Családi ház villanyszerelése és a kültéren elhelyezett fogyasztók megtáplálása, kert villamosítása.

Az igazán hatékony elektromos hálózat elkészítése a kertes házak esetében mindig összetettebb feladatot jelent. A lakásokkal ellentétben a kertes házaknál a kültéren is villanyszerelési munkálatokat kell végezni. Hiszen muszáj gondoskodni a ház környezetének a megfelelő világításáról, valamint áramvételezési lehetőségről a kertben is. És itt nem szabad megfelejtkezni a szabadban telepített fogyasztókról sem. Azok az elektromos szerkezetek, amelyek a szabadban lesznek telepítve szakszerű és időjárást álló megtáplálást követelnek meg. A legtöbb kertes ház rendelkezik egy vagy több valamilyen célt szolgáló melléképülettel is. Ezeket az épületeket (garázs, hobbiműhely, tároló) is fontos villamos energiával ellátni, szolgáljanak azok bármilyen célt is. Minden megrendelő más és más elvárásokat támaszt az új elektromos hálózattal szemben, mások az igények, mások az elképzelések, az viszont alapvető elvárás az új, és a felújított ház esetében is, hogy a későbbiekben könnyen rugalmasan bővíthető legyen a villanyvezeték rendszer a falak megbontása nélkül is. A biztonságos és kényelmes otthonos családi ház egyik elengedhetetlen kelléke a korrekt és minőségi villamos kivitelezés, ami minden igényt igyekszik kielégíteni.

Családi házak villanyszerelésével kapcsolatos főbb tevékenységi körök:

  • Családi házak új villamos hálózatának kiépítése.
  • Fogyasztás mérővel kapcsolatos tevékenységek.
  • Riasztó, tv, telefon, UTP, termosztát hálózat kiépítése.
Akár családi ház építéséről vagy használt ház felújításáról döntünk, az új villamos hálózat kiépítése és megtervezése is kulcsfontosságú tényező.
Mint minden más épületnek a családi háznak is nélkülözhetetlen, és szerves részét képezi az elektromos hálózat.

A kertben sem nélkülözhetjük az elektromosságot, szükségünk van világításra és áramvételezési lehetőségre a ház körül is. Egy kicsit hanyagolt téma kültéren való villanyszerelés, pedig egy jól megtervezett és kivitelezett kültéri elektromos rendszer, nagyban megkönnyíti a kertes házban lakók minden napi életét. Hiszen sötétedés után nem mindegy, hogy a kaputól a bejáratig, botorkálva vagy fényárban jutunk el. Az elvtelenül, vagy gyengén megvilágított közlekedő utak baleset veszélyesek. Sötétben, félhomályban az ember sokkal lassabban és bizonytalanabbul mozog, mint egy jól megvilágított környezetben. De ennyire fontos lehet az elektromos kerti gépek számára a kényelmes és biztonságos áramvételezési lehetőség kialakítása az olyan ezközöknek mint a sövényvágó vagy a fűnyíró. Csak végig kell gondolni mennyi mindennek, lehet szüksége áramra, teljesség igénye nélkül: kertben lévő dísz kivilágításnak, öntözőrendszer vezérlésének és szivattyújának, a kertben lévő medencének, a szökőkutaknak a világítása és motorja, elektromos garázskapunak, a kerti összejövetelek megvilágításához egyaránt szükség van elektromos csatlakoztatási lehetőségre.

A kültéri áramkörök kialakítása, egy kicsit más technikát igényel. A szabadban a szerelvények folyamatosan ki vannak téve az elemeknek, az időjárás viszontagságainak. A felhasznált anyagoknak védettnek kell lenni legalább csöpögő és fröccsenő víz ellen, mert a lámpák, kapcsolók, dugaljak ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak. A villanyszerelőnek fontos a megfelelő IP védelem megválasztása, és az áramköröket önálló, a lakástól független áram-védőkapcsolóval (fi-relé) ellátni.

A szabadban elhelyezett fogyasztóknak a szakszerű és időjárást álló megtáplálására nagy hangsúlyt kell fektetni.
A kert villanyszerelését a tereprendezéssel párhuzamosan, vagy előtte kell kivitelezni, mert ásási munkálatokkal jár.

A kert villamosítása során ez elektromos fogyasztóknak a vezetéke, talajban kerül elvezetésre. Fontos a megfelelő csövezési technika megválasztása, vezeték későbbi esetleges cserélhetőségének, és további plusz áramkörök behúzhatóságának a szempontjából. A kertben lévő k száma, jellege és pontos helye fixálva lett, a következő lépésként a kábelárok kiásása következik, melynek legalább 70cm mélységűnek kell lennie. A földkábel KPE csőben kerül elvezetésre a föld alatt. Érdemes kiegészítő védelemként kábeltéglát elhelyezni, ez védelmet nyújt az esetleges fizikai behatások ellen. Egy családi ház villanyszerelésének a kialakításakor, sok kulcsfontosságú pontot figyelembe kell venni, át kell beszélni, átfogó tervezésre van szükség. Tehát a folyamatos kommunikáció a megrendelővel és a többi szakiparral elengedhetetlen.

Családi ház gyengeáramú rendszereinek kialakítása:

Az erősáram mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a gyengeáramú rendszerek kivitelezésére is. Mára legalább ugyanannyi védőcsövet süllyesztünk a falba a gyengeáramú kábeleknek, mint az erősáram vezetékeinek. Ez elsőre egy kicsit talán túlzásnak is tűnhet pedig csak át kell gondolni. A riasztó rendszer már önmagában is jelentős, ugyanis a ház minden ablakát, ajtaját el kell látni nyitásérzékelővel, és minden helyiségbe mozgásérzékelő is kerül. Sok esetben több kezelő is van telepítve és gyakran a ház közvetlen környezetét, jelenlét érzékelővel, megfigyelő kamerákkal is el látják, ezzel is fokozva a biztonságot.

Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik a helyiségeként vezérelhető fűtésre takarékossági szempontok által vezérelve, ilyen esetben minden helyiség saját termosztáttal lesz ellátva. Minden szobában és többnyire a konyhában is biztosítani kell internet vételezési lehetőséget (UTP) és TV csatlakozót. A hangrendszer kábelek elrejtése szintén fontos esztétikai megoldás. A házi mozi erősítő és a hangfalak közötti szakaszokat összekötő kábelek is védőcsőbe, falba süllyesztve lesznek szerelve.

Fontos! A riasztó, érzékelő és kamera rendszerek megtervezése és élesztése a megfelelő szakmai ismerettel és engedélyekkel rendelkező szakvállalkozókon keresztül történik minden esetben.