Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó

I. II. III. Érintésvédelmi Osztály

Minden elektromos készülék rendelkezik egy jelzéssel, mely megállapítja, hogy az adott készülék melyik érintésvédelmi osztályba sorolható. A besorolás nem rangsorolja a készülékeket, hanem az érintésvédelem megvalósításának a módjára utal.

Az I. Érintésvédelmi Osztályba tartozó elektromos készülékeket csatlakoztatni kell a hálózat védővezetőjéhez.

I. (Első) Érintésvédelmi Osztály:

Ebbe az osztályba soroljuk azokat az elektromos eszközöket, melyeket a villamos hálózat védővezetőjéhez csatlakoztatni kell. Ezeken a készülékek áramütés elleni védelme nem csak az alapszigetelésen alapul. Ezek a fogyasztók el vannak látva egy csatlakozó egységgel, melyhez az elektromos hálózat védővezetője csatlakoztatható. Meghibásodás esetén a kismegszakító, vagy az áramvédő kapcsoló azonnal leold. Ilyen fogyasztó például az elektromos tűzhely, vagy az elektromos bojler. Az 1. Érintésvédelmi osztályba tartozó készülékeket szigorúan tilos földeletlen dugaljba dugni.
A II. Érintésvédelmi Osztályba tartozó készülékek megerősített vagy kettős szigeteléssel vannak ellátva.

II. (Második) Érintésvédelmi Osztály:

Ide a kettős szigeteléssel vagy megerősített szigeteléssel ellátott elektromos eszközöket soroljuk. Az üzemszerűen feszültség alatt lévő részek úgy vannak elszigetelve a fogyasztó burkolatától, hogy meghibásodás esetén sem léphet fel veszélyes érintési feszültség. Ezeket az elektromos berendezéseknél nincs lehetőség a védővezető csatlakoztatására, és a dugvilláin sincs földelő érintkező, ezért az érintésvédelem független a villamos hálózattól. Tilos ezeket a fogyasztókat leföldelni vagy a villamos hálózat védővezetőjéhez kötni. Az ide sorolható készülék például a kézi fúrógép, vagy a hajszárító.


III. (Harmadik) Érintésvédelmi Osztály:

A III: Érintésvédelmi Osztályba tartozó készülékek érintésvédelmi törpefeszültségről üzemelnek.

Ide azok a készülékek tartoznak, melyeknek a táplálása érintésvédelmi törpefeszültségről történik. Ez a feszültség maximum 50V lehet váltakozó feszültség, és 120V egyenfeszültség lehet. Ezeket a feszültségeket meghaladva, már nem beszélhetünk érintésvédelmi törpefeszültségről. Ilyen készülékek például az elektromos gyerekjátékok. A feszültségszint szerint három csoportra osztjuk ezeket a fogyasztókat.

III. érintésvédelmi osztály A:
Váltakozó feszültség esetén 50V, egyenfeszültség esetén 120V maximálisan.

III. érintésvédelmi osztály B:
Váltakozó feszültség esetén 25V, egyenfeszültség esetén 60V maximálisan.

III. érintésvédelmi osztály C:
Váltakozó feszültség esetén 12V, egyenfeszültség esetén 30V maximálisan.

A fogyasztó táplálásnál nagyobb feszültség nem kerül előállításra egyik esetben sem.Védelmi osztályok összefoglaló táblázat

Védelmi osztály

I. Érintésvédelmi Osztály

II. Érintésvédelmi Osztály

III. Érintésvédelmi Osztály

Szimbólum:

Alkalmazott védelem:

Védővezető

Kettős szigetelés, megerősített szigetelés

Érintésvédelmi törpefeszültség

Példák:

Villany motor, elektromos tűzhely, mosógép

Elektromos kéziszerszámok, háztartási gépek

Elektromos gyerekjátékokEz az idegesítő kis sáv azért került ide, hogy az Európai Uniós törvényeknek eleget téve jelezzük, a mi weboldalunk is cookie-t, azaz sütiket használ a minél jobb felhasználói élmény elérésének az érdekében.

Megértettem