Kettő és négy pólusú fi-Relé nulla vezető csatlakoztatására kialakított Nulla (N) pólusai.

A Nulla vezető csatlakoztatására a 2 pólusú és a négypólusú védelmi készülékek esetében is különös gondot kell fordítani. Az esetek túlnyomó többségében rendelkeznek dedikált nulla kapoccsal. A nulla vezető bekötésére kialakított pólus mindig nagy nyomtatott “N” betűvel jelölve a burkolaton, és a kapcsolási rajzon is.

Két pólusú fi-relé és a nulla vezető csatlakoztatására felkészített "N" kapocs.

A két pólusú védelmi készülékek esetében három féle kialakítást különböztetünk meg:

A bal oldali fi-relé nulla pólusa bal oldalon van. A középső ÁVK esetében viszont nincs dedikált nulla pólus. A jobb oldali fi-relé nulla pólusa jobb oldalon van.
Két pólusú fi-relék lehetséges kivitelei: a, Bal oldalra helyezett nulla kapocs. b, Dedikált nulla kapocs nélküli kivitel. c, Jobb oldalra helyezett nulla kapocs.

A két pólusúak esetében gyakran lehet találkozni dedikált nulla pólus nélküli kivitelekkel. Ebben az esetében a nulla vezető tetszőleges oldalra köthető be. Ilyenkor nincs a se a burkolaton, se a kapcsolási rajzon N jelű pólus, csak számmal azonosított.

Négy pólusú fi-relé és a nulla vezető csatlakoztatására felkészített "N" kapocs:

A négy pólusúak esetében alapjában véve kétféle létezik. A 4 pólusú esetében kivétel nélkül mindig van jelölt nulla kapocs a nulla vezető számára, ami vagy jobb oldalon, vagy a bal oldalon van.

A négy pólusú fi-relék balra oldalra és jobb oldalra kialakított nulla kapoccsal.
a, 4 pólusú ÁVK bal oldalon lévő nulla kapoccsal. b, 4 pólusú áram-védőkapcsoló jobb oldalon lévő nulla kapoccsal.

De talán érdemes említést tenni, hogy van olyan gyártó, aki speciális kialakítással is elérhetővé teszi az áram-védőkapcsolóit. A nulla vezető fogadására is mind a két szélső pólus fel van készítve. Ilyen például a Kopp gyártmányú fi-relé.

Ezeknek a különleges védelmi készülékeknek esetében, mind a két oldalra csatlakoztatható a nulla vezető. Az ilyen kialakítás nagyobb szabadságot ad a villanyszerelőnek vagy az épületvillamossági tervező mérnöknek, mert a hagyományos fázis sínnel történő sorolás esetében a kismegszakítók a bal oldalra és jobb oldalra is kerülhetnek. Meghibásodott ÁVK cseréje esetén, könnyedén beépíthető függetlenül attól, hogy a cserélendőnek melyik oldalára helyezték a dedikált nulla kapcsot. Sajnos ez nem egy elterjedt forma. Az viszont elmondható, hogy a legtöbb gyártó elérhetővé teszi jobb és bal oldalra helyezett nulla kapoccsal is a fi-reléket.

Miért van a Fi-relén nulla vezetőnek önálló kapocs kialakítva?

Esetleg felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán dedikált nulla kapocsra. Hiszen ugyan azon a vasmagon vannak átvezetve, mint a fázisvezető(k). A nullavezető érintkezőjének a kialakításában van a különbség. A négy pólusú készülékek esetében, ha lekapcsolás történik bármilyen okból is, a galvanikus kapcsolat először a fázis vezetők fogadására felkészített pólusok álló és mozgó érintkezői között szűnik meg, és utána a nulla vezető között. Visszakapcsolásnál ellenkezőleg történik. Először a nulla pólus kapcsai között jön létre a galvanikus kapcsolat és utána a fázis vezetők között. Ezt a kialakítást a 4 pólusú esetében az IEC 61008 szabvány 8.1.2 pontja kötelezően elő írja. Ha valamilyen okból fontos az, hogy melyik oldalon van az N kapocs akkor gyártói katalógusból kell rendelni a megfelelő kialakítású védelmi készüléket, gyári rendelési kód szerint. Vagy esetleg speciális soroló kell alkalmazni.