Csúsztatott zsalu technológiával épített másfél szobás társasházi lakás villanyszerelése, Budapest XXI. Kerületében a sétányokon (Csepel-Erdősor), mérőhely szabványosítással és csatlakozási teljesítménybővítéssel.

A négyemeletes társasház csúsztatott zsalus technológiával készült Csepel egyik legkedveltebb részén, az Erdősoron. A szóban forgó lakás a 4. emeleten helyezkedik el, 47m2-es és másfél szobás. A főfalak az építési technológiából adódóan betonból készültek, viszont a válaszfalakat élére állított téglából húzták fel. Néhány falfelületre favázra szerelt gipszkartont raktak még anno a társasház építésekor, ezzel biztosítva némi hang és hőszigetelést. A lakás nincs különösebben lelakva annak ellenére, hogy közel 10 évig albérlőknek volt kiadva. A fal és padlóburkolatok nem túl régiek jó állapotban vannak. Gyakorlatilag teljesen bútorozott a lakás. A közlekedőben végig még a gyárilag beépített szerények vannak. A szobákban van szekrénysor, ágy, illetve kanapé és fotelek. Konyhában is minden rendelkezésre áll, és láthatóan nem túl régen egy jelentősebb felújításon esett át. A fürdőszoba is teljesen használatra kész, teljesen újszerű burkolatokkal. Nyugodtan kijelenthető, hogy a lakás teljesen fel van szerelve és használatra kész állapotban van. Csak hát vezeték hálózat nincs a helyzet magaslatán. A hálózatot 1,5mm2 alumínium vezetékek alkotják, és abszolút kevés, mindössze 5 áramkört építettek ki. Igaz a lakásba nem is terveztek semmilyen nagy fogyasztót még anno. A tűzhely és a sütő gázüzemű, és a fűtés gázkonvektorokkal történik. A meleg vizet ugyancsak gázüzemű átfolyó vízmelegítő állítja elő a fürdő és a konyha számára. Ennek megfelelően a jelenlegi csatlakozási teljesítmény is mindössze csak 20A. Azaz a lakás elektromos rendszere hozza a 80-as évekre még bőven jellemző igen gyenge műszaki színvonalat.

Fontos: A cikkben több alkalommal is elő fog jönni, hogy a régi, eredeti ELCO gyártmányú lámpák kerülnek vissza. Ebben az esetben egyértelműen költséghatékonysági megfontolásból történik meg. Nyilván ez számos esetben nem lehetséges. Ezek a régi lámpák az esetek túlnyomó többségében már kaptak annyi pofont az élettől (tuskó kezűektől), hogy műszakilag teljesen alkalmatlanok a visszaszerelésre. Visszaszerelés előtt az erre szakosodott céggel fel kell újítani (már ha valaki hajlandó pénzt áldozni erre). Ezek a lámpák a felújítások során 99%-ban az építési törmelékben fejezik be több évtizedes pályafutásukat. A tárgyal lakásban a 40 éves lámpák kiváló műszaki és esztétikai állapotban vannak, még legalább van bennük 40 év. A lámpaburákat a megrendelő gondosan elmosta. És legyünk őszinték, környezetvédelmi szempontból is tiszta nyereség, hogy a használható lámpatestek nem a kukában végzik azért, hogy valami túlárazott kínai műanyag ipari hulladék kerüljön a helyükre.

A régi lakáselosztó kikötve és leszerelve a Bakony BS kismegszakítókkal.
A régi FKA táblának eddig szolt a mandátuma.

A lakás eredetileg 5 áramkörrel rendelkezett. Az áramkörök 1,5mm2 alumínium vezetékekkel lettek kiépítve. A létrehozásuk idejében már a ma is szabványban lévő vezeték szín jelöléseket alkalmazták. Ha néhány évvel később épül a társasház, már rézvezetékeket alkalmaztak volna (nem mintha akkor nem kellene felújítani).

A leszerelt régi lakáselosztó alatt láthatóak, az alumínium vezetékből épített áramkörök.
A régi biztosítéktábla le van szerelve és az áramkörök üzemen kívülre vannak helyezve. A mért fővezetékről egyetlen ideiglenes áramkör van kialakítva, a villanyszereléshez használt elektromos eszközök működtetéséhez.

A képen jól látható, hogy a KOAX kábel az átfúrt tokon keresztül jut be, és a gázcsőhöz rögzítve van elvezetve a modemig. Az alapos megfigyelő láthat egy műanyagból készült plusz szigetelő réteget a biztosítéktábla felett. A gázcső és a lakáselosztó közelsége miatt, a gázcsövet járulékos szigeteléssel kellett ellátnia a korabeli tervezőnek. Természetesen ez a szigetelés ott fog maradni mert az elosztó helye nem fog változni.

1984-ben gyártott Bakony BS kismegszakító SYSTEM SCHRACK licensz alapján.
A Bakony kismegszakítókat 1984-ben gyártották, SYSTEM SCHRACK licensz alapján.

Igaz, nem kapcsolódik szorosan a lakás villanyszerelés témához, de minden képen említést érdemel a dolog. Gyakran van negatív színben feltüntetve a Bakony kismegszakító (általam is), de vegyünk tudomásul ezt a dolgot! A SYSTEM SCHRACK licenc alapján készült védelmi készülékek bizony mai szemmel nézve is, igazán impozáns paraméterekkel rendelkeznek! 380V feszültség mellett 3000A, 220V feszültség mellett már 5000A megszakítására voltak képesek! Ezek a kismegszakítók BS típusjelzéssel készültek anno.

A csúsztatott zsalu technologiával épített lakás régi dupla konnektorai.
A lakásban az eredeti konnektorok viszonylag jó állapotban vannak, de hát nagyon régiek és ezért már igazán csereérettek (a képen egy konyhai és szobai dupla konnektor látható kifejezetten jó esztétikai állapotban).

A lakás új elektromos rendszere, és a rendszerrel szemben támasztott követelmények:

Kiemelt igényként jelentkezik a megrendelő részéről a lakás állagának/általános állapotának megőrzése, és az építési törmelék keletkezésének a minimális szinten tartása. A csempéknek sem a fürdőben, sem a konyhában nem eshet baja. És ugyanez igaz a padlóburkolatokra és a berendezési tárgyakra is. A lakás villanyszerelését teljes egészében úgy kell megoldani, hogy a helyreállítási munkálatok kis költséget, de legfőképpen kevés időt emésszenek majd fel. Mert az ingatlan továbbra is kiadó lakásként fog funkcionálni, de most már villamos szempontból biztonságos és terhelhető formában. A komplett rendszert készre kell szerelni. Az új villamos rendszer alapszerelése után a konnektorokat, kapcsolókat és a lámpákat fel kell szerelni. Tehát az egész lakást be kell éleszteni véglegesen. A helyreállítási munkálatok előtt az új szerelvényeket le fogják ragasztani, hogy meg óvják a sérülésektől és szennyeződésektől.

Alkalmazni kívánt nagy teljesítményű fogyasztók: A gázüzemű sütőt villanysütő fogja leváltani, és konyha fel lesz szerelve mosogató géppel. A fürdőt fel kell készíteni áramkörileg egy villanybojler fogadására is opcionálisan.

Mérőhely szabványosítás és teljesítménybővítés: Értelemszerűen a fentebb említett fogyasztók használatához a jelenlegi csatlakozási teljesítmény nem lesz elég. Ezért a 32A lesz megigényelve, de ehhez a mérőhely szabványosítását is el kell végezni.

Érintésvédelmi felülvizsgálat: Mivel a lakást a megrendelőm albérletbe fogja kiadni, villamos-biztonságtechnikai felülvizsgálat fog készülni a villanyszerelés elvégeztével. A felülvizsgálatról minősítő okirat (jegyzőkönyv) lesz kiállítva. (Fontos megjegyzés: A vállalkozásom nem készít felülvizsgálatokat. Amennyiben erre igény van, a megrendelő feladata az erre szakosodott érintésvédelmi felülvizsgáló szakvállalkozó/cég megbízása.)

Mérőhely szabványosítása és a csatlakozási teljesítmény bővítése 32A-ra.

Mérőhely a folyosón található egy fából készült szekrényben. Láthatóan nagyon alacsony műszaki színvonalat képvisel az ajtó mögött rejtegetett együttes. A szürke 100-as dobozból két KOAX kábel van kivezetve, ezek a lakásba tartanak az átfúrt a bejárati ajtótokon keresztül. A szürke vezeték a kaputelefon. A vakolat alól van kibújtatva, falon kívül a mérő előtt elvezetve, aztán ismét a vakolat alatt folytatja az útját egészen a kaputelefonig.

A lakás régi fogyasztásmérője, faszekrény mögött a kint a folyosón.
A mérőhely a faszekrény mögött. Nem valami szép látvány, jobb is, hogy szekrényajtók takarásában van.
A régi méretlen fővezeték a korabeli barna gégecsőben van elvezetve. Ebben lesz az új Mkh is behúzva.
A társasház berendezése TN-C rendszerben épült ki, a PEN vezető a lakás elosztóban van szétválasztva. A szintleágazó dobozból 4x6mm2 alumínium vezeték (L1, L2, L3 és PEN) van a mérő alá vezetve a barna gégecsőben.

A barna gégecső be van süllyesztve a szintleágazó doboz és mérőhely között, de néhány centis szakaszon szabadon hozzá férhető. A régi alu vezetékek kihúzása után, szerencsére könnyedén be lehetett húzni az új 3x10mm2 Mkh vezetéket.

A mért fővezeték MM fal típusú és a vakolat alatt van a lakás elosztóig vezetve.
A mért fővezeték. Az MM fal vezeték alumíniumból készült és 6mm2 keresztmetszettel rendelkezik. A biztosítéktábláig a vakolat alatt van elvezetve. Az új mért fővezeték (3x10mm2 Mkh) kábelcsatornában jut el a lakás elosztóig.

Az itt látható esztétikai és műszaki állapot még az adott időszakra sem volt igazán jellemző. A 80-as évek közepe tájékán a jelenleg is látható összecsapott kivitelezéstől, már nagyságrendekkel jobb minőségben kellett volna elkészülnie a társasház berendezésének. Minden esetre a társasház elektromos rendszerére (erős és gyengeáramú részére egyaránt) ráférne egy mindenre kiterjedő alapos felújítás.

Szabványosított Hensel mérőhely, még a régi mérőfejjel és kismegszakítóval, plombálás előtt.
A szabványosított 1 fázisú fogyasztásmérő berendezés Hensel szekrényben. Egyelőre még a régi mérőfejjel és teljesítményt korlátozó Bakony kismegszakítóval.

A mérőhely szabványosítása után a régi mérőfej és a régi 20 amperes kismegszakító kerül vissza ideiglenesen. Később az ELMŰ villanyszerelői fogják a 32 amperes kismegszakítót és az új digitális mérőfejet bekötni. És persze felkerülnek az új plombák is. Sajnos a dokumentációk feldolgozását nagyon lelassította a kialakult járványügyi veszélyhelyzet, ezért a cserék és a plombák felrakása, csak három héttel a munkáról történő levonulás után lettek meg.

A lakás villanyszerelése, és az új elektromos rendszer fontosabb műszaki paraméterei.

Fontos szempont, hogy elszórtan a lehető legtöbb ponton legyen dugalj. Többnyire szimpla konnektorok lettek besüllyesztve, szemelőt tartva a költségek és törmelék keletkezésének a minimális szinten tartását. Nyilván szükség lesz majd elosztók használatára (hosszabbítóra nem lesz szükség), de egy jó minőségű elosztó egy új, és terhelhető áramkörhöz csatlakoztatva minden probléma nélkül biztonságosan használható. Összesen 10 áramkör lett kiépítve 13 amperes kismegszakítókkal biztosítva. Az áramkörök száma garantálja, hogy nem lesznek túlterhelve (feltételezve, hogy nem fognak esztergagépet vagy hegesztő transzformátort használni az albérlők).

A lakás villanyszerelése és elektromos rajza. A terven fel vannak tüntetve a lámpák, konnektorok és a kapcsolók pozíciója.
A lehetőségek számos tekintetben be vannak korlátozva. De egyáltalán nem is célja a megrendelőnek a full-extrás hálózat létrehozása. Természetesen ennek ellenére egy viszonylag lemondás mentes, és kellően magas komfort szintű elektromos rendszer került átadásra.

Előszoba/közlekedő: Mint ahogy lenni szokott az előszoba és a közlekedő a lakás villanyszerelésének a szempontjából fontos helységek, mert többnyire a lakás összes helységével közvetlenül kapcsolatban vannak. Ebben az esetben sincs ez másképp. A biztosítéktábla az eredeti pozíciójában marad a bejárati ajtó felett. Az eredeti faláttörés és a mért fővezeték nyomvonala gyakorlatilag fixálta az új lakáselosztó helyét. Jól láthatóan a 2x12 modulos kivitel felszerelése nem lehetséges. A gázcső és az ajtótok erőteljesen korlátozza a lakáselosztó függőleges méretei. Az ilyen esetekben a jól bevált Schneider Electric EASY9 18 modulos falon kívüli kiselosztója (EZ9E118S2S) kerül beépítésre. Bőven elég lesz a hely a védelmi készülékeknek, és ha a későbbiekben szükségessé válik továbbiak beépítése, az megoldható lesz a biztosítéktábla lecserélése nélkül is. Összesen 6 modulnyi üres hely maradt.

A biztosítéktábla és kaputelefon helye nem fog változni.
A legkevesebb kosszal az jár, ha a biztosítéktábla és a kaputelefon is az eredeti helyén marad.

A fal illúzióját egy fehérre festett pozdorja lap kelti életre. Ezért nem lehet süllyesztett formában átállni a védőcsövekkel, így az áramkörök elvezetéséhez vezetékcsatornát kellett a mennyezetre erősíteni. A vezetékcsatorna a pozdorja lap előtt van végig elvezetve. Ennyi áramkör elvezetése a mennyezeten süllyesztve lehetetlen. A betonfödém ilyen mértékű megvésése statikai szempontból nem csak kockázatos lépés lenne, hanem tilos is. A kábelcsatorna a festés után teljesen bele fog olvadni a környezetébe, esztétikai szempontból teljesen elfogadható lesz az eredmény.

A vezetékek számára kábelcsatorna lett a mennyezetre szerelve, egyéb lehetőségek hiányában.
A biztosítéktáblát és a túloldalon lévő első süllyesztett kötődobozt a mennyezetre erősített vezetékcsatorna köti össze.
A vezetékcsatorna az előszoba túloldaláig tart, a süllyesztett 100x100-as dobozig.
A vezeték csatorna a lakáselosztótól az előszoba túloldaláig tart az első kötődobozig. A 100-as doboztól már a teljes vezetékhálózat süllyesztett szereléssel készül.

Az előszoba túloldalán már élére állított téglafalak vannak. Szerencsére ezeken a falakon vakolat jó minőségű és 3-4cm vastagságban került fel. Így nem kellett a téglába túl mélyen bevágni a kötő-és szerelvénydobozok fészkeit és a védőcsövek hornyait. Az élére állított tégla nehezen viseli a vésést, még úgyis, hogy a falak horonymaróval vannak megvágva. Hajlamos az átszakadásra még kismértékű vésés hatására is. És ez az állítás különösen igaz a kötő-és szerelvénydobozok bevésésének az esetében, mint ahogy az majd a cikk későbbi részeiben látható is lesz.

Az áramkörök el vannak vezetve a mennyezetre szerelt vezetékcsatornában.
A kábelcsatornában számos áramkör lett átvezetve. Most látható, hogy fal hiányában a mennyezeten történő süllyesztett szerelés, egyszerűen nem lehetett opció.
A vezetékek be vannak húzva. A következő lépésben a vezeték kötések fognak elkészülni WAGO kötőelemek felhasználásával.
A vezetékbehúzást követően a kötések fognak elkészülni WAGO kötőelemek felhasználásával.
A tároló, WC és a fürdő irányában meginduló áramkörök 80-as kötődobozon keresztül haladnak.
A tároló, WC és a fürdő irányában meginduló áramkörök.

A képnek a bal felső sarkában látható a mennyezetre szerelt beépített szekrény, ami majdnem a közlekedő végéig tart. Mivel a helyén marad, a védőcsövek nyomvonala a tárolón és a WC-n keresztül halad a fürdőig. Emiatt több faláttörést is eszközölni kellett. A fürdő felé történő átállást ugyancsak vezetékcsatornával lehetett megoldani a szekrény végénél.

A lámpa az eredeti helyére kerül vissza. De a vezetéke már védőcsőben van elvezetve.
A lámpát tápláló régi alumínium vezeték ki lett bontva. Az eredeti horony kitisztítása után a 11-es védőcső pont befér.

A régi ELCO gyártmányú lámpatestek kerültek vissza a közlekedőben is (szintén tökéletes állapotban vannak, érintésvédelmi szempontból is lemérték). Azért van ezeknek a lámpatestnek valami megmagyarázhatatlan egyben megfoghatatlan retró romantikája is.

Az összes áramkör be van húzva, a lakáselosztó bekötése van hátra már csak.
Az összes áramkör a helyén van. Kezdődhet a biztosítéktábla összeszerelése és a kismegszakítók, illetve az áram-védőkapcsoló (fi-relé) bekötése.

Az opcionálisan kiépített villanybojler áramkör nem lesz bekötve a biztosítéktáblába. Azaz sem a PE, sem az N sínhez nem lesz csatlakoztatva, és kismegszakító sem kerül beépítésre.

A közlekedő villamos szempontból elkészült. A szerelvények a helyükre kerültek és a kötések is elkészültek.
Az előszoba és a közlekedő szerelvényezés és a lakáselosztó bekötése után. A hornyok elvakolása és festés után remekül fog kinézni.

A közlekedőben is különös figyelmet kellett fordítani a padló burkolatra. Könnyen megsérülhet akár egy nehezebb szerszám elejtése, vagy egy nagyobb törmelékdarab lehullása miatt is. A takarásáról és védelméről folyamatosan gondoskodni kellett.

Fürdőszoba: Fürdő a villanyszerelés szempontjából a legkritikusabb helység a lakásban. A legnagyobb odafigyelés mellett kellett az új áramköröket kiépíteni, mert a csempéknek és a fürdőszobai berendezéseknek nem eshet baja. Ezért a fürdő három oldalról lett megtámadva az új áramkörökkel. A lentebb lévő képen is jól látható lesz, hogy a fürdőben lévő kiállásoknak a védőcsövei, túlnyomó részben a fürdő falainak az ellentétes oldalán futnak. Az összes kiállás marad az eredeti pozíciójában, és a szerelvények száma sem fog változni. Marad a két konnektor és az egy lámpakiállás a tükör felett. Viszont opcionálisan ki kell építeni egy áramkört, egy esetleges villanybojlernek. Jelenleg gázüzemű átfolyós vízmelegítő szolgáltatja a használati meleg vizet, amit a jövőben a megrendelő szeretne véglegesen üzemen kívül helyezni.

Fürdőben lévő lámpa és a mosdó mellett lévő borotválkozó konnektornak az védőcsövei a falnak a szobai oldalán futnak, a csempék védelmének az érdekében.
A fürdő világításának és a borotválkozó dugaljnak a kiállásai a nagyszoba felőli oldalról vannak megszerelve.
Fürdőben egészen minimális vésési munkálatra volt csak szükség.
Persze a fürdőben is kellett vésni, de csak keveset. És egyáltalán nem érintette a csempéket.

A képen látható 80-as doboz a nagy szobában lévő 80-as dobozzal van összeköttetésben. Ez egy fontos csomópontja az áramköröknek. Ezen a dobozon fut át a mosdó felett lévő lámpa fázisa és kapcsolt szállja, és ezen a dobozon megy keresztül a mosógépnek az önálló áramköre is.

A fürdőben lévő csempét a túloldalról megkerülő süllyesztett csőszakasz.
A fürdőben lévő 80-as dobozt és a mosógép 65-ös szerelvénydobozát összekötő védőcső a falnak a közlekedő felőli oldalán van süllyesztve.

Az élére állított tégla az egyik legnehezebben véshető tégla fajta abból a szempontból, hogy nagyon könnyen át lehet szakítani. A fürdőben készült a vízszintes horony, és a közlekedőben, vagyis a beépített szekrényben készült a függőleges horony. Vésése a legnagyobb óvatosság mellett történt, hogy véletlenül se szakadjon át a fal. A védőcsövek hornyainak a vésése közben igaz nem is, de a 80-as doboz bevésése közben már okvetlenül megtette, még a legnagyobb óvatosság ellenére is átszakadt. Egy tekintélyes darab szakadt bele a szekrénybe, mert a csempét megkerülő szakasz egy beépített szekrény takarásában van (szerencsére hátlap nélkül készült népgazdasági szempontok által vezérelve). Ha ez fordítva történik, azaz a 80-as doboz a közlekedő felől van süllyesztve, 3-4 csempe biztosan porba hullik. A keletkezett, nem szándékos faláttörés elnyelt néhány fándli gipszet, a többit a festő fogja majd kijavítani.

A 65-ös szerelvény dobozba belevan fúrva a fürdő felől, hogy a villanybojler áramkörét be lehessen vezetni.
A fürdő világításának az egypólusú kapcsolója. A csempézett oldal felől át van fúrva.

Az elektromos bojler megszakítás nélküli áramköre a szerelvény dobozon jut be a fürdőbe. A csempézett fal felől van befúrva a 65-ös dobozba. A fúrt lyuktól a jövőbeli bojler helyéig a csempére ragasztott csatornában van az önálló áramkör elvezetve. A régi szerelvénydoboz kibontását, és az helyének a kialakítását rendkívüli figyelemmel kellett elvégezni. Egy rossz mozdulat és repülnek a csempék a túloldalon.

A mennyezetre erősített beépített szekrényre van a vezetékcsatorna szerelve.
Ugyancsak nincs lehetőség süllyesztett védőcsővel átállni a közlekedő egyik feléről a másikra. Természetesen a betonfödém megvésése nem opció, ezért a beépített szekrényen történik meg az átállás (a csatorna vízmértékkel lett feltéve a gázcső az, ami rettenetesen ferde).

Ezen a szakaszon halad át a mosógép és a villanybojler 2,5mm2-es áramköre, illetve a 6mm2 Mkh EPH vezeték is.

Az olyan beszűkült helyeken, ahol még a berendezési tárgyakra is vigyázni kell nehéz a horonymaróval dolgozni.
Szellőző, beépített szekrény jobbról és balról, csempe és kémény a túloldalon és annyira szűk a hely mozdulni is alig lehet. Itt tényleg figyelni kell a horonymaróval.
Régi süllyesztett szerelvénydoboz, még peremezés előtti állapotban. Ide nem lehet konnektort felszerelni.
Régi szervénydoboz peremezés előtti állapotban. A jelenlegi formában szakszerűen nem lehet rögzíteni a konnektort.

Az ilyen esetekben amikor vigyázni kell a burkoló lapokra, nincs lehetőség a régi dobozok kibontására és új beépítésére. Pedig sajnos az esetek túlnyomó többségében használhatatlanok a régi szerelvény dobozok. Szinte biztosra vehető, hogy túlságosan is mélyen vannak, azaz a szerelvény körmei a vakolatba vagy a csempe ragasztóba kapnának bele, ami nem nyújt kielégítő mechanikai szilárdságot. Másrészről nincs lehetőség csavaros rögzítésre sem. Ami azért az olyan helyeken, ahol állandó jelleggel vannak a fogyasztók bedugdosva és kihúzogatva, indokolt a csavarral történő rögzítés is.

A régi 65-ös süllyesztett szerelvénydobozra egy lett felhelyezve egy kiemelő gyűrű.
A régi szerelvénydobozra rákerült egy kiemelő gyűrű. Így már a konnektort stabilan lehet rögzíteni csavarral is és körömmel is. Vagy akár egyszerre mind a kettővel.
Felkerült a csatornatető a fürdőszobai áramköröket elvezető vezeték csatornára. Így már esztétikailag sem kifogásolható.
Csatornatető felrakása után a fürdő felé történő átállás gyakorlatilag észrevehetetlenné vált.
A fürdőszobai konnektorok be vannak kötve, és csavarral vannak fel rögzítve.
A két konnektor fel van szerelve és csavarral vannak rögzítve, készenállnak a mindennapos strapára.
A fürdőszobában az eredeti lámpa lett visszaszerelve.
Az eredeti lámpa került vissza. A közel 40 éves ELCO fényforrás kiváló állapotban, nem csak esztétikailag hanem műszakilag is. Ez utóbbit az időközben elkészült É.V. Jegyzőkönyv is alátámasztja.

A fürdőszoba új elektromos hálózata úgy készült el, hogy sem a padló és a falburkolatban, sem a berendezési tárgyakban nem keletkezett kár. Egy külső szemlélőnek maximum csak annyi tűnhetne fel, hogy a két régi konnektor ki lett cserélve két új Legrand Cariva-ra.

Félszoba: A félszoba önmagában áramkörileg semmi extrát nem tartalmaz. Összesen négy helyre került konnektor, a lehető legjobban szétszórva. Ebből három szimpla, a gyengeáramú központnál lévő dupla kivitelű. A mennyezeti lámpa marad az eredeti pozíciójában, és további lámpa kiállások nem készülnek. A helység egyetlen lámpáját az ajtó mellől lehet kapcsolni egy 101-es kapcsolóval. A konnektor és az egypólusú kapcsoló hornya a közlekedő felőli oldalról van megvésve. A képen látható, hogy jelentős mértékben átszakadt az élére állított tégla két helyen is. A nagy lyuk felett már átszakadt, azt az esetet 6 fándli gipsszel lehetett csak orvosolni. De persze picivel lejjebb újfent átrobbant a tégla. Nem elég, hogy élére állított téglából készült a fal, de még az előd villanyszerelők is szétverték a kapcsoló dobozának a besüllyesztésekor.

A félszoba villanyszerelése folyamatban van. Az egyik konnektor és a 101-es kapcsoló szerelvénydobozának bemarása történik.
A félszoba mennyezeti lámpáját az ajtóból lehet kapcsolni, alatta egy konnektor lett kiépítve.

Az igaz, hogy a kisszoba áramkörileg egyszerű. Viszont mégis jelentős vésési munkálatok készültek, mert az étkezőnek és a konyhának a villanya 100%-ban a félszoba felől van megszerelve. A konyhában is, hasonlóan a fürdőszobához a burkolatok és a bútorok épségének megőrzésére kiemelten kell ügyelni.

A konyhai áramkörök a válaszfal félszobai oldalán vannak elvezetve, a beépített konyhai berendezések és a csempe megóvása miatt.
A konyhának és az étkezőnek az áramkörei és kiállásai teljes mértékben a félszoba felől vannak megszerelve.

A konyha állagát ugyancsak meg kell őrizni. Nincs lehetőség a konyhai berendezések és bútorok leszerelésére vagy elmozdítására a villanyszerelés miatt. Szinte minden bútor fixre be van építve. És figyelmet kell fordítani a konyhában lévő padló és a fali burkolólapok épségének a megőrzésére is. Azaz a konyhában érdemben nem történhet vésési munkálat. Ebből adódóan a válaszfalnak csak a kisszoba felőli oldalán lehet az áramköröknek a hornyait kialakítani. A félszobának ezen fala láthatóan jelentősebb mértékben meglett vésve. Fontos, hogy a tulajdonos részéről fotók készüljenek még a horonyvakolás előtt. Mert ha a későbbiekben fúrás faragás történik ezen a falon, jó eséllyel el lehet trafálni 1-2 áramkört.

A félszoba és a konyha/étkező áramkörei a helyükre kerültek, és a kötések is elkészültek.
A félszobának az áramköre és konyha áramkörei a helyükön vannak, és kötések is elkészültek. És persze az átszakított fal is be van foltozva. A következő lépés már a szerelvényezés lesz.
A felszobában lesz a gyengeáramú központ, innen lesz sugározva a WI-FI.
Ebben a helységben lesz a gyengeáramú központ. Ide fut be a koax és a CAT5e UTP kábel a bejárattól megszakítás nélkül.
A félszoba villanyszerelése elkészült. A lakás ezen helységében is a régi, eredeti lámpa lett visszakötve.
A félszobában is minden szerelvény a helyére került, és ugyancsak egy letűnt korszak lámpája lett visszaszerelve.

Konyha/étkező: A konyha nem igazán mondaható nagynak, talán jobban lehetne jellemezni a főzőfülke szóval ezt a helységet. A beépített konyhabútor tovább felezi a konyha amúgy sem impozáns méreteit. Itt aztán tényleg nem lehet megmozdulni anélkül, hogy valaki teherbe ne essen. Ha egy pár veszi ki a lakást garantált a gyermekáldás. Az adott helyzetben amúgy sincs sok lehetőség a gépekkel nekiesni a villanyszerelésnek. A fal és padlóburkolatok, illetve a bútorok ugyancsak ügyészségi védelem alatt állnak. A konyhában majd a jövőben lesz bútorba beépítve önálló elektromos sütő és mosogató gép is. Ezek biztonságos üzemeltetésére most kell az elektromos rendszert felkészíteni. Mind a két konyhai készülék, a tervezett helyére kapott egy-egy konnektort önálló áramkörrel.

A konyhapult és a villanysütő áramkörei a fal ellentétes oldalán lettek elvezetve.
A konyhapult felett dupla konnektor lesz beépítve, az eredeti szerelvénydobozba, amit persze elsőként meg kell peremezni. A csempesor alatt a villanysütő kiállása látható.
A dupla konnektorszett és a villanysütő is önálló áramkörről üzemel.
A dupla konnektor és a villanysütő is önálló áramkört kapott. Mind a két áramkör 2,5mm2-es vezetékkel lett kiépítve, és C13-as kismegszakító nyújtja a túláramvédelmet.
A mosogatógép tervezett helyén dugalj kiállás kiemelő kerettel és önálló áramkörrel.
A mosogatógépnek kiemelő kerettel lett a dugalj kiépítve. A szerelvénydoboz besüllyesztésére nem volt reális lehetőség, mivel a mosogató és bútor elbontása nem volt opció. Ugyancsak önálló 2,5mm2-es áramkörről beszélünk.
A konyha lápája MM Fal vezetékkel van megtáplálva, és a vakolatban van elvezetve.
A konyhának a mennyezeti világítása. A réz MM Fal vezeték a mennyezeten lévő vakolatban van elvezetve.

A konyhában végül összesen 4 áramkör épült ki. Ha azt vesszük alapul, hogy korábban az egész lakásban 5db áramkör volt, talán nem is annyira rossz. Nyilván ettől jóval magasabb színvonalat is el lehetett volna érni elektromos szempontból, de fontos kihangsúlyozni, hogy nem a full-extra elérése volt a cél a vevő részéről.

Étkező: Ide kettes konnektorszett lett besüllyesztve, aminek az egyik felébe majd a hűtőszekrény lesz csatlakoztatva. A mennyezeten lévő fényforráson az előszobával osztozkodik, és a közlekedő világításával világit együtt, alternatív kapcsolásban.

Az ebédlőasztal felett két konnektor közös keretben.
Az étkezőben kettes dugaljszett van betonfalba süllyesztve.
Az étkezőben lévő lámpakiállás, MM fal vezetékkel.
Az étkezőben a lámpa réz MM Fal vezetéke a félszobából van indítva, és a mennyezet vakolatába süllyesztve.

Nagyszoba: A szobában összesen 5 konnektor lett kiépítve, a lehető legjobban szétszórva, a bútorok elhelyezkedését figyelembe véve. A lámpa pozíciója némileg megváltozott. A betonfödém egyik illesztéséből ki lett takarítva vakoló anyag, ott lett a lámpának a 11-es védőcső elvezetve. Továbbá a félszobában lévő gyengeáramú központból egy koax kábel van elvezetve a mennyezeten a szoba túlsó falára. A koax kábelnek a 11-es védőcsöve ugyancsak egy kibontott födém illesztésben lett elvezetve.

A nagyszobában két falra van gipszkarton felszerelve. Azon a falon van amelyiken az ajtó is, és az azzal szemben levő oldalon. A gipszkarton és a betonfal közötti légrés 3 és 5 centiméter között változik. A lapokat fából készült vázra szerelték fel és szögekkel rögzítették azokat. A gipszkarton természetesen megmarad. Ugyan tervben volt a lebontása és a két fal vakolása, de hatalmas mennyiségű törmeléket és plusz költséget generált volna művelet. Így a védőcsövek elvezetését a felszerelt gipszkarton mellett kell megoldani. A légrés szerencsére mindenhol kellően nagy ahhoz, hogy legalább a védőcsöveket el lehessen vezetni mögötte, de ahhoz már kevés a hely, hogy gipszkartonba való szerelvény és kötődobozokat lehessen használni. Sajnos a gipszkarton kismértékű roncsolása elkerülhetetlen lesz, de akkora kár azért nem fog keletkezni, amit a festő ne tudna könnyedén eltüntetni.

A nagyszobában készül az új elektromos rendszer. A képen két konnektor szerelvénydoboza látható.
A baloldali 65-ös szerelvénydoboz giszkartonba és betonba van süllyesztve, a jobb oldali vakolt téglafalba.
Az erősáramú rendszer 100-as kötő és fűződoboza, illetve a koax kábel 80-as fűződoboza.
Ez a fal igazi vegyesfelvágott. Van élére állított tégla, beton és gipszkarton is.

A jobb oldalon lévő 100-as doboz fontos csomópont. Ezen a dobozon megy keresztül megszakítás nélkül a fürdőnek két áramkör, és a szobának a két áramköre viszont ide érkezik. A jobb oldalra 80-as doboz fog majd kerülni, ami a koax kábelnek lesz a fűző doboza.

A szobában a villanyszerelés szinte teljesen elkészült, már csak a szerelvényezés van hátra.
A nagyszobában is elkészült az alapszerelés. Minden doboz, védőcső, áramkör a helyén van és a kötések is elkészültek. Következő lépésben már a szerelvények lesznek felszerelve.
A szobai lámpának a kiállása a betonfödém egyik illesztésében van elvezetve.
A mennyezeti lámpának a védőcsövezése. A lámpát az ajtóból lehet kapcsolni 101-es kapcsolóval.
Két Legrand Cariva konnektor be van kötve, és használatra készek.
Két Legrand Cariva konnektor. Személy szerint az ügyfeleimnek mindig a Legrand Valena szerelvénycsaládot ajánlom megvételre (már csak szerelhetősége miatt is), de tagadhatatlan tény, hogy igazi ár-érték arány bajnok a Cariva szerelvénycsalád.
Lassan az egész lakásban elkészül a villanyszerelés.
A szobában is felkerültek a szerelvények.
A TV-nek a koax kábel védőcsőben történő átállása a mennyezeten.
Koax kábel a mennyezeten a betonfödém egyik illesztésében van elvezetve.
A TV-nek egy koax kábel lett elvezetve a gyengeáramú központból.
A TV ide fog kerülni. A TV-nek nem kerül fel szerelvény a költséghatékonyság jegyében.

A lakás villanyszerelésének az ára, és a kivitelezés időtartama

A teljes lakás villanyszerelése 9 munkanapot vett igénybe. Ebben a 9 napban benne van a mérőhely kialakítástól a legutolsó lámpa felszereléséig minden. A tárgyalt lakás villanyszerelésének az ára 680.000Ft. Ebben az árban benne van a mérőhely kialakítás az összes szükséges anyaggal és áramszolgáltatói ügyintézéssel. Továbbá a lakásban felhasznált villanyszerelési anyagok (vezetékek, biztosítéktábla, védelmi készülékek, védőcsövek és kábelcsatornák, szerelvény kábelcsatornák, WAGO kötőelemek). Ebben az esetben a szerelvényeket (Legrand Cariva) is tartalmazza a villanyszerelés ára. A villanyszerelő vállalkozásom nincs benne az ÁFA körben, ezért a munkadíjaimat ÁFA nem terheli. A feltüntetett ár a ténylegesen a kifizetett ár.

Amit a lakás villanyszerelésének az ára nem tartalmazott: A fényforrásokat és az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot (amit amúgy a megbízott cég 35.000 forintért készített el).