Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

A világítási áramköröknek mindig is fontos és nélkülözhetetlen elemét képezték a világítás kapcsolók. Rendkívül egyszerű a művelet. A villanykapcsoló billentyűjét megnyomva világit a fényforrás, ismét megnyomva kialszik a fény. Ez a művelet számos alkalommal ismétlődik nap mint nap az otthonokban és a munkahelyeken egyaránt. De a világitásiáramkör kialakítása nem mindig ennyire egyszerű. Először is fontos, hogy az adott feladatra mindig a megfelelő funkcióval rendelkező lámpa kapcsoló legyen megválasztva. Például gyakran válik szükségessé, hogy ugyanaz a fényforrás két helyről legyen kapcsolható. Ilyen esetben már két ilyen célt szolgáló kapcsolón, váltókapcsolón átvezetni a fényforrás táplálását. De mi van akkor, ha ezt a fényforrást már három, esetleg több helyről szeretnék kapcsolni. Természetesen lehetséges, ekkor már a kapcsolók nehézfiújára a keresztkapcsolóra van szükség, amit tetszőleges számban lehet a két váltókapcsoló közé iktatni.

Villanykapcsolók más néven lámpakapcsolók csoportosítása szerkezeti felépítés, billentyűszám, funkciói és megnevezés szerint. A képen látható kapcsolók: 101 egypólusú kapcsoló, 102 kétpólusú kapcsoló, 103 hárompólusú kapcsoló, 105 kétáramkörös kapcsoló, 106 váltókapcsoló, 106+6 kettős váltókapcsoló, 107 keresztkapcsoló.
A világítás kapcsolók 7 alap típusa. Ez a hét villanykapcsoló gyakorlatilag az összes szerelvény család kínálatában szerepel.

Minden villanykapcsoló legfontosabb technikai tulajdonsága a kapcsolási funkció. A világítási áramkör megtervezésekor fog eldőlni, hogy az adott kapcsolókészüléknek milyen kapcsolási funkciót kell tudnia ellátni. A 7 leginkább elterjedt villanykapcsoló az egypólusú, kétpólusú, hárompólusú, kétáramkörös (csillár), váltó, kettős váltó és a keresztkapcsoló. Gyakorlatilag ezekkel a funkciókkal bármilyen világítási kapcsolás megoldható.

Villanykapcsolók fontosabb paraméterei szerelés módja és védettségi fokozat szerint:

A villanykapcsolók megválasztását a funkció mellett, még három technikai tényező határozza meg:

  • Névleges értékek: A háztartások villanykapcsolóinak a legtöbb esetben a névleges feszültségük 230V, és névleges áramuk 10A.
  • Védettségi fokozat: A villanykapcsolók is rendelkeznek IP védettség besorolással. Fontos, hogy összhangban legyen IP védelmi szint azzal a környezettel ahova telepítve lesz.
  • Szerelési mód: Szerelési mód szerint süllyesztett, illetve falon kívüli.

Villanykapcsolók és a Design:

Mostanra a kapcsoló funkciója és ára mellett a megjelenése is olyan fontos tényezővé vált, ami nagy mértékben befolyásolja a szerelvény család megválasztását. A kínálat mára zavarba ejtően nagy lett nem csak a szín, de a design, burkolat anyaga és a dekorációs elemek variálhatóságának a szempontjából is. Számos gyártó számtalan típust kínál a belépő színtől egészen az olyan személyre szabható prémium minőségű világítás kapcsolókig, amelyeknek az árcéduláján már 5 számjegyű összeg szerepel.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape