Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

A konyha áramköreinek a kiépítése mindig összetett feladat. Az cikk első részében látható, hogy esetenként mennyi elektromos szerkezet üzemelhet az otthonok konyhájában. Az utóbbi évtizedek fejlődése a konyhában alkalmazott elektromos eszközök területén nagy mértékben megnövelte a szükséges áramkörök számát. Egyértelműen egyre több elektromos eszközt alkalmazunk az a felgyorsult mindennapi életünkben. De ezeknek a készülékeknek nem csak a szakszerű megtáplálása a feladat, hanem a kiépített áramköröknek a megfelelő védelméről is gondoskodni kell. Természetesen túláram védelemről és hibaáram védelemről egyaránt.De minél több áramkör épül ki a konyha számára, annál összetettebb az energia elosztás is. És nem csak a biztonságos üzemeltetést, hanem az energiaellátás folytonosságát is szem előtt kell tartani. A nem megfelelő paraméterekkel rendelkező túláramvédelmi készülékek nem kívánatos lekapcsolásokat idézhetnek elő. Igaz személyi sérüléssel ez nem jár, de a konyha mindennapi használatát nagyon nehézkessé tudja tenni a rendszeres, és indokolatlan lekapcsolás. De mindezek alapja a precíz és átgondolt védőcső hálózat, ami szintén összetett és komplex azon a falon amelyikre a konyhabútor lesz építve.

Fontos! Ezek a szempontok kizárólag új villanyszerelésekre vonatkoznak.

Fontos! A védelmi készülékek paramétereit számos tényező befolyásolhatja, melyek a cikk nem tárgyal.

Fontos! A kapcsolási példa egy képzeletbeli konyha energiaelosztását ábrázolja. A kapcsolási rajznak mindössze az a célja, hogy bemutassa azt, hogy napjainkban egy modern konyhának mennyi áramkörre van szüksége a biztonságos üzemhez.

De tekintsük át mik azok a szempontok, amelyeket szem előtt kell tartani a konyhai áramkörök tervezésekor és villanyszerelésekor. És mik azok a jellemző banánhéjak, amelyeken el lehet csúszni.

A kismegszakító kioldási karakterisztikájának a megválasztása a konyhai fogyasztók számára:

Az induktív fogyasztók a bekapcsolás, elindítás pillanatában a névleges áramuk többszörösét veszik ki a rendszerből. Ezért a mosó és mosogatógép páraelszívó, különös tekintettel a hűtőszekrényre és a mikrohullámú sütőre C kioldási karakterisztikát kell alkalmazni. Ugyan ez igaz a csatlakozó aljzatok esetében is. Előre természetesen nem lehet megjósolni, hogy milyen eszköz csatlakoztat a felhasználó az elektromos hálózathoz. Az viszont bátran kijelenthető, hogy a konyhai robotgépek jelentős része induktív jelleget öltő fogyasztó, ezért a konyhapulthoz telepített csatlakozó aljzatok esetében is ajánlott a C kioldási karakterisztika. Tapasztalatink szerint a konyhában lévő csatlakozóaljzatok esetében is bőven elegendő a 10 amper névleges áramerősség C karakterisztika mellett. Viszont az OHM-os fogyasztók esetében, ilyen a kerámialapos tűzhely, elektromos sütő és a hőtárolós vízmelegítő is, a B kioldási karakterisztika a legmegfelelőbb választás.

Fix bekötéssel rendelkező készülékek leválaszthatósága:

Az elképzelt konyhában két olyan fogyasztó van, ami nem csatlakozó aljzaton keresztül kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hanem fix bekötéssel. Egy elektromos tűzhely és egy hőtárolós vízmelegítő. A fix bekötéssel rendelkező két készülék esetében gondoskodni kell a leválasztás lehetőségéről. A készülék telepítése, cseréje, karbantartása és javítása csak feszültség mentes állapotban történhet. Az ilyen esetekben nem elegendő pusztán a fázisvezető(k) megszakítása, az üzemi nullavezetőt is kapcsolni kell. Ennek több féle módja is lehet. Talán a legegyszerűbb módszer a leválasztás biztosítására a három fázisú tűzhely esetében a 3P+N vagy 4P kismegszakító választása. És a konyhai kis bojler esetében 1P+N vagy 2P kismegszakító választása. A kismegszakítók szintén biztosítják az álló és mozgó érintkező közötti távolsággal a leválasztás követelményeit. De természetesen alkalmazható leválasztó kapcsoló vagy RCBO védelmi készülék is a leválasztás megvalósítására.

Védőcső hálózat kialakítása a konyhában:

A konyha villanyszerelésekor nem csak a készülékek és a csatlakozó aljzatok pontos helyével kell tisztában lenni. A védőcső hálózat kialakításakor figyelembe kell venni a konyhabútor leendő felfogatási pontjait is. Senki sem szeretne szembesülni azzal, hogy akár a védőcső és vezeték hálózat akár több ponton is megsérült. Fontos az elkészült védőcső hálózatról fotókat, akár videót is készíteni. Ez ma már senkinek nem jelenthet gondot. Persze valamilyen viszonyítási pontnak lennie kell a fotón. Ez nagy segítséget fog jelenteni annak, aki a konyhabútort szereli össze, és a megrendelő akár 100.000 forintos nagyságrendű plusz költségtől, kártól kímélheti meg magát. További segítséget ad még a szerelvény dobozok, kötődobozok és lámpakiállások pozíciója. Ezeket a pontokat biztosan védőcső hálózat köti össze, vízszintesen és vagy függőlegesen. Bár manapság a kötődobozok eltüntetése annak ellenére nagy divat, hogy a szabványok tiltják, ezért a kötő dobozok pozíciójára sok esetben csak tippelni lehet.

Az alkalmazott réz vezeték keresztmetszete:

Fontos a kellő számú áramkör kialakítása, és megfelelő keresztmetszetű réz vezető alkalmazása. Nehéz általánosítani mert nem létezik pontosan két egyforma konyha. A konyhák áramkörei több féle keresztmetszetű réz vezetőből tevődnek össze. A fényforrások esetében elegendő a 1,5mm2. A dugaljak esetében függően attól, hogy hány aljzat van az áramkörön 1,5mm2 vagy 2,5mm2. Az elektromos tűzhely esetében három fázis esetén 2,5mm2, egy fázis esetén 6mm2 keresztmetszet a minimum.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape

Ez az idegesítő kis sáv azért került ide, hogy az Európai Uniós törvényeknek eleget téve jelezzük, a mi weboldalunk is cookie-t, azaz sütiket használ a minél jobb felhasználói élmény elérésének az érdekében.

Megértettem