sem a fölhöz képest, sem a vezetők között. A törpefeszültség alkalmazásával megakadályozható az emberi szervezet számára káros érintési feszültség létrejötte.

Bővebben: Érintésvédelmi Törpefeszültség

Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. Ezeken a készülékeken fel vannak tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképei, illetve az IP védettség fokát jelző két szám. A különböző környezeti behatás elleni védelemre, különféle védettségi fokozatú elektromos eszközöket, készülékeket gyártanak.

Bővebben: Az IP védettség jelentése, értelmezése és szimbólumai:

Minden elektromos készülék rendelkezik egy jelzéssel, mely megállapítja, hogy az adott készülék melyik érintésvédelmi osztályba sorolható. A besorolás nem rangsorolja a készülékeket, hanem az érintésvédelem megvalósításának a módjára utal.

Bővebben: I. II. III. Érintésvédelmi Osztály

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape