Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

A szabadban sem nélkülözhetjük az elektromosságot, ugyan úgy szükségünk van világításra és áramvételezési lehetőségre, mint az otthonunkban. Egy kicsit hanyagolt téma kültéren való villanyszerelés, pedig egy jól megtervezett és kivitelezett kültéri elektromos rendszer, nagyban elősegíti kertes házban lakók minden napi életét.

Kültéri villanyszereléssel kapcsolatos tevékenységi körök:

  • Kapcsolható és szenzoros világítási áramkörök villanyszerelése.
  • Kültéri áramvételezési lehetőségek kialakítása, meglévő rendszer bővítése.
  • Garázskapu, elektromos kapu bekötési lehetőség kialakítása.
  • Gyengeáramú rendszerek (kaputelefon, érzékelők, vezérlések) kialakítása
  • Automata öntözőrendszer vezérlés, és szivattyú megtáplálása.

Hiszen sötétedés után nem mindegy hogy a kaputól a bejáratig, botorkálva vagy fényárban jutunk el. Az elvtelenül, vagy gyengén megvilágított közlekedő utak balesetveszélyesek. Sötétben, félhomályban az ember sokkal lassabban és bizonytalanabbul mozog, mint egy jól megvilágított környezetben. Ennyire fontos lehet az olyan elektromos kerti gépek számára a kényelmes áramvételezési lehetőség kialakítása, mint a sövényvágó vagy a fűnyíró. Csak végig kell gondolni mennyi mindennek, lehet szüksége áramra, teljesség igénye nélkül: kertben lévő disz kivilágításnak, öntözőrendszer vezérlésének és szivattyújának, a kertben lévő medencének, a szökőkutaknak a világítása és motorja, elektromos garázskapunak, a kerti összejövetelek megvilágításának egyaránt szükség van elektromos csatlakoztatási lehetőségre.

A szabadban elhelyezett fogyasztóknak a szakszerű és időjárást álló megtáplálására nagy hangsúlyt kell fektetni.
A családiházak kertjében is szükséges áramvételezési lehetőséget kialakítani, illetve a megfelelő megvilágítást kialakítani csak a fontosabbakat említve. Számos fogyasztó telepíthető a szabadban, de ezeknek a fogyasztóknak a szakszerű megtáplálását biztosítani kell.

A kültéri villanyszerelés, az áramkörök kialakítása, egy kicsit más technikát igényel. A szabadban a szerelvények folyamatosan ki vannak téve az elemeknek, az időjárás viszontagságainak. A villanyszerelés során felhasznált anyagoknak védettnek kell lenni legalább csöpögő és fröccsenő víz ellen. A kültéri villanyszerelés során is fokozottan ügyelni kell az érintésvédelem kialakítására. A lámpák, kapcsolók, dugaljak inkább ki vannak téve nedvességnek, mint a lakásban. A villanyszerelőnek fontos a megfelelő IP védelem megválasztása, és az áramköröket önálló, a lakástól független áramvédő kapcsolóval (Fi-relé) ellátni. Lakásokban az áramvédő kapcsoló szokásos érzékenysége 30mA, a szabadban való villanyszerelés során ennél érzékenyebb (10mA) Fi-relé kerül beépítésre.

A kert villanyszerelését a tereprendezéssel párhuzamosan, vagy előtte kell kivitelezni, mert ásási munkálatokkal jár.

A kert villanyszerelése során ez elektromos fogyasztóknak a vezetéke, talajban kerül elvezetésre. A kültéri villanyszerelés során fontos a megfelelő csövezési technika megválasztása, vezeték későbbi esetleges cserélhetőségének, és további plusz áramkörök behúzhatóságának a szempontjából. Erre a célra NNY-J típusú földkábel kerül felhasználásra. A fölkábel legalább 70cm mélyen kerül a talajba. A kertben lévő fogyasztók száma, jellege és pontos helye fixálva lett, a következő lépésként a kábelárok kiásása következik, melynek legalább 70cm mélységűnek kell lennie. A földkábel úgynevezett KPE csőben kerül elvezetésre a föld alatt. Szükség lehet gyengeáramú hálózat kiépítésére is, ebben az esetben önálló védőcsövet kapnak a gyengeáramú rendszerek vezetékei. Érdemes kiegészítő védelemként kábeltéglát elhelyezni, ez védelmet nyújt az esetleges fizikai behatások ellen.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape