Panel villanyszerelés, villamos hálózat felújítása és villanyvezeték csere Budapesten.

Az utóbbi években ismét egyre több lakótelepi ingatlan cserél gazdát Budapesten. És jelenleg úgy tűnik ez a tendencia sokkal inkább fokozódni fog, mint csökkenni, még az irreálisan megnövekedett ingatlan árak ellenére is, ami ezeket a típusú ingatlanokat is érinti. Természetesen ezzel együtt folyamatosan növekszik azoknak a köre, akik a panellakás villanyszerelés kapcsán keresnek meg és tesznek fel kérdéseket. Egész pontosan a villamos hálózat és annak felújítási lehetőségei állának az érdeklődések középpontjában. Ugyanis, mára ebből a szempontból élhetetlenné váltak, akár az általános műszaki állapotról, akár a szerelvények számáról, illetve azok elhelyezéséről beszélünk.

  • Panel villanyszereléshez kapcsolódó munkálatok: villanyvezeték csere (panel átvezetékelése), elektromos hálózat felújítása.
  • UTP és Koax kábelek szobánkénti csillagpontos elosztása egy kijelölt központi helyről.
  • Fogyasztásmérővel kapcsolatos munkálatok: csatlakozási teljesítmény bővítés, szabványosítás ELMŰ-ÉMÁSZ ügyintézéssel.

Ha a villamos rendszer még nem lett felújítva akkor biztosra vehető, hogy az teljesen elavult. A rossz kontaktusok miatt melegedő sodort kötések, és gyakran izzásig hevült alumínium vezetékek jellemzik ezeket a lakhelyeket. Arról nem is beszélve, hogy ezek a súlyos hiányosságok egyenesen tűzveszélyesek. Továbbá mindenütt önjelölt villanyszerelők kéznyomait lehet felfedezni. Jellemzően 3 – 4 áramkörről működik az összes fogyasztó és megszokott jelenség a földelés totális hiánya. Mindenfelé gyengeáramú és hosszabbító kábelek tekeregnek a padlón és a szőnyeg alatt. Egy két konnektorról működik az egész konyha és szoba. És megszokott a szétégett dugaljak, a porcelán biztosítékok, vagy 30-40 és 50 éves biztosítéktábla és kismegszakítók látványa, és az is rendszeren megtörténik, hogy egy szétégett kötés miatt nincs áram a fél ingatlanban. Egy biztos: ezeknek a rendszereknek a sorsa mára minden szempontból megpecsételődött, csak az összes villanyvezeték cseréje jelenthet megoldást a problémákra és veszélyforrásokra. Nem kell villanyszerelőnek lennie ahhoz senkinek annak a felismeréséhez, hogy a rendszer mennyire rossz állapotban van.

Minden panel villamos hálózata általánosan rossz műszaki állapotban Budapesten. Villanyvezeték cseréje a panelban felújításkor nagyon is szükséges.
A panelház szerkezetileg tartós konstrukció. Viszont más szempontokat figyelembe véve már nem ennyire jók a kilátások. Megdöbbentő, hogy az elektromos rendszer kivitelezése mennyire nem számított fontosnak.

És arra kérdésre, hogy mi lesz cserélve, és hogy mit kell cserélni a válasz rendkívül egyszerű: minden és mindent. Számos érdeklődő teszi fel nekem ezeket a kérdéseket. Pedig ebben a tekintetben a lakótelepi otthonok semmiben sem különböznek a tégla építésű lakásoktól. A régi vezetékeket teljesen cserélni kell és kész. Pontosabban megfogalmazva az eredeti, többnyire MM fal vezetékeket teljes egészében figyelmen kívül hagyva, egy teljesen új elektromos rendszert kell kiépíteni. Amihez természetesen a mai korszerű épületvillamossági anyagok és eszközök vannak felhasználva és beépítve. Valamiért sokan úgy gondolják a panel villamos hálózatának a műszaki paraméterei kőbe vannak vésve és attól csak kicsit lehet eltérni. Ez egyáltalán nem igaz! Ezeknek az otthonoknak az esetében is lehetséges a minden elvárásnak megfelelő és lemondás mentes rendszer létrehozása. Igaz, egy kicsit más módszerek alkalmazásával, mint egy téglaépület esetében.

„Vettünk egy panellakást, és szeretnénk az elektromos hálózatot felújítani”:

Jellemzően fiatal párok keresnek meg, akik megszerezték az első közös otthonukat. Ők azok, akik egészen biztos nem fogják tudni beérni a több mint 30-40 és 50 éves elektromos hálózattal. Gondoljuk csak át azokat fogyasztókat, amelyek napi rutinszerű használata talán már fel sem tűnik!

Konyhában lehet villanytűzhely, villanysütő és mosogató gép. De biztosan lesz hűtőgép fagyasztóval, mikrohullámú sütő, szagelszívó, és még minimum 3-4 konyhai robot gép. Szobákként TV és számítógép a perifériáival, világítási áramkörök plusz még egyéb kisfogyasztók. Már csak a konyhának kell kapásból minimum 4 (de sok esetben inkább 5 - 6) önálló áramkör.

Az épületvillamosság területén mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk a panel villanyszerelése iránt érdeklődő ügyfeleink iránt, hiszen villanyszerelő vállalkozásom egyik fő tevékenységi köre volt mindig is. Éves szinten 5-10 lakótelepi otthon rendszerét újítjuk fel Budapesten, természetesen minden tekintetben a mai kor elvárásainak megfelelően. Ezen a területen elvégzett kivitelezések során szerzett több évtizedes tapasztalat, tudásbázis, rutin és gyakorlat mind az ügyfeleink maximális megelégedettségét fogja garantálni!

A panellakásban létesített új rendszer létrehozásának a vezérelvei:

Amennyiben a villamos hálózat a felújításáról beszélünk, három fontos dolognak kell egymással találkoznia, amit akár nevezhetünk a panel villanyszerelés vezérelveinek is. Szakszerűség, felhasználó barát praktikus kialakítás és persze az esztétikum! Igazság szerint már az eredeti állapot sem büszkélkedhetett egyikkel sem, hiszen a házgyári ingatlanok megépítése során ez a terület és a hozzá kapcsolódó munkálatok eléggé a háttérbe szorultak, nem élveztek prioritást.
A legfontosabb szempontok a panel villanyszerelés során: Szakszerűség, praktikus kialakítás és az esztétikum.
Sok esetben az elektromos hálózatot nem is szakemberek csinálták, ezért már az eredeti felállás is hemzseg a hibáktól.

Szakszerűség: A magas biztonsági színvonal az elsődleges és legfontosabb szempont. A kialakított áramkörök száma és elosztása, az alumínium villanyvezeték cseréje rézvezetőre, EPH kiépítése, helyhez kötött ás az önálló áramkör meglétét igénylő fogyasztó készülékek szakszerű megtáplálása, valamint az áram-védőkapcsoló (fi-relé) beépítése a panelokban is elengedhetetlen.

Praktikusság: Egy felújított villany mellett ki az, aki hosszabbítót vagy elosztót szeretne használni? Igen, egy lakótelepi otthont is el lehet képzelni hosszabbítók, elosztók nélkül. Ez nem csak sci-fi. A megfelelően és átgondoltan elhelyezett konnektorok és azoknak a mennyisége, különös tekintettel a konyhában, valamint az alternatív és kereszt kapcsolások optimális kialakítása, nagymértékben hozzájárul a lakótelepi lakóhely mindennapi használhatóságához, valamint a mindenkori komfort szint növeléséhez.

Esztétikum: Az esztétikum és az épületvillamosság valahogy nem igazán találkozott egymással. A mostani felújítások során viszont fontos szerepet játszik a lehető legmagasabb színvonalú, esztétikai megoldásokra való törekedés. Vegyesen kerülnek alkalmazásra a süllyesztett és a falon kívüli szerelési technológiák. Az, hogy ezek milyen arányban vannak egymással, mindig az adott házgyári lakásra jellemző körülmények fogják meghatározni.

Összefoglalva: A panelok villanyszerelése már kiépítésükkor sem felelt meg a kor műszaki elvárásainak. A határidők betartása sokkal fontosabb volt, mint a minőségi kivitelezés. A szakszerűtlen vezetékkötések, kevés áramkör, melyek ráadásul 1,5mm2-es alumínium MM fal vezetékkel lett többnyire kivitelezve már akkor sem számított a villanyszerelő szakma csúcsának, és nem beszélve a felhasznált anyagok minőségéről. A problémát fokozta az eleve kevés konnektor kiépítése, ami az elosztók és hosszabbítók rémuralmát eredményezte mára. Amivel persze egyre nagyobb stressznek lett kitéve az a néhány áramkör. Természetesen ez mára hatványozottan igazzá vált, és ehhez még hozzá jön a 40 50 60 éves elavulás is. Szinte mindegyik panellakás villamos hálózata annyira rossz műszaki állapotban van, hogy a javítgatására egyszerűen nincs reális lehetőség. Csak a teljes felújítással lehet az elvárásoknak megfelelő szintet elérni. Egy biztos, azt a bizonyos arany középutat minden lakótelepi otthon esetben meg lehet találni!

Budapesten rengeteg panelház épült, több tízezer lakással. Ahogy a generációk követik egymást, a villanyszerelés a panelban egyre fontosabb kérdés lesz.
A panelházakban a villanyvezetékek a korabeli igényeket is éppen csak ki tudták szolgálni.

Fontos! Minden esetben szükséges az alumínium vezetékcsere (jobban mondva üzemen kívül helyezése). Ennek több oka is van. A vezeték szigetelésének az élettartama a végét járja, vagy már lejárt. Az alumínium MM fal vezetéket nem azért rakták be az építéskor mert annyira jó vezetőnek számított. Pontosan tudták, hogy a réz nagyságrendekkel jobb vezető, de az ára is jóval nagyobb és a panelházak építési költségét jelentősen megnövelték volna. Ha alumínium vezeték marad bent, akkor réz vezetékhez fog csatlakozni. Az Alu és réz kötések szakszerű elkészítése nehézkes, és karbantartás igényes. A szakma nem véletlenül kerüli amennyire csak lehet.

Panel villanyszerelés árak 2020: Mik azok a tényezők, amelyek a panel elektromos hálózat felújításának az árát befolyásolják?

Több alkalommal is kaptam visszajelzést, hogy jó lenne, ha a weboldalon feltüntetném a panelok esetében mennyibe kerül a villamos hálózat a teljes felújítása. Nem könnyű általánosítani az ár tekintetében, de a házgyári ingatlanok esetében viszonylag pontosan meg lehet határozni azt. A cikkben leírt árak természetesen csak tájékoztató jellegűek és a megrendelő igényei befolyásolhatják, de nagy általánosságban a lentebb felsorolt árak azok, amelyekért el tudom vállalni a teljes villany felújítást.

Az alapszereléshez szükséges anyagok: Az ár tartalmazza az összes anyagot, ami az alapszereléshez szükséges. Benne van minden védőcső, illetve a hagyományos és osztott pályás vezeték csatorna. Az erősáramú vezetékek és kábelek. Az ár tartalmaz minden gyengeáramú vezetéket, UTP Cat5e vagy UTP Cat6 kábelt és Koax kábelt. Az tartalmazza az energiaelosztás és a túláramvédelem, valamint a hibaáram védelem összes eszközét. Azaz a kismegszakítókat és az áram-védőkapcsolót („A típusú” fi-relé), valamint a biztosítéktáblát. Minden esetben a felső középkategóriába tartozó védelmi készülékek, Legrand RX3 vagy Schneider Electric Resi9 kerülnek beépítésre. Az ár továbbá tartalmazza az EPH kiépítéséhez szükséges anyagokat (EPH bilincsek és MKH 6mm2 vezeték). Az ár magába foglalja a kötőelemeket, ami minden esetben WAGO gyártmányú.

Gyengeáramú rendszer kiépítése: Ebben az esetében is fontos szerepet játszik a gyengeáram. Az árban benne van az, hogy egy központi helyről (rendszerint a bejárattól) minden szobához és félszobához el van vezetve egy önálló UTP kábel és egy Koax kábel.

Panel villanyszerelés árak négyzetméter, illetve szobák száma szerint:

Az árban benne van minden munkálat. A legelső kalapácsütéstől a legutolsó csatlakozó aljzat felszereléséig minden. Tehát a teljes alapszerelés, és a szerelvények illetve lámpatestek felszerelése és bekötése.

  • Egy szobás, ami 40nm2-nél nem nagyobb: 450.000Ft
  • Két vagy 1 + másfél szobás, ami 55nm2-nél nem nagyobb: 550.000Ft
  • Három szobás, 1 + 2 félszobás, 2 szobás + félszobás, ami 70nm2-nél nem nagyobb 650.000Ft

I. Fontos megjegyzés: Az áraimat (munkadíj) nem terheli ÁFA. A vállalkozásom nincs benne az áfakörben ezért hozzám ÁFA nem kerül egy esetben sem. A feltüntetett árak a ténylegesen fizetendő árak.

II. Fontos megjegyzés: Minden szerelési anyag legálisan működő budapesti épületvillamossági szaküzletből van megrendelve. Minden esetben ÁFA-s számla is készül. Az alapszereléshez szükséges anyagokról a számla, igény szerint a megrendelő nevére is szólhat, illetve a megrendelő saját címére is meg lehet rendelni, illetve a megrendelt anyagokat a megrendelő tételesen át is veheti.

Ami nincs benne a panel elektromos hálózat felújítás árában:

Szerelvények és a lámpatestek nem szerepelnek az árban. Rendkívül széles skálán terülnek a szerelvények a megrendelő maga dönti el, hogy mi az az ár kategória, amit meg engedhet magának. És pontosan ugyan ez igaz a lámpatestekre is.

Ár növelő tényező a mérőhely szabványosítás, illetve teljesítmény bővítés és az amperszám növelés. A mérőhely szabványosítás és a névleges csatlakozási teljesítmény megnövelése általában 80.000Ft és 100.000Ft közötti összeggel emeli meg a panel villanyszerelésének az árát.