Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó

Az IP védettség jelentése, értelmezése és szimbólumai

Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. Ezeken a készülékeken fel vannak tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképei, illetve az IP védettség fokát jelző két szám. A különböző környezeti behatás elleni védelemre, különféle védettségi fokozatú elektromos eszközöket, készülékeket gyártanak.

Bővebben: Az IP védettség jelentése, értelmezése és szimbólumai 

I. II. III. Érintésvédelmi Osztály

Minden elektromos készülék rendelkezik egy jelzéssel, mely megállapítja, hogy az adott készülék melyik érintésvédelmi osztályba sorolható. A besorolás nem rangsorolja a készülékeket, hanem az érintésvédelem megvalósításának a módjára utal.

Bővebben: I. II. III. Érintésvédelmi Osztály

Érintésvédelmi Törpefeszültség

Az 50V-nál kisebb névleges feszültségű váltakozó feszültség, és a 120V-nál kisebb névleges feszültségű egyenfeszültség, törpefeszültségnek számít. 50V váltakozó és 120V egyenfeszültségnél nagyobb feszültség nem jöhet létre sem a fölhöz képest, sem a vezetők között. A törpefeszültség alkalmazásával megakadályozható az emberi szervezet számára káros érintési feszültség létrejötte.

Bővebben: Érintésvédelmi Törpefeszültség 

Védőelválasztás és a Leválasztó Transzformátor működése

A védőelválasztás alkalmazásakor egy elválasztó transzformátort kapcsolnak a fogyasztó és a hálózat közé. Két, egymástól elszigetelt tekercsel készül, mely rendszerint 1:1 áttételű. Elválasztó transzformátorral védett mozgatható fogyasztó, hajlékony csatlakozóvezetékének a hossza maximálisan 10m lehet, és a teljes hosszában szemmel ellenőrizhetőnek kell lennie. A védőelválasztás passzív érintésvédelmi módszer.

Bővebben: Védőelválasztás és a Leválasztó Transzformátor működése

Ez az idegesítő kis sáv azért került ide, hogy az Európai Uniós törvényeknek eleget téve jelezzük, a mi weboldalunk is cookie-t, azaz sütiket használ a minél jobb felhasználói élmény elérésének az érdekében.

Megértettem