Csúsztatott zsalu technológiával épített 3 szobás társasházi lakás villanyszerelése, Budapest II. Kerületében mérőhely szabványosítással és csatlakozási teljesítménybővítéssel.

A társasház a 80-as évek elején épült csúsztatott zsalus technológiával, azaz a falak (itt a válaszfalak is) betonból készültek. A három szobás lakás nagyjából 70m2-es és a 4. emeleten helyezkedik el. Az elektromos hálózatot valamikor 90-es évek közepén felújították, a vakolat alatt futó alumínium MM fal vezetékek nagy része üzemen kívül lett helyezve, és a meglévő 6 áramkör már rézvezetékkel készült. A kapcsolókat, konnektorokat és a lámpákat, valamint a biztosítéktáblát a közelmúltban (Max. 2 éve) cseréltette a lakás előző tulajdonosa. A szerelvények és az energiaelosztás eszközei mind neves gyártók minőségi termékei és teljesen újszerűek. A konnektorok számára sem lehet különösebb panasz mert összesen legalább 15-20 darab csatlakozó aljzat volt süllyesztve. Egy kis jóindulattal talán még egészen vállalható is lett volna villanyvezeték rendszer, de a lakás új tulajdonosának, konkrét elképzelései vannak az elektromos hálózatot illetően. És mint az majd lentebb látható is lesz, ezek az elképzelések távolról sincsenek összhangban a jelenlegi hálózat által nyújtott lehetőségekkel. Ezért a lakásban a teljes elektromos rendszer újjá lesz építve az alapoktól, a megrendelő igényei és szájíze szerint.

Az új rendszerrel szemben támasztott elvárások, megrendelői igények: A lakás új villanyvezeték hálózatát számos viszonylag nagy teljesítményű elektromos szerkezet biztonságos üzemeltetésére kell felkészíteni. Napi rendszerességgel lesz használva mosógép (szárító funkcióval), mosogatógép, villanysütő és elektromos főzőlap. Továbbá elektromos üzemű padlófűtés fogja majd temperálni a hűvösebb időszakokat, a nyári kánikulában viszont klíma fogja a lakás levegőjének a hőmérsékletét hűvösen tartani. És kiemelt igénykét jelentkezik, hogy az egész lakásban fényár legyen sötétedés után. Ez utóbbi igénynek számos lámpakiállás igyekszik majd eleget tenni.

A lakásfelújítás előkészítése elektromos szempontból: A teljes felújítása gondos ütemterv szerint halad. Az áramkörök kiiktatása és az ideiglenes áram vételezési lehetőség kialakítása után, a lakást egy bontócsapat fogja teljesen kipucolni. Minden kikerül a padló és falburkolatok, ajtók és a beépített bútorok is. És rengeteg tükröt kell eltüntetni a lakás falairól. A lakásban összesen legalább 30m2-ni tükör van a falakra erősítve, sok esetben a padlótól majdnem a mennyezetig. Ahol nem volt ajtó, ablak vagy bútor, tehát ahol volt szabad falrész oda tükör lett szerelve. Egészen elkepesztő látványt nyújtott.

Mérőhely szabványosítása és a csatlakozási teljesítmény bővítése és átállás három fázisra:

A csatlakozási teljesítmény a 80-as években épített gáztűzhellyel rendelkező lakásoknak megfelelően mindössze 25A. Természetesen ez ma már semmire sem elég. Figyelembe véve a megrendelő villamos igényeit, feltétlenül szükséges a három fázisra történő átállás, fázisonként minimum 16A névleges áramerősség mellett. Természetesen a teljesítménybővítéshez a lakás mérőhelyének a szabványosítását is szükségszerűen el kell végezni.

A régi egyfázisú mérőhely egy fázissal, még a szabványosítás előtti állapotában.
A régi fogyasztásmérőhely. A régi műanyag guman táblán van elhelyezve, a nemrégiben cserélt új egyfázisú digitális fogyasztásmérő. Alatta a „soft communism” egyik siker terméke: a Bakony Kismegszakító, a névleges csatlakozási teljesítményt korlátozó szerepében.
A társasház felszállói kifejezetten jó állapotban vannak, könnyedén lehet a teljesítményt növelni.
A társasház szintleágazó doboza a tető eltávolítása után a régi kötésekkel. Jól látható, hogy a már TN-C-S rendszerben a három fázis rendelkezésre áll.

Szerencsére nincs akadálya a három fázisra történő átállásnak, minden műszaki feltétel adott hozzá. A társasház felszálló fővezetékei igaz alumíniumból készültek anno, de 35mm2 keresztmetszettel rendelkeznek és jó állapotban vannak. A lakás, a négyemeletes társasháznak a legfelső szintjén van, ezért a felszálló fővezetéknek itt van a végpontja. Az új fogyasztásmérő berendezést, és végpontot összekötő méretlen fővezeték (5x10mm2 MKh) csatlakoztatása egyszerű rutinfeladat lesz.

Az új és szabványosított fogyasztásmérő, az előírásoknak megfelelően a lépcsőházban elhelyezve.
Büszkén feszít a helyén az új és szabványosított mérőhely, át véve és leplombálva. Az előírásoknak megfelelően Hensel szekrény alkalmazásával.

Az áramszolgáltató munkatársai elvégezték a műszaki ellenőrzést, bekötötték az új háromfázisú digitális mérőt és a teljesítményt korlátozó kismegszakítókat, illetve elhelyezték a plombáikat. Ettől a pillanattól rendelkezésre áll minden feltétel a fogyasztók használatához, kényelmes és egyben vállalható egyidejűség mellett.

Fázisonként 16A névleges áramerősség, kényelmesen elegendő a család villamos igényeinek.
A névleges csatlakozási teljesítményt korlátozó, az áramszolgáltató tulajdonában lévő új kismegszakítók fázisonként 16A névleges áramerősséggel és C kioldási karakterisztikával.

A lakás új elektromos rendszerének fontosabb műszaki paraméterei.

Különösen nagy hangsúly lesz fektetve arra, hogy sötétedés után a lakás helységei fényárban tündököljenek. Ez a törekvés a lámpakiállások viszonylag nagy számában fog megmutatkozni. A gáztűzhelyt elektromos fogja váltani, de a tűzhely mellett még lesz számos nagy teljesítményűnek mondható elektromos szerkezet alkalmazva. Egyértelmű megrendelői igény a vállalható egyidejűség, ezért a meglévő egyfázisú csatlakozást, háromfázisú csatlakozássá kell átalakítani. Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a terhelhetőség szempontjából azért vannak korlátok. Tehát a 3x16A azért közelről sem elég mindenre, de egy kis kompromisszum készséggel nagyon is vállalható lesz a téma.

Csúsztatott zsalus lakás villanyszerelés, és a villamos rajz.
A csúsztatott zsalu technológiával épült lakás elektromos rendszerének teljes felújítása, illetve a villamos rajza. Ilyeneket szoktunk csinálni.

Konyha: A konyhának egyértelműen a központi eleme a konyhabútor. A konyhabútorba lesz beépítve a főzőlap és a villanysütő, mosogatógép, illetve a mikrohullámú sütő is. Összesen nyolc áramkör fogja a megbízható energiaellátást garantálni. A konyhának a viszonylag kis mérete nagyon körültekintő tervezés követelt meg. A konyha tervben minden fogyasztónak és lámpakiállásnak és minden konnektornak előre meghatározott helye van, az alapszerelést pontosan a megadott méretek szerint kellett elkészíteni.

A konyhai védőcső hálózat elkészült, kezdődhet a vezeték behúzás.
Az alapszerelés már majdnem elkészült a konyhában, a megadott tervek szerint. Ezen a ponton a védőcsövek elvezetését is feltétlenül dokumentálnia kell a tulajdonosnak! Később a konyhabútor beszerelésekor hatalmas segítséget fog jelenteni!
A konyhai áramkörök be vannak húzva, burkolás és festés után konnektorok is felkerültek.
Vakolás, festés és burkolás után felkerültek a szervények is. Már most remekül néz ki!

A mikrónak a pozíciója nem volt még az alapszereléskor eldöntve, igazság szerint még szerelvényezéskor sem. Ezért 2 méteres tömlővezetéken egy Legrand lengődugaljba fog csatlakozni. Így gyakorlatilag bárhova kerülhet, ha végül döntés fog születni. A vezeték a bútor mögött lesz majd elvezetve.

Négy konnektor lett konyhapult számára kiépítve.
4 konnektor kétáramkörös kapcsolóval közös keretben.

Konyhapultnak ezen a felén 4 dugalj biztosít áramvételezési lehetőséget a robotgépek számára. Önálló áramkörről üzemelnek, amit egy C13-as kismegszakító véd. A kapcsoló egyik billentyűje a pult világítását kapcsolja, a másik a beépített fényforrásokat működteti.

Az elektromos indukciós főzőlap bekötése.
A konyhabútort beépítették most már a fix bekötéssel csatlakozó készülékek is helyükre kerülhetnek. Éppen az elektromos főzőlap bekötése történik.

A 4 mezővel rendelkező elektromos főzőlap helye elő van készítve a pultban. Alá fog kerülni a villanysütő, aminek a helye ugyancsak elő van készítve. A tűzhely számára 5x2.5mm2 áramkör lett kiépítve, a túláramvédelmet B16-os kismegszakító szolgáltatja.

A beépíthető Bosch gyártmányú villanysütő és a főzőlap be van kötve és a helyükre kerültek.
Az elektromos sütő és az indukciós lap is a helyére került készen állnak a munkavégzésre.
A mosogatógép önálló áramkörről üzemel, és dugalj lett számára telepítve.
Mosogatógép aljzata. Önálló áramkörről üzemel és az áramkört C13-as kismegszakító védi.
A konyhaszekrény és a pultvilágítás LED lámpáinak a csatlakozó vezetékei elő vannak készítve a bekötésre.
A pult és az üvegajtós szekrény LED fényforrásait tápláló vezetékek csak arra várnak, hogy bekösse őket valaki.

A konyhabútor tervezője (IKEA) és a profi asztalos csapat külön megérdemel néhány dicsérő szót. A szekrényhez rendszerben rendelhetőek a pultot megvilágító fényforrások, transzformátorok és a kábelek. Az esztétikus és szakszerű elvezetése a vezetékeknek gyárilag van meg oldva. Persze a lámpakiállások nem ilyen rendszerre készültek, de bármilyen eshetőségre gondolva a konyhában a lámpa kiállásokra mindig bőven hagyok biztonsági hosszt, így bőven elértek a szekrény tetejéig. Az asztalosok a lámpáknak szánt tápkábeleket szerencsére sikeresen beazonosították és elvezették a bútor tetejére. És persze külön jó hír, hogy a mikrohullámú sütőnek is meg lett a végleges helye. A lengő aljzatot az asztalosok vezették ki a megfelelő helyen.

A konyhaszekrény és pultvilágítás be van kötve és tökéletesen működik, remek fényt biztosítva.
A konyhaszekrény LED fényforrásai be vannak kötve és üzemkészek. A kétáramkörös kapcsoló egyik billentyűje a pultvilágítást kapcsolja, a másik a szekrényen belülit.
Konyhapultba süllyesztett rejtett konnektor.
A merőleges falon lévő konyhapulthoz nem volt lehetséges konnektorokat a falba süllyeszteni, mert az ablak alja és pult között nincs elegendő hely. Ezért a pultnak ez a fele egy konyhapultba süllyeszthető rejtett konnektort kapott.
Az étkezőasztalhoz két konnektor lett kiépítve.
Egy modern háztartásban az étkezőasztal sem nélkülözheti a konnektorokat.
A konyhában a mennyezeten két lámpakiállás készült. Az egyik általános fényt biztosít, a másik később közvetlenül a konyha asztal felé került.
Konyhában lévő mennyezeti lámpakiállások pontosan kimérve, és egy vonalban. Menet közben az egyik kiállás pozícióján változtatni kellett azért, hogy pontosan az ebédlőasztal fölé kerüljön, szerencsére a hungarocellben ez nem jelentett gondot.

Fürdőszoba: Összesen három lámpatesttel fog rendelkezni a lakásnak ezen helyisége, ez a mennyiség bőven elegendő lesz kívánt fényhatás eléréséhez. A mennyezettre egy szép nagy ufólámpa került, ami már önmagában képes fényárba borítani az egész fürdőt. A fő világítást rögtön a bejáratnál elhelyezett 101-es kapcsolóval lehet működtetni. A mosdónál további két lámpa kiállás készült. Ezeket a lámpák együtt világítanak és szintén egypólusú kapcsolóval lehet kapcsolni. A két kis SPOT kapcsolója két konnektorral került közös keretbe, a fürdőkádtól a lehető legtávolabb betartva a zóna szerinti előírásokat.

Az alapszerelés után felkerültek a csempék, és a csempék alól ki vannak vezetve a lámpakiállások.
A kiállások helyét még a burkolás előtt kell véglegesen meghatározni. A burkolólapok felrakása után már nem lehet bontás/rombolás nélkül változtatni a pozíciókon.

Természetesen már a tervezési szakaszban ismerni kell a mosdó helyét és a tükrös szekrény, vagy a tükör pontos méreteit és a felszerelésének a pozícióját. Nagyon kellemetlen amikor egy hirtelen ötlettől vezérelt változtatás után a csempézett fürdőben egy kiállás (lámpa, kapcsoló, konnektor), a megbeszélttől eltérő kialakítású vagy esetleg nagyobb méretű fürdőszoba bútor takarásába kerül.

A tükör két oldalához 1-1 SPOT lámpa került, egypólusú kapcsolóval lehet kapcsolni.
A mosdó felett és a tükör két oldalánál két SPOT lámpa fogja biztosítani a mindennapos rutinszerű fürdőszobai tevékenységekhez a megfelelő mennyiségű fényt.
Két konnektor a fürdőszobában a 2. zónán kívülre telepítve, közös keretben egy 101 kapcsolóval.
Két csatlakozóaljzat áll rendelkezésre a fürdőszobában használatos eszközöknek a 2. zónán kívülre telepítve.

Az aljzatbeton alatt elektromos üzemű fűtőszőnyeg van lefektetve, amit a helységben lévő termosztát vezérel. A padlófűtés önálló áramkört kapott, a fényforrásokat és a két konnektort szintén saját áramkör táplálja.

Elektromos padlófűtés a fürdőszobában és a programozható termosztát.
Az elektromos padlófűtést termosztát vezérli, és igény szerint programozható.

Közlekedő: Az lakás villanyszerelés szempontjából fontos helység. Az ingatlan összes helységével kapcsolatban van, ami a világítás kapcsolhatóságának a szempontjából fontos. Az L alakú közlekedő számára három lámpakiállás készült. A három lámpa együtt világít, és keresztkapcsolásban lehet három helyről kapcsolni azokat. Ezek a kapcsolók könnyedén elérhetőek a lakás helységek ajtajaiból, így gyakorlatilag minden kritikus helyről kapcsolhatóvá válik a világítás.

A fürdő méretei nem teszik lehetővé a mosógép elhelyezését. Egyrészt sok helyet foglalna a hasznos területből, másrészről csak közvetlenül a kád mellé kerülhetett volna. Ezért a közlekedőben lett elhelyezve a fürdő bejárata mellé. Így igazán helytakarékosan, de persze ami a legfontosabb tényező, hogy villamos szempontból biztonságosan lehet majd üzemeltetni. A mosógép önálló áramkörről üzemel.

Mosógép a közlekedőbe került, mert a fürdőszobában szakszerűen nem lehetett volna telepíteni a sávkiosztások miatt.
A közlekedőben van a mosógép számára, a működéshez szükséges környezet kialakítva. Valamelyik jóképű lépésálló gégecsőt slagként használja.

A biztosítéktábla szintén a közlekedőben van kialakítva, közvetlenül a bejárat mellett. A lakáselosztó pozíciója nem változik. Az eredeti süllyesztett védőcső lesz felhasználna a mért fővezeték (5x10mm2 Mkh) elvezetésére, és ez gyakorlatilag teljes mértékben fixálta is a lakáselosztó helyét. Amúgy keresve sem lehetett volna jobb helyet találni az elosztónak, minden szempontból megfelelő a hely a villamosenergia elosztáshoz. Összesen 17 áramkör épült ki a lakásban, ennyi áramkör már indokolja 3x12 modulos biztosítéktáblát.

A lakásban 17 önálló áramkör lett kiépítve.
Az áramkörök javarésze már a helyére került. Végül összesen 17 áramkör lett kiépítve.
A lakás bejárata mellett marad a kaputelefon.
A kaputelefon pozíciója sem fog megváltozni, marad a bejárat mellett.
A konyha egypólusú és a közlekedő keresztkapcsolója a lakás bejárat mellett.
A lakásba belépve rögtön fel lehet kapcsolni a villanyt a konyhában és a közlekedőben is.

A lakás mennyezete és a lépcsőház felőli falak hungarocell szigetelést kaptak még a ház építésekor anno. Az új tulajdonos a falakon lévők eltávolítása mellett döntött. A mennyezeten lévő szigetelés eltávolításáról le kellett tennie. A mennyezeten lévő számos lámpakiállás a kivágott hungarocellben lett elvezetve, illetve a biztosítéktáblától induló szoba, fürdő és konyhai áramköröknek az átállását is a mennyezeten kellett elvezetni, fal hiányában. Természetesen a betonfödém ilyen mértékű megvésése nemcsak tilos, de csak nem kivitelezhetetlen is. Ezért minden képen szükség volt a födém belső szigetelésének a meghagyására.

A villanyszerelési csövek a nappali irányában elvezetve.
A nappali felé három 16-os védőcső indul meg.
A mennyezeten a hungarocell szigetelésben lett a védőcső elvezetve a fürdő, szoba, konyhai áramköröknek.
Átállás a mennyezeten a szoba, fürdőszoba és konyhai áramkörök számára.
A hosszú védőcső szakasz 100-as kötő dobozzal megszakítva. A célja mindössze annyi, hogy segítse a vezetékbehúzást.
100-as fűződobozzal van megszakítva a védőcsőszakasz az áramkörök könnyű behúzhatóságának ez érdekében.
A horonymaróval, illetve a vésőgéppel vigyázni kellett, hogy a még le nem szerelt tükrök ne robbanjanak be.
A tükrök leszerelése és elszállítása kiderült, hogy nem megy annyira egyszerűen. A lakás több pontján is megmaradt az alapszerelés idejére, ezért sok esetben körültekintően kellett a horonymarási és a vésési feladatokat elvégezni.

Szoba: A szobában összesen 10 konnektor lett a süllyesztve. Lámpakiállás csak a szoba közepére készült, ahova 5 foglalattal rendelkező lámpa került, és azt az ajtóból lehet kapcsolni egypólusú kapcsolóval. Az ágy mellett saját kapcsolású éjjeli lámpa, és az íróasztalon ugyancsak saját kapcsolással rendelkező asztali lámpa lesz alkalmazva.

Az íróasztal a két csatlakozó aljzat szett közé fog kerülni.
A konyha és a szoba közötti válaszfalba 3-as konnektor szett lett kérve. Vélhetően a későbbiekben ide egy íróasztal fog kerülni.
A fürdő védőcsöveinek a nagyrésze a szobai oldalon fut.
A fürdő védőcsövei nagyrészt a szobában futnak. És a hátérben a közlekedőben már látható a mosógépet tápláló áramkör alapszerelése (és a WC 101-es kapcsolója, ami később a toaletten belülre került).
A konyhai áramköröknek is fút védőcső a válaszfalnak a szobai oldalán.
A konyhai áramkörök a szobába futnak be egy 100-as dobozba, és onnan vannak elosztva. Mindig törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb védőcső fusson a konyhaszekrény tervezett helye alatt, és ha egy mód van gerinc csövezés egyáltalán ne készüljön.
Az íróasztal mind a két oldaláról könnyen lehet áramot vételezni, a két dugalj szettnek köszönhetően.
A hármas és a kettes konnektor szett felszerelve. Az írósasztal a két szett közé fog majd kerülni.
A konnektornak a vezetékei a padló alatt a betonban futnak, Symalen csőben.
A két konnektor védőcsövezése (Symalen) szorosan a fel mellett, az új aljzatbeton alatt fut.

A lákasnak az egyetlen pontja, ahol a padlóba is lett védőcső lefektetve. A szobában a beton fel lett verve, és új aljzatbetont raknak le. Ezt kihasználva, a dupla konnektor a merőleges fallal úgy került összeköttetésbe, hogy még az új beton lerakása elött Symalen cső lett lefektetve. És hogy mért lett meg spórolva ez a 3-4 méternyi vésés amikor a többi helységben amúgy is nagy mennyiségű betonvésés történt? A társasház főfalához valami brutálisan istentelen kemény betont kevertek anno. A két doboz süllyesztését is piszkosul megszenvedték a gépek. Ehhez a homlokzati betonfalhoz képest a panelbeton minden túlzás nélkül csak egy Ytong tégla.

A dupla dugalj szett az éjjeli szekrény mögött lesz, a szimpla konnektor a porszívó csatlakoztatásához készült.
A kettes szett az ágy mellett lévő éjjeli szekrény takarásában lesz, és éjjeli lámpa lesz csatlakoztatva, illetve mobileszköz töltője. A szimpla dugalj a közlekedő/szoba számára takarító dugalj.

A 80-as szerelődobozon van keresztül vezetve az elektromos padlófűtést és termosztátot összekötő csőszakasz. Ebben az esetben doboztető fog majd rá kerülni mert a villamos és termostát összekötés tapétázás és festés után fog csak elkészülni. Az összes többi kötő dobozt a festők el fogják tüntetni (azaz nem kerül fel doboztető), amit soha nem javaslok az ügyfeleimnek, és nem mellesleg tiltva is van. De hát az esztétika minden felül ír, ugye….?

Hálószoba: A háló villamos szempontból semmi extrát nem tartalmaz. Középen egy lámpa lesz, amit az ajtóból lehet kapcsolni. A kapcsoló alatt lesz egy takarító konnektor közlekedő/hálószoba számára. A francia ágy két oldalához 2-2 konnektor kerül, a világításról két álló lámpa fog majd gondoskodni helyi kapcsolással. És marad egy-egy hely mind a két oldalon töltők csatlakoztatásához.

A franciaágy két oldalára két-két konnektor telepítését kérte a megrendelő.
A franciaágy méreteinek a figyelembevételével lett a két oldalához a 2x2-es dugaljszett kialakítva. A konnektorok mind a két oldalon az éjjeli szekrény takarásában lesznek.

Nappali: A nappalinak a lépcsőház felőli oldalán lévő gyárilag felrakott hungarocell szigetelés, teljes egészében el lesz távolítva. Jelenleg éppen csak annyi lett leszedve, ami feltétlen szükséges volt ahhoz, hogy az adott falon lévő villanyszerelési munkálatokat el lehessen végezni.

Készül a lakás nappalijában a villamos alapszerelés. A szerelvény dobozok, védőcsövek és a kötődobozok bevannak süllyesztve a betonba.
A nappalinak ezen a falán jelentős mennyiségű beton vésés történt. Ezen a falon lesz a TV, ezért biztosítani kell a kapcsolódó perifériák csatlakoztathatóságát, és erről a falról lesznek a fűtőszőnyegek a megtáplálva, illetve vezérelve.

Eredetileg a képen látható fallal, párhuzamosan is futott volna elektromos fűtőszőnyeg. Ezért lett két nagyobb mélységgel rendelkező fekete 65-ös szerelvénydoboz besüllyesztve, és ezért készült két kiállás a 100-as dobozból. Végül a fallal párhuzamosan tervezett fűtés nem lett lefektetve. Így az egyik termosztát helyére konnektor fog majd kerülni.

Három kapcsoló van telepítve a nappali számára.
A nappali bejárata mellől lehet kapcsolni a mennyezeten lévő 4 lámpát és a 2 falikart, illetve a közlekedő világítását alternatív kapcsolásban.
A lakás nappaliában a betonba süllyesztett 65-ös szerelvényekből összeállított 5-ös szett, 4 konnektorral és egy antenna csatlakozóval.
Az egész lakásban az egyetlen TV kiállás a nappaliban készült. Az antenna csatlakozó 4 konnektorral került közös keretbe. A 4 aljzat elegendő lesz arra, hogy elosztó használata nélkül lehessen a TV-t és a perifériait csatlakoztatni.
Klímakiállás, két falikar kiállás, és a mennyezeti lámpa kiállásokból kettő. A jobb alsó sarokban 3-as konnektor szett.
A fehérre festett fal, ugyancsak főfal, és ahogy a kisebb szobában is, itt is a megszokottól jóval keményebb a betont kevertek. A klíma telepítésekor néhány éve, a legnagyobb örömömre már be süllyesztettek egy 80-as kötődobozt és egy 16-os védőcsövet, amit fel lehetett használni. Viszont a falikar és a 3-as dugaljszett vésésének a feladata már rám várt.
A lakás új elektromos hálózata lassan elkészül, a megrendelő igényei szerint.
A Lakás elektromos hálózata erőteljesen kezd formát ölteni.
4 darab három karos mennyezeti lámpa bekötése a nappaliban.
A nappali mennyezetén összesen 4 lámpa kiállás készült, pontosan kimérve, hogy egymással vonalban legyenek. A mennyezeti lámpák mindegyike három állítható karral rendelkezik, kellőképpen fénybe tudják borítani a nappalit.
Elektromos padlófűtés vezérlő/kezelő egysége (termosztát).
A nappaliban telepített fűtésvezérlő. Mivel csak egy kezelő telepítése vált szükségessé, az üresen maradt szerelvénydobozban egy konnektor lett bekötve.
Az erkélyre is került konnektor, IP44-es kivitelben.
A lakás erkélyére egyetlen konnektor került IP44-es védettséggel. Mivel a nappali megvilágítása erőteljes és az erkélyablakok (és ajtó) faltól falig és padlótól a mennyezetig tart, nem lett külön világítás tervezve. Bőven elegendő fény fog kintre is jutni a nappaliból, ha szükség lesz rá.

Lámpák bekötése.

IKEA NYMANE lámpa doboza.
A felszerelt lámpák legalább 70%-a IKEA NYMANE. Szinte hihetetlen, de nem csak a desing-ra, hanem azokra is gondoltak a tervezők, aki szerelni fogja a lámpát.
IKEA NYMANE háromkaros mennyezeti lámpa bekötése.
A sin felfúrása után a lámpatestet fel lehet akasztani, és a bekötést két kézzel el lehet végezni. Így csak egy emberes és kényelmes a bekötés elvégzése.
A közlekedő és a konyhai mennyezeti lámpák működés közben.
Közlekedőben és a konyhában lévő mennyezeti lámpák felszerelve.

A tárgyalt lakás villanyszerelés ára:

A lakás komplett villanyszerelésének az ára 880.000Ft-ba került. Ez az ár tartalmazta a teljes alapszerelést, az és alapszereléshez szükséges összes anyagot (védőcsövek, szerelvény és kötődobozok, vezetékek, biztosítéktábla és az összes védelmi készülék, ami Schneider Electric Resi9, WAGO gyártmányú kötőelem). És természetesen az ár tartalmazza az összes lámpatest és konnektor, illetve kapcsoló felszerelését, és az elektromos tűzhely (pecsétes) bekötését. Tehát az ár mindent tartalmazott a szerelvények és a lámpatesteken kívül. További 100.000Ft-ba került a szabványosítás és a három fázisú mérőhely kiépítése, az összes szükséges anyaggal és munkadíjjal és áramszolgáltatói ügyintézéssel. A villanyszerelő vállalkozásom nincs benne az ÁFA körben, ezért a munkadíjaimat ÁFA nem terheli. A feltüntetett ár a ténylegesen a kifizetett ár.