Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

Az utóbbi években ismét egyre több panellakás cserél gazdát Budapesten, és jelenleg úgy tűnik ez a tendencia inkább fokozódik, mint csökkenne. Természetesen ezzel együtt folyamatosan növekszik az igény, a panelos lakások villamos hálózatának teljes újjá építésére, felújítására. Ugyanis, mára ezek az otthonok villamos szempontból élhetetlenné váltak, akár az általános műszaki állapotról, akár a szerelvények számáról, illetve azok elhelyezéséről beszélünk. A lakótelepi lakások villamos szempontból elavultak, a sodort, laza, melegedő kötések, és gyakran izzásig hevült alumínium vezetékek pedig egyenesen tűzveszélyesek. Mindenütt önjelölt villanyszerelők kéznyomait lehet felfedezni az elektromos hálózaton. Jellemzően 3 – 4 áramkörről működik az összes fogyasztó és megszokott jelenség a földelés totális hiánya. Mindenfelé gyengeáramú és hosszabbító kábelek tekeregnek a padlón és a szőnyeg alatt. Egy két dugaljról működik az egész konyha és szoba. És megszokottak a szétégett dugaljak, a porcelán biztosítékok, vagy 25-30 éves biztosítéktáblák és kismegszakítók látványa. Egy biztos: ezeknek az elektromos hálózatoknak a sorsa mára minden szempontból megpecsételődött, csak a teljes felújítás jelenthet megoldást az elavult villanyszerelés okozta problémákra, veszélyforrásokra.

Panellakások villanyszerelésével kapcsolatos főbb tevékenységi körök:

  • Erősáramú hálózat teljes felújítása.
  • Gyengeáramú hálózat kiépítése, felújítása.
  • Fogyasztásmérővel kapcsolatos munkálatok.

„Vettünk egy panellakást, és szeretnénk felújítani”:

Az utóbbi időben egyre többen keresnek meg telefonon, és írnak E-mailt lakótelepi lakások villanyszerelésével kapcsolatban. Jellemzően fiatal párok, akik megszerezték az első közös lakásukat. Ők azok, akik egészen biztos nem fogják tudni beérni a 25–30-40 éves villamos hálózattal. Gondoljuk át az elektromos fogyasztókat! Konyha: elektromos tűzhely, mosogató gép, hűtőgép fagyasztóval, mikrohullámú sütő, szagelszívó, és még 2-3 konyhai robot gép. Fürdőszoba: mosógép, villanybojler, masszázskád. Szobák: legalább 2 TV és 2 számítógép a perifériáival, világítási áramkörök plusz még egyéb kisfogyasztók. Már csak a konyhának kell kapásból minimum 4 (de inkább 5 - 6) önálló áramkőr.

Az épületvillamosság területén mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk a panellakások felújítása iránt érdeklődő ügyfeleink iránt, hiszen villanyszerelő vállalkozásom egyik fő tevékenységi köre volt mindig is. Éves szinten 5-10 lakótelepi otthon villanyszerelését újítjuk fel Budapesten, természetesen minden tekintetben a mai kor elvárásainak megfelelően. A panel típusú lakások villanyszerelésének 100%-os felújításában szerzett több évtizedes tapasztalat, tudásbázis, rutin és gyakorlat mind az ügyfeleink maximális megelégedettségét garantálja!

Panellakás elektromos hálózatának felújításának szempontjai:

Amennyiben panellakás villamos hálózatának a felújításáról beszélünk, három fontos dolognak kell egymással találkoznia, amit akár nevezhetünk vezérelveknek is. Szakszerűség, felhasználó barát praktikus kialakítás és persze az esztétikum! Igazság szerint már az eredeti felállás sem büszkélkedhetett egyikkel sem, hiszen a házgyári lakások megépítése során a villanyszerelés eléggé a háttérbe szorult, nem élvezett prioritást.

A panellakás villanyszerelésének a megtervezésekor három alapelvnek, szempontnak kell találkoznia. Szakszerűség praktikum és esztétikum.
Sok panellakásban még ma is 3–4 olvadóbiztosító látja el az alumínium vezetékkel kiépített áramkörök túláramvédelmét. Ez ma már műszaki és biztonsági szempontból egyenlő a nullával.

Szakszerűség: A villanyszerelés magas biztonsági színvonala az elsődleges és legfontosabb szempont. A kialakított áramkörök száma és elosztása, rézvezető alkalmazása, EPH kiépítése, helyhez kötött, illetve az önálló áramkör meglétét igénylő fogyasztó készülékek szakszerű megtáplálása, valamint az áram-védőkapcsoló beépítése a panellakásokban is elengedhetetlen.

Praktikusság: Egy felújított lakásban, felújított villanyszerelés mellett ki az aki hosszabbítót szeretne használni? Igen, panellakást is el lehet képzelni hosszabbítók, elosztók nélkül. Ez nem csak sci-fi. A megfelelően és átgondoltan elhelyezett dugaszoló aljzatok és azoknak a mennyisége, különös tekintettel a konyhában, valamint az alternatív és kereszt kapcsolások optimális kialakítása, nagymértékben hozzájárul a lakótelepi lakás mindennapi használhatóságához, valamint a mindenkori komfort szint növeléséhez.

Esztétikum: Az esztétikum és a villanyszerelés valahogy nem igazán találkozott egymással a panellakásokban. A mostani felújítások során viszont fontos szerepet játszik a lehető legmagasabb színvonalú, esztétikai megoldásokra való törekedés. Vegyesen kerülnek alkalmazásra a süllyesztett és a falon kívüli szerelési technológiák. Az, hogy ezek milyen arányban vannak egymással, mindig az adott panellakásra jellemző körülmények fogják meghatározni.

Összefoglalva: A panellakások villanyszerelése már kiépítésükkor sem felelt meg a kor műszaki elvárásainak. A szakszerűtlen vezetékkötések, kevés áramkör, melyek ráadásul 1,5mm2-es alumínium vezetékkel lett többnyire kivitelezve már akkor sem számított a szakma csúcsának. A problémát fokozta az eleve kevés dugaszoló aljzat kiépítése, ami az elosztók és hosszabbítók rémuralmát eredményezte a lakásokban. Amivel persze egyre nagyobb stressznek lett kitéve az a néhány áramkör. Természetesen ez mára hatványozottan igazzá vált, és persze ehhez még hozzá jön a 30 40 50 éves hálózatnak az elavulása is. Ezeknek a hálózatoknak a javítgatására egyszerűen nincs reális lehetőség. Csak a teljes felújítással lehet az elvárásoknak megfelelő szintet elérni. Egy biztos, azt a bizonyos arany középutat minden panellakás esetben meg lehet találni!

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape