Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó

Tűzhely bekötés Budapest területén.

Villanyszerelés, és elektromos tűzhely bekötés, garanciával:

  • Hagyományos, kerámia lapos, indukciós tűzhelyek csatlakoztatása.
  • Bútorba épített főzőlapok és sütők bekötése.
  • A bekötéshez szükséges csatlakozó hely kialakítása.
  • Villanyszereléssel kapcsolatos kivitelezések, mint vezeték áthúzás, új áramkőr kiépítése.
  • Teljesítménybővítés, regisztrált villanyszerelői kivitelezések, ELMŰ ügyintézéssel.

Egy mai modern háztartás nélkülözhetetlen kelléke a tűzhely. Rendszerint négy főző lappal és egy sütő térrel van ellátva. 3 féle főző lappal találkozhatunk: hagyományos, kerámia, és indukciós főzőmezős. Az indukciós tűzhely energiatakarékosabb, mivel a bekapcsolás pillanatában máris rendelkezésre áll a maximális teljesítmény. A villamos tűzhelyek többsége egyaránt beköthető egy, kettő, és három fázis esetén is. Az elektromos tűzhelyek az I. Érintésvédelmi osztályba tartoznak, tehát közvetlen, védővezetős érintésvédelmi módszert igényelnek. A tűzhely bekötése védőföldelés hiányában szigorúan tilos! Csak képesített személy, villanyszerelő csatlakoztathatja a tűzhelyet a villamos hálózathoz, ha a bekötés feltételei teljesülnek.

 A tűzhely bekötését mindenképpen érdemes villanyszerelőre bízni.

Bízza villanyszerelőre a tűzhely bekötését:

A villanytűzhely, főzőlap (kerámia lapos, indukciós, hagyományos), elektromos sütő gyártok mindegyike megköveteli, hogy villamos iparban jártas szakember, villanyszerelő üzemelje be a készüléket. Tehát a tűzhely gyártója csak akkor vállal garanciát, ha az adott készüléket egy villanyszerelő csatlakoztatta a ház vagy lakás villamos hálózathoz, és a szakszerű bekötés meglétét jótállási jegy pecsételésével igazolja. Ha a vásárló maga köti be a tűzhelyet, vagy önjelölt szakit bíz meg, a készülék garanciájának az elvesztését kockáztatja. Ha a tűzhely hibás, vagy garanciális időszak alatt meghibásodik, a garanciális ügyintézéskor legelsőnek a tűzhely bekötését elvégző pecsétjét fogják ellenőrizni a jótállási papíron. Nagyon nehéz lesz az igazunkat kiharcolni, a villanyszerelő pecsétjének hiányában, még abban az esetben is, ha szakszerű volt a tűzhely csatlakoztatása. Ami elromolhat, az el is romlik! És ezek a konyhai eszközökért legtöbb esetben bizony 6 számjegyű összeget kell letenni az asztalra.

Elektromos tűzhely, főzőlap, sütő vásárlása előtt:

Az elektromos tűzhely bekötése előtt a lakás vagy ház villamos rendszerén, felülvizsgálatot kell végezni. Egy villanytűzhely vagy főzőlap áramfelvétele igen magas, és semmi sem garantálja, hogy a kiválasztott villanytűzhely bekötése lehetséges a meglévő rendszerre. Amennyiben ez az eset áll elő, vezetékáthúzás, új áramkőr kiépítése válik szükségessé, az új tűzhely műszaki paraméterei alapján.

Miért jobb, ha villanyszerelő végzi az elektromos tűzhely bekötését:

  • A tűzhely szakszerű csatlakoztatása garantált, és pecséttel le is van igazolva.
  • A gyártó vagy szaküzlet szakszervize Budapesten 15-20.000 Ft-t is elkérhet a műveletért.
  • Egy szakszerűtlen, balul sikerült tűzhelybekötés tűz és életveszélyes!
  • Alulméretezett szabványtalan hálózatra ekkora fogyasztó kapcsolása tűzveszélyes, és hatalmas felelőtlenség.
  • Bármilyen villanyszereléssel kapcsolatos probléma felmerülhet a tűzhely bekötése során, amire a villanyszerelő a helyszínen azonnal tud reagálni.

Tipp: Érdemes lehet a tűzhely, főzőlap megvásárlása előtt villanyszerelővel konzultálni, hogy a kiválasztott készülék biztonságosan üzemeltethető-e az adott áramkörön, és még a vásárlás előtt felülvizsgálni a ház vagy lakás villamos hálózatát, villanyszerelését.

A tűzhelyeknek különböző bekötési módjai vannak, a rendelkezésre álló villamos hálózat (fázis szám) szerint. A villanytűzhely mozgatható fogyasztó, például takarításkor szükség lehet az elmozdítására, ezért az aljzatába mozgatható hő álló vezetékkel csatlakoztatjuk a villanyszerelés során. A vezeték keresztmetszete is a bekötési mód függvényében változik. A gyártók a készülék kézikönyvében javaslatot tesznek a vezeték átmérőjére. Ez általában 1 fázis esetén Cu3x4mm, 3 fázis esetén Cu5x2,5mm. A vezeték kereszt metszetén nem illik spórolni, érdemes a javasoltnál nagyobb vezeték átmérőt alkalmazni.

Ez az idegesítő kis sáv azért került ide, hogy az Európai Uniós törvényeknek eleget téve jelezzük, a mi weboldalunk is cookie-t, azaz sütiket használ a minél jobb felhasználói élmény elérésének az érdekében.

Megértettem