Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

Különbség a földelt és földeletlen dugaljak között (külső és belső felépítés szerint):

Az alapvető és legnagyobb különbség a két szerelvény típus között, hogy a földeletlen dugaljba nincs lehetőség a földelés bekötésére. Vagyis a földeletlen dugaljban nincs bekötve a védő vezető, ellentétben a földelt aljzattal. Korábban kivitelezett villanyszereléseken gyakran lehet találkozni ilyen szerelvény típussal.

x

A földeletlen dugaljak alkalmazása:


Sajnos a lakások többségében a mai napig találhatóak még a földeletlen dugaljak. Ezeket meghibásodás esetén nem engedélyezett földeltre cserélni, csak is földeletlen aljzatra cserélhetőek. Ellenkező esetben a földelt aljzat felszerelése, megtévesztő lehet, és hamis biztonságérzetet ad. Ilyen esetben a földelés megléte csak látszólagos (sok esetben akkor is, ha ott van és be is van kötve a védő vezető). Ilyen esetben könnyen veszélyes helyzet alakulhat ki. A gyártók többségének a kínálatában mai napig meg találhatóak ezeket a földeletlen szerelvény típusok. Új villanyszerelés kivitelezésekor már tilos, földelés nélküli csatlakozó pont kiépítése.

A földeletlen dugaljak használata:

x

Tilos földelt, az I. érintésvédelmi osztályba tartozó elektromos berendezéseket üzemeltetni földeletlen dugaljból. Csak kettős, vagy megerősített szigetelésű, vagyis a II. Érintésvédelmi osztályba tartozó elektromos eszközök használhatóak földeletlen aljzatból.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape