Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

Villamos hálózat felújítása kosszal, porral, rengeteg törmelékkel de legfőképpen zajjal jár. A villanyszerelés eszközei nem éppen a legcsendesebbek. A horonymaró, ütve fúrógép, vésőgép, ipari porszívó, véső és kalapács által keltett zajok mellett, a szomszédok biztosan nem fognak tudni nappal aludni vagy pihenni. Különösen igaz ez a panellakásokra és a csúsztatott zsalus beton lakásokra. Az ilyen típusú társasházakban a keltett zaj nem csak a felújítás alatt álló lakás közvetlen környezetére terjed ki, hanem akár 3-4 lakással arrébb is olyan érzése lehet az embernek, mintha a feje mellett dübörögne az ütve fúró. A beton sajnos kiválóan vezeti az ilyen jellegű hangokat. Ezzel egyszerűen nem lehet mit kezdeni, a felújítás intenzív zajkeltéssel jár, ezt mindenkinek muszáj elfogadnia és kész. Ami viszont nem mindegy, hogy a munkálatok az ígért határidőben elkészülnek, vagy csúszások következnek be. Sajnos napság egyre többször tapasztalni olyat, hogy a kivitelező elkezdi a munkát de félkészen ott hagyja, és akár napokkal vagy hetekkel később folytatja, az ilyen jellegű csúszások nem csak a megrendelő idegeit teszi próbára hanem a szomszédokét is.

Zajjal járó villanyszerelési munkálatok időszakai társasházak esetében:

Minden társasháznak van házirendje. A házirendben rögzítve van, hogy a zajjal járó tevékenységek mikor végezhetőek. Ez az időszak rendszerint hétfőtől péntekig 08:00-tól este 17:00-it tart és szombaton 09:00-tól délután 14:00-ig. Igaz minimálisan, de eltérhetnek egyes társasházakban ezek az időpontok, ezért fontos tájékozódni felőlük. Természetesen zajjal járó építőipari munka vasárnap, valamint munkaszüneti napokon nem végezhető. A házirend megsértését egy-egy lakó nehezen tolerálja, és nemtetszésének akár rendőrségi bejelentéssel is hangot adhat (természetesen név nélkül). Sajnos ilyesmi pusztán rossz indulatból meg történhet, ezért is fontos a házirend betartása.

Társasházban végzett és zajjal járó munkálatok során fontos a lakóközöséggel a megfelelő kommunikáció, még panasz esetén is.
Társasházakban sok esetben okoz elégedetlenséget a villanyszereléssel járó zaj.

A kellemetlenségeket csökkenteni lehet, ha a megrendelő:

  • A lakóközösséget időben és udvariasan tájékoztatja a felújításról, és annak várható időtartalmáról.
  • A befejezés várható időtartamához célszerű néhány plusz napot hozzá adni.
  • Közvetlen szomszédokat (alul, fölül, mellett) személyesen is tájékoztatja a felújítás tényéről.

A vállalkozónak is muszáj alkalmazkodnia a házirendhez:

  • A napi munkavégzés a társasház szabályzata álltál engedélyezett időszakban történhet.
  • A munka a megbeszélt határidőre elkészül.
  • Ügyelni kell a közös helységek tisztán tartására, állagának megóvása.

Kisebb nagyobb konfliktus a legnagyobb jóindulat mellett is előfordul. Természetesen nem lehet agresszívan reagálni az ilyen jellegű panaszokra. A türelmes és higgadt kommunikáció szinte minden esetben célra vezet. Megrendelőnek sem mindegy hogy a vállalkozó hozzáállása milyen, hiszen abban a lakó közösségben fog élni. Megfelelő rutinnal viszonylag rugalmasan kezelhetőek a felmerülő problémák. Könnyen belátható, hogy a felújítás határidőre való elkészülése a szomszédoknak, megrendelőnek és a vállalkozónak közös érdeke. A kivitelező rendszeres „zaklatása” a zaj miatt biztosan a határidő rovására fog menni, amivel csak annyi érhető el, hogy a zajos időszak kitolódik pár nappal. A munka így is úgy is elfog készülni, ha szükségesnél tovább tart, akkor is.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape