Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

Minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke a melegvíz. A modern ember minden tisztálkodási tevekénysége teljes mértékben a melegvíz meglétén alapszik. A melegvíz több féle módon állítható elő. Vannak lakások, ahol távhő szolgáltatón keresztül kapják, más helyeken átfolyós vízmelegítő állítja elő a melegvizet aminek létezik elektromos illetve gázüzemű verziója is. De az örök klasszikus a hőtárolós vízmelegítő azaz a bojler, aminek szintén létezik gázüzemű illetve elektromos változata. A cikk az elektromos hőtárolós vízmelegítőkről elterjedtebb nevén a villanybojlerekről szól, a témán belül is annak elektromos csatlakoztatásáról illetve a biztonságos üzemeltetéséről épületvillamossági szempontból. A villanybojlereket nem csak hidraulikus csatlakoztatás szempontjából kell figyelembe vennünk, hanem a ház vagy lakás villamos hálózatához való csatlakoztatásának a szempontjából is. Az emberek többsége hajlamos megfeledkezni, hogy a bojler helyhez kötött nagy fogyasztó. És természetesen arról, hogy a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges a megfelelő villamos hálózat. Ekkora fogyasztó rákötése, vagy csatlakoztatása egy alulméretezett áramkörre tűzveszélyes! Védőföldelés hiányában üzemeltetni villanybojlert életveszélyes!

  • Villanybojler szakszerű és garanciális bekötése.
  • Villanybojler önálló áramkörének kiépítése, és biztonságos üzemeltetéshez szükséges feltételek kialakítása.

Az elektromos bojler önálló áramköre: A villanybojlernek is önálló áramkör kiépítése szükséges úgy, mint a legtöbb helyhez kötött fogyasztónak. Ezt az önálló áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni a készülék és a biztosítéktábla között. Tehát kötés nem lehet rajta, és más fogyasztó nem üzemelhet vízmelegítőt tápláló áramkörről. A tápláló vezeték anyaga csak réz lehet, és a vezető szükséges hosszának a függvényében az alkalmazott keresztmetszet az esetek többségében 1,5mm2 vagy 2,5mm2.

Az elektromos bojler szakszerű és érintésvédelmi szempontból biztonságos bekötése.
Az elektromos bojler biztonságos használatához, karbantartásához illetve javításához számos műszaki feltételnek kell teljesülnie elektromos szempontból.

1. Áram-védőkapcsoló beépített túláram védelemmel (RCBO) 2. Biztosítéktábla PE sínje. 3. Helyi EPH sín. 4. Hideg és melegvíz cső. 5. Az épületgépészeti vezetőképes részek és a helyi EPH sín galvanikus összekötése a fogyasztói főelosztó PE sínjével. 6. Hideg és melegvíz cső fémes összekötése.

Túláram és szivárgóáram védelem: Kulcsfontosságú a megfelelő védelmi készülék megválasztása. Ezek a fogyasztók "ohm-os" jellegűek, ezért célszerű B kioldási karakterisztikával rendelkező kismegszakítót választani. A túláram védelem névleges áramát a bojler maximális teljesítmények a figyelembevételével kell kiválasztani. Rendszerint 10A névleges áramú megszakító elegendő, különösen igaz ez a mai korszerű kivitelekre, melyeknek a teljesítményét álltalában 1,5Kw és 1,8Kw kőrül maximalizálják a gyártók. Továbbá biztosítani kell a leválasztás lehetőségét is. A bojler karbantartásakor, javításakor vagy cseréjekor a fix bekötéssel csatlakoztatott készüléket le kell tudni választani a hálózatról, tehát mind a kettő üzemi vezetőt meg kell szakítani. Ez 2P vagy 1P+N kismegszakítóval vagy a túláramvédelmi készülék mellé kötött leválasztó kapcsolóval biztosítható. A túláramvédelmet, hibaáramvédelmet és a leválasztást egyetlen RCBO készülékkel is lehet biztosítani. Ez a védelmi készülék tartalmaz minden olyan műszaki elemet, ami szükséges a bojler biztonságos üzemeltetéséhez illetve áramtalanításához.

Villanybojler és az áram-védőkapcsoló (Fi-relé): A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az elektromos bojlert nem kötelező szivárgó áram védelemmel ellátni, abban az esetben, ha a bojler önálló áramkörrel rendelkezik és fix bekötésen keresztül csatlakozik a berendezéshez. A dugvillával rendelkező készüléket viszont kötelezően be kell vonni a fi-relé által védett hálózatba. Az áltanunk átadott elektromos hálózatok esetében a csatlakoztatás módjától függetlenül, kivétel nélkül a villanybojler el van látva önálló szivárgó áram védelemmel is.

Érintésvédelmi osztály besorolás és IP védelem: A villanybojlerek mindegyike az első érintésvédelmi osztályba van sorolva. Ezért a készülékhez minden esetben csatlakoztatni kell a berendezés védővezetőjét. Védővezető csatlakozása nélküli üzemeltetés rendkívül veszélyes helyzetet teremthet. Az ÉV besorolás mellett rendelkeznek IP védettségi szinttel is. Rendszerint a villanybojlerek IP44 védettségi szinttel rendelkeznek. Többnyire a hőtárolós vízmelegítők időszakosan nedves, párás helyiségekben vannak elhelyezve, ezért fontos, hogy a választott villanybojler IP védettségi fokozata összhangban legyen azzal a hellyel, ahova telepíteni kívánjuk.

Elektromos bojler biztonságos üzemeltetése elektromos szempontból:

Összefoglalva a fentieket a villanybojlerek üzemeltetéséhez számos műszaki követelménynek kell teljesülnie. Több baleset írható az elavult szabványtalan rendszer és a hibás elektromos bojler kombinációjának számlájára. Biztonságot garantálni csak akkor lehet, ha a tápláló áramkör anyaga réz és nincs kötés rajta. Ha a túláram védelem és hibaáram védelem együttesen védi az áramkört és a készüléket. Ha a villanybojler az IP védettségi fokozata megfelel a telepítés környezetének. Ha megfelel az MSZ HD 60364-701:2007 által előírt sáv kiosztásnak amennyiben fürdőkáddal vagy zuhannyal rendelkező helyiségben lesz telepítve. Ha a berendezés védővezetője csatlakoztatva van. Ha a hidegvízcső illetve a melegvízcső be van vonva az EPH hálózatba.

Számos gyártó garanciális feltételként kiköti, hogy az első üzembe helyezést, a gyártóval szerződésben álló cég, vagy a gyártó szakembere végezheti el. Ez rendszerint a bojler falra való rögzítését hidraulikus és elektromos csatlakoztatását foglalja magában. Villanyszerelő a vízmelegítő üzemeltetéséhez szükséges feltételeket biztosítja, a készülék csatlakoztatását viszont a szakszervíz munkatársa végzi el.

Semmilyen villanybojler javítását nem vállalom! Semmilyen bojler vízkőtelenítését nem vállalom! Semmilyen bojler falra való rögzítését nem vállalom! Semmilyen bojler csatlakoztatását a vízhálózatra nem vállalom! A villanybojlerek javítására és karbantartására vállakozók specializálódtak ők rendelkeznek a megfelelő rutinnal és alkatrész beszerzési forrással, hogy a javítást szakszerűen el tudják végezni.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape