Budapest IX. Kerületében (Ferencváros) a Telepy utcában 87m2-es 1 plusz 3 félszobás panel villanyszerelése csatlakozási teljesítménybővítéssel és mérőhely szabványosítással.

A panel, Budapest IX. Kerületében Ferencvárosban található. Ez a 4 szinttel és tetőszerkezettel is rendelkező panelház már közel az utolsók között épült. De, ami igazán különlegessé teszi ezt a panellakást az a grandiózus mérete. Ugyanis közel 90 négyzetméteres! Nagy nappalival és 3 félszobával rendelkezik. És a konyha is teljesen elfogadható méretben készült el. De a konyhának a komfortszintjét tovább növeli, hogy a panel külön étkezővel is rendelkezik, ami nagyon ritka a házgyári lakások esetében! Itt az étkezőasztal nem foglal el a konyhában az értékes helyből. Aki már lakott panellakásban az pontosan tudja, hogy a konyha berendezésekor a szó legszorosabb értelmében minden négyzetcentiméterért meg kell küzdeni. Összességében nyugodtan kijelenthető, hogy kiváló paraméterekkel rendelkezik a panel. Ha a belmagasságot nem vesszük figyelembe, bármelyik belvárosi régi polgári lakással felvenné a versenyt méretben.

A panellakás előéletéről annyit tudni, hogy egyetemista albérlőknek volt kiadva éveken keresztül. Azonban számos tekintetben egyáltalán nincs lelakva. Valamikor a közelmúltban történt egy nagyobb volumenű felújítás (ami a villamos hálózatra nem terjedt ki) mert teljesen újszerűek a padló és falburkolatok mindenhol. A konyhában a beépített konyhabútor ugyancsak újszerű. És láthatóan nem régen lett telepítve a kombinált tűzhely és a mosógép, illetve a mosogatógép is. Egy tisztasági festés után akár már lehetne is beköltözni. Csak hát ahogyan lenni szokott, a villamos hálózat kritikán aluli állapotban van, így még nem lehet.

A panelban új padlóburkolatok vannak, ezért a villanyszerelést úgy kell megoldani, hogy azok ne sérüljenek.
Az újszerű padlóburkolatokat érthető módon megkell óvni a sérülésektől.
A panelokban lévő régi vezetékhálózat minden esetben tartalmaz súlyos hiányosságokat és hibákat.
Mindegyik konnektor mögött lehetett valami disznóságot találni. Ennél például a nulla vezetékről leolvadt a szigetelés, amit szigetelőszalaggal és valami gyantaszerű anyaggal orvosoltak.
A panellakásokra jellemző lámpamegtáplálási és kapcsolási módszer.
Az egyik védőérintkező nélküli egysarkú kapcsolóval kapcsolt konnektor.

Ez egy igen sajátos, és csak a panelokra jellemző lámpamegtáplálási és kapcsolási módszer volt. A lámpának a kapcsolója a megszokott helyen a helység bejárata mellett található. A 101-es kapcsoló viszont egy közvetlenül a plafon alá szerelt védőérintkező nélküli konnektort kapcsolt. A mennyezeti lámpának a csatlakozóvezetékére dugvillát szereltek, és egyszerűen csatlakoztatva lett a kapcsolt konnektorba. Ezt a megoldást úgy hívták, hogy „repülővezeték”. Ma már persze mosolygunk ezen a megoldáson, de még most is számtalan panellakásban így működik a világítás, és annak a kapcsolása.

A félszobákban új parketta van lefektetve, ezért az állapotuk megőrzésére különös figyelmet kell fordítani.
Ebben a félszobában is új padlóburkolatokat fektettek le. Ha az elektromos rendszer nem lenne teljesen gatyaállapotban, tényleg elég lenne egy tisztasági festés a beköltözéshez.
30-40 éves konnektorokon sok esetben meg van sérülve a műanyag burkolat. Ezeket már cserélni kell.
A régi dupla konnektor már látott szebb napokat is. A burkolata több helyen is el van törve, éppen itt az ideje annak, hogy letegye a kanalat.
Az UTP és a koaxkábel elvezetése a modemtől szakszerűtlenül történt meg.
Igen esztétikus módja látható a Koax és az UTP kábel elvezetésének.
Sok régi szerelvény le van cserélve, de a legtöbb esetben a legolcsóbb szerelvényekből lett vásárolva.
A panellakásban mindenféle szerelvénycsaláddal lehet találkozni. Például a két újszerű szürke szerelvény hiába új, igen alacsony műszaki színvonalat képvisel. Természetesen a kukában végzik.

A háttérben látható a klíma. 1,5mm2 alumínium áramkör táplálta, amiről az egész szoba is működött. Egyértelműen nem ilyen igénybevételre tervezték a szobán forgó áramkört. Ráadásul az áramkör a teljes hosszában szépen meg volt terhelve amikor a klíma üzemelt, mert végponthoz csatlakozott. Nem szerencsés párosítás. Számos kötésnél volt látható, hogy már olvadozott a szigetelés. Igaz nem volt egyetlen kötés sem kiégve, de hamarosan okvetlenül bekövetkezett volna.

A jó minőségű, megbízható gyártótól származó szerelvények nem lesznek kidobva.
Új Legrand Valena kapcsolót is nemrég szerelhették fel. Ez persze nem kerül az építési törmelék közé, fellesz majd használva valamelyik félszobában.

Érdemes megfigyelni a régi szerelvénydobozt. A fal túloldaláról belefúltak és tiplit raktak a furatba. Látható, hogy a tipli alig néhány milliméterre van az MM fal vezetéktől. Majdnem sikerült telibe trafálni a vezetéket a fúróval.

A feszültség alatt lévő konnektornak hiányzik a burkolata. Az aktív részek könnyedén hozzáférhetőek szabad kézzel is.
Ismét egy védőérintkező nélküli egysarkú kapcsolóval kapcsolt konnektor. De ennek már nincs meg a burkolata. A feszültség alatt lévő pólushoz könnyedén hozzá lehet érni. Kimondhatatlanul balesetveszélyes.

A panel új elektromos rendszere, és az új villamos rendszerrel szemben támasztott megrendelői követelmények:

A panel villanyszereléssel kapcsolatos vevői elvárások: A megrendelő részéről követelmény, hogy a panel új vezetékhálózatának a kiépítése a lehető legkisebb mértékű helyreállítási munkálatok kövessék. És nagyon fontos, hogy ne keletkezzen sok építési törmelék. A fal és padlóburkolatok és a beépített bútorok épségére vigyázni kell. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az előszoba és az étkező, illetve a közlekedő falai be vannak lambériázva. Természetesen a lambéria megmarad, és csak olyan minimális kár keletkezhet benne, ami könnyedén javítható. Továbbá a tulajdonos kérésére az elektromos rendszert teljesen készre kell szerelni. Az összes szerelvényt és lámpatestet fel kell szerelni melyek a panel festésének az idejére le lesznek ragasztva.

Csatlakozási teljesítmény bővítése és mérőhely szabványosítás: A panel 25A csatlakozási teljesítménnyel rendelkezik egy fázison. Az egyfázisú csatlakozás megmarad, de már 32A fog rendelkezésre állni a továbbiakban. A teljesítménybővítéshez természetesen a mérőhelyet szabványosítani kell. Ez az első lakás, aminek a teljesítménybővítésének és a mérőhely szabványosításának adminisztratív oldala 100%-ban online ügyintézés mellett, személyes kontaktus nélkül történt meg. A Covid-19 miatt a személyes ügyintézés nehézkessé, csaknem lehetetlenné vált. Az online ügyintézés viszont meglepően gördülékenyen halad, de nem problémamentesen.

A sikeres online ügyintézést követően, az áramszolgáltató által küldött e-mail.
Amikor ez az elektronikus levél megérkezik az azt jelenti, hogy az online ügyintézés sikeres volt. Már csak az áramszolgáltatóval szerződésben álló villanyszerelő cég jelentkezését kell várni, időpont egyeztetés végett.

A levél érkezése után felhívtam a tulaj figyelmét, hogy mivel az ő telefonszáma is szerepel a rendszerben, még az is elképzelhető, hogy őt fogják felhívni és nem engem. Megkértem, ebben az esetben irányítsa át hozzám az ügyintézőt. Minden képen, minden esetben ott vagyok a mérő műszaki átadáskor. Ebből sohasem engedek, ezért fontos az, hogy én egyeztessem az időpontot. Látható a levél 2020.09. 24-én érkezett a vállalkozásom e-mail címére, egy csütörtöki napon. Az adott héten nem is vártam hívást, inkább következő hét hétfő, kedd magasságában. De hívás nem érkezett. Eltelt egy hét, semmi. Eltelt még kettő amikor felhívtam a tulajdonost, hogy esetleg nem keresték-e a teljesítményt korlátozó kismegszakító és a mérőhely plombálásának az ügyében. Mert engem még nem, és már kezd nagyon idegesíteni a dolog. Igaz, hogy tombol a Kung Flu, de azért ennyi idő elteltével igazán felvehették volna már velem a kapcsolatot a villanyszerelők. Igazából a kérdést sem értette a megrendelőm. Hiszen még 25-én pénteken délelőtt megjelent 2 villanyszerelő, és lecserélték a kismegszakítót és leplombálták a mérőt! Tehát az e-mail küldésének már a másnapján. 15 percet sem voltak ott. Aláírattak vele egy papírt és már húztak is a helyszínről, mint a villám. Meglepetten kérdezett vissza, hogy én erről nem is tudtam? Alapjában véve jól sült el a dolog, de ha nincs ott senki, akkor vélhetően bonyodalmakat okozott volna az új időpont igénylése.

Alkalmazni kívánt nagy teljesítményű fogyasztók: Összességében nem lesz túl nagy energiaéhsége a panellakásnak. Igazából a villanysütőn és a klímán kívül csak a mosogató és a mosógépet lehetne megemlíteni. Elektromos főzőlap kategorikusan nem lesz (ha esetleg a jövőben mégis lenne, a háromfázisra történő átállás, és a háromfázisú áramkör kiépítése könnyedén, és minimális költségek mellett kivitelezhető). A panellakásban gyárilag csak függőleges védőcsövezés készült, vízszintben egyáltalán nem lett védőcsőágyazva a betonelemek öntésekor. A panel áramköreinek az elvezetése javarészt vezetékcsatornában történik majd. Persze a függőleges süllyesztett vevőcsövek, ahol csak lehet fel lesznek használva. De látható lesz majd, hogy a vezetékcsatornát is fellehet használni úgy, hogy teljesen beleolvadjon a környezetébe. A vezetékcsatornák minden esetben a helységben használt színre lesznek lefestve a későbbiekben.

A panellakás új vezetékhálózatának főbb paraméterei és tulajdonságai: Összesen 11 áramkör épült ki. Talán a 11 áramkör kevésnek tűnhet egy ekkora panelban, de a jelen igények kiszolgálására untig elég lesz. A mosógép és a mosogatógép, villanysütő és a klíma és a hűtőszekrény önálló áramkörről üzemel. A maradék 6 áramkör a panel többi helységében van elosztva. Maga az új rendszer amúgy könnyedén bővíthető további áramkörökkel. Sőt, ha a későbbiekben szükség lenne 3 fázisra történő átállásra az is könnyen megoldható lesz. Tehát a panel új elektromos rendszerének a paraméterei egyáltalán nincsenek kőbe vésve, az a későbbiekben is rugalmasan bővíthető.

Budapest 9. Kerület Ferencváros Telepy utca panellakás új elektromos rendszere, és villamos rajza.
A Telepy utcában lévő panellakás új elektromos rendszerének a villamos rajza.

Előszoba: Az előszoba ad helyet a biztosítéktáblának. Az új elosztó pontosan régi helyére került vissza, felhasználva a mért fővezetékeknek készült eredeti faláttörést. Szerencsére bőven elegendő hely maradt, a közvetlenül a mennyezet alászerelt vezetékcsatorna alsó része és a bejárati ajtó között arra, hogy a 2x12 modulos lakáselosztó még kényelmesen elférjen.

A viszonylag nagy méretű vezetékcsatorna csak az előszobában lett felszerelve a gerincben futó kábelek viszonylag nagy mennyisége miatt.
A biztosítéktáblától induló vezetékcsatorna keresztmetszete a felhasználtak közül a legnagyobb. Ezen a nyomvonalon fog keresztülhaladni, a panelban létesített áramkörök mindegyike.

Mivel ebben a helységben történik meg az energiaelosztás, ezért viszonylag nagyobb méretű vezetékcsatornát kellett választani. Az újonnan kiépített villamos rendszer gerince teljes mértékben ezen a nyomvonalon lesz elvezetve, egészen az étkezőig. Az étkezőből már a szélrózsa minden irányába futnak majd az áramkörök. A panellakás többi helységében már nem lesz szükség ekkora méretű csatorna alkalmazására. Minél inkább távolodunk a fogyasztói főelosztótól annál kisebb méret lesz alkalmazva.

A vezetékcsatorna alsó része még a felszerelése előtt ki van vágva az elágazásoknál.
A kábelcsatorna alja még a falra történő rögzítése előtt ki lett vágva, a feltárt kötődobozoknak megfelelően.

Az étkező irányában történő faláttörés elkészítéséhez a lambériát is szükséges volt minimális mértékben megbontani. Kétsornyi, a vezetékcsatorna szélességével megegyező méretű lambérialapocska lett kivágva.

A panelban újonnan létrehozott áramkörök el vannak vezetve egészen a biztosítéktábláig.
Az új áramkörök a helyükre kerültek. Elegendő hely maradt még további áramkörök elvezetése is. Ha későbbiekben esetleg szükség lesz a bővítésre az könnyen megoldható lesz.

Nem túl nehéz belátni, hogy a gerincben futó áramkörök elvezetéséhez szükséges védőcsőmennyiséget, a panelnak a vasbetonjába besüllyeszteni, ésszerű keretek között nem igazán lehetséges.

A bejártat mellől és az étkező/előszoba találkozásánál is kapcsolható lesz az előszobai lámpa.
A mennyezeti lámpa kiállása is elkészült. Az előszoba lámpáját a bejárati ajtótól és az étkező felől is lehet majd kapcsolni, alternatív kapcsolásban.
A faláttörést egyrészről a vezetékcsatorna takarja ki, másrészről viszont a visszaillesztett lambériadarab.
Az étkező felé történt faláttörés is teljesen takarásba került. Az áttörést a csatorna, és az egyik visszaillesztett lambérialapocska közösen takarja el.

A kétsornyi kibontott lambériából az egyik vissza lett illesztve még a csatornatető felrakása előtt. Esztétikai szempontból a lehető legtöbb ki lett hozva a műveletből. A megmaradt lambérialapocska később még az étkezőben hasznosítva lesz.

A biztosítéktáblában védelmi készülékek bekötése után, még 12 modulnyi hely maradt szabadon.
A biztosítéktábla mindössze 50%-ban van kihasználva. További áramkörök kiépítése, de a háromfázisú rendszerre történő átállás sem jelenthet gondot.

Ha már szóba került az energiaelosztás. Mint a cikk elején is említve volt, hogy 11 áramkör lett kiépítve. De alaposan megnézve látható, hogy csak 10 kismegszakító van az elosztóban. Hát itt történt egy kis baki a villanyszerelő üzlet részéről mert véletlenül egy C40-est is küldtek. Teljesen kizárt a beépítése. Így az I. És a II. Félszoba számára kiépített külön-külön áramkörnek a túláramvédelmet egyetlen kismegszakító látja el. Ezzel a lépéssel 11 áramkör egyelőre 10 áramkörre redukálódott.

Az előszoba elektromos szempontból készre van szerelve. A szerelvények és a biztosítéktábla is be van kötve.
Miután a kábelcsatornára felkerült a tető, szinte teljesen bele is olvadt a környezetébe. És ez még csak a festés előtti állapot. Ha a festők is végeztek a panellakás kifestésével, a vezetékcsatorna gyakorlatilag teljesen láthatatlanná fog válni.

Étkező: Minden lakásnak és panellakásnak van egy olyan helysége, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be a villamos hálózat kiépítésének a szempontjából. Ebben az esetben az étkező ez a bizonyos helység. Az alaprajzon is jól látható, az étkező a szó legszorosabb értelmében központi helysége a panelnak. Az új elektromos rendszer kiépítésének a szempontjából megkerülhetetlen tényező. Majdnem az összes, villamos szempontból fontos helységgel közvetlen kapcsolatban van. Persze a helyzet nem egyszerű. A teljes étkező be van lambériázva. A lambéria kifogástalan állapotban van. A megrendelő természetesen fent akarja hagyni, és nem lenne túlságosan boldog, ha javítást igénylő sérülések keletkeznének a panel villanyszerelés során.

A panel étkezőjében elkezdődtek a villanyszerelési munkálatok, a vezetékcsatorna felszerelésével.
Az étkezőben elkezdődtek a villanyszerelési munkálatok. A kép bal oldalán a nappali bejárata, a jobb oldalán a közlekedő látható.

Első és legfontosabb dolog a gyári kötődobozok és szerelvénydobozok, illetve a függőleges süllyesztett védőcsövek feltárása, állapotuk felmérése. Természetesen, ami csak lehetséges, az fel lesz használva az új vezetékhálózat kialakításakor. Viszont a panelban vízszintes védőcsövezés nem készült. De ha készült is volna, a most szükséges vezeték mennyiséget amúgy sem lehetett volna behúzni. Mivel az étkező központi helység, ezért teljesen körbe lesz csatornázva.

Az előszoba és az étkező között készített faláttörés. Ezen az áttörésen az áramkörök szinte mindegyike áthalad.
Faláttörés az előszoba felé. Csaknem az összes áramkör ezen a faláttörésen fog áthaladni. A gyári kötődoboz függőlegesen össze van kötve a kapcsoló szerelvénydobozával (a régi vezetékek behúzó érnek vannak bent hagyva).
Az egyik feltárt eredeti kötődoboz az étkező és nappali között, a klíma áramköre is itt lesz átvezetve.
Az egyik, az étkezőt és a nappalit összekötő doboz, még az eredeti alumínium vezetékekkel. A függőleges csövezés tökéletesen átjárható. Ezen a nyomvonalon fog például a klímának az áramköre is haladni.
A másik feltárt kötődoboz. Kiváló műszaki állapotnak örvendenek, így fontos szerepet tölthetnek be.
És a másik, az étkezőt és nappalit összekötő doboz. Jól látható, hogy a lambéria alatt, eredetileg is csatornában futott az alumínium vezetékrendszer. Anno a lambériát a vezetékcsatornára szerelték fel.
A régi kötődobozok túlélték a szocializmust, és most a vad kapitalizmusban teljesítenek szolgálatot.
Az eredeti kötődobozok szerencsére akár 30-40 évesen is remekül felhasználhatóak.
A szerelvénydobozokat törötten nem lehet felhasználni. Ezeket mind ki kell cserélni.
Viszont sok szerelvénydobozt cserére szorul. Ez a szerelvénydoboz is több ponton törött és hiányos. Ilyen állapotában nem lehet felhasználni.
A közlekedő egy pólusú és túloldalt az étkező alternatív kapcsolója.
A közlekedő egypólusú világításkapcsolója lesz, és a túloldalt lévő vezetékek viszont az étkező egyik alternatív kapcsolójához tartanak.
A lambéria felszerelésekor elmérték a kapcsoló dobozának a pozícióját, korrigálni kell azt.
A túloldalán lévő alternatív kapcsoló esetében egy picit elmérték a lambériát felszerelő szakik a szerelvénydoboz pozícióját. Itt bizony lesz egy pici bontás, de mivel lesz némi lambériahulladék, ki lehet pótolni a jobb oldalon lévő hiányzó részt.
Az egyik legfontosabb faláttörés villamos szempontból. Kilenc áramkör van átvezetve ezen az áttörésen.
A közlekedő és az étkező között lévő faláttörés, a vezetékek és a kábelek elvezetése után. Ezen a faláttörésen 9 áramkör halad át.
A betonelemekbe a gyártás során beágyazott kötődődobozok ma is kiválóan felhasználhatóak.
A régi dobozok nagyszerűen felhasználhatóak a kötések elkészítéséhez. De ehhez a lambéria alatt lévő dobozok pozícióját pontosan meg kellett határozni, és utána körkivágóval kivágni.
Az étkezőn kilenc áramkör van átvezetve. Villamos szempontból megkerülhetetlen része a panelnak ez a helység.
A közlekedőt teljesen körbe ölelik az új vezetékek és kábelek. Villamos szempontból egyértelműen központi és megkerülhetetlen elemévé vált a panellakásnak.
Fontos, hogy jó minőségű tömlővezeték legyen beépítve. A minőséget és a tartósságot csak így lehet garantálni.
Az új berendezés gerince az elérhető legjobb minőségű tömlővezetékek felhasználásával készült el. Ezáltal az új rendszer tartós, és mellette a mai igényeknek felelően terhelhető.
Minden vezeték és kábel a helyére került. Következő lépésben a villamos kötések fognak elkészülni.
A vezetékek és a kábelek a helyükre kerültek és rögzítve vannak a csatornában. Következő lépésben a kötések fognak majd elkészülni.
Sajnos nem minden gyári védőcsövet lehet felhasználni. Vannak esetek amikor vélhetően beton zárja el a vezetékek útját.
A kapcsolót és a konnektort összekötőcső szakasz nem átjárható. Vélhetően a védőcső megsérült, és a beton belefojt még a panelelem gyártásakor.

Sajnos nem minden papsajt. A függőleges süllyesztett védőcsőszakasz a villanysütő megtáplálására lett volna felhasználva. Igaz, többé-kevésbé ezt az elgondolást sikerült is megvalósítani, de a kapcsolót és a konnektort összekötő védőcsőszakasz nem átjárható. A padlónál lévő régi szerelvénydobozban lett volna a sütő kötése. Így, a fal túloldalán csatornában fog futni a sütő áramköre, és falon kívüli 100-as dobozban lesz megkötve. A lambéria és a konyha felőli beépített bútor miatt nincs lehetőség a sérült csőszakasz feltárására.

A kötések elkészítése után a csatornatetők is szépen lassan a helyükre kerülnek.
Szép lassan az egész étkezőben felkerülnek a csatornatetők. Persze előtte a vezetékek és a kábelek logikusan és egyértelműen párosítva és rendezve vannak.
A lambéria miatt több villanyszerelő vállalkozó is visszatáncolt a megbízástól.
A megrendelő elmondása szerint több vállalkozó is visszatáncolt amikor megtudta, hogy a lambéria nem lesz elbontva és annak ráadásul még sértetlennek is kell maradnia. Ez a munka is rám várt.
Lambéria hátráltatta a villanyszerelési munkálatokat, de nem annyira, mint azt más villanyszerelők vizionálták.
Minden olyan esetben amikor egy látszólagos akadály útjában áll egy megbízásnak, arra nem szabad, mint hátráltatótényezőre tekinteni.
Az étkezőben elvezetett áramkörök készen állnak arra, hogy 30-40 éven keresztül közvetítsék a villamos energiát.
Igazi végjáték. Az áramkörök a helyükre kerültek, és készen állnak arra, hogy az elkövetkezendő 30-40 évben villamosenergiát közvetítsenek a fogyasztókhoz.
A lambériázott helységekben a fel nem használt kötődobozok doboztetővel lesznek eltakarva.
A lambériázott étkező esetében a fel nem használt kötődobozok is doboztetőt fognak kapni. Értelemszerűen itt nem lehet gipszel eltüntetni azokat.
Az étkezőben elkészült az új vezetékrendszer. Szemmel láthatóan meg fog felelni minden vizuális elvárásnak.
Így néz ki a panellakás étkezője a kötődobozok és a csatornatető felrakása, illetve szerelvényezés után. Mondja azt valaki, hogy nem nyújt kielégítő vizuális élményt az ember második legfontosabb testrészének, a szemnek.
A panel étkezőjének a villanyszerelése a végéhez ért. Most már a festőké a terep, hogy az esztétikai színvonalat amennyire csak lehet kimaxolják.
A kábelcsatornák és a 100-as doboztetők a lambériához idomuló színre lesznek lefestve. Már most látszik, hogy esztétikai szempontból is teljesen vállalható lesz a végeredmény!
A csatorna és doboztetők lefestése után azok esztétikailag teljesen hozzá fognak idomulni a lambériához.
A csatornák és a doboztetők színre festése után esztétikai szempontból is az eredmény tökéletesen elfogadható lesz.
Érthető álláspont, ha az új villamos hálózatot megrendelő, minimalizálni szeretné a járulékos költségeket.
Számos esetben az elektromos hálózat felújítása szigorú feltételetekhez van kötve a megrendelő részéről. Ebben az esetben az egyik megszabott feltétel a lambéria állapotának a megőrzése volt.
Gyakran van feltételhez kötve a villanyszerelési a megbízás elnyerése. Ebben az esetben az egyik fő tényező a lambéria állapotának a megőrzése volt.
Az étkezőben szemmel láthatóan nem eset baja a lambériának sehol.

A konyha: eredetileg 2 áramkörről üzemelt. Persze akkoriban nem számoltak ennyi, és ekkora teljesítményű fogyasztóval, mint amennyi már most rendelkezésre áll. A mosógép és a mosogatógép közös elosztón keresztül csatlakozott egy konnektorhoz. A villanysütő csatlakozóvezetékére dugvillát szereltek, és a fentebb említett módon közösen az elszívóval, a konyhának egy másik konnektorához voltak csatlakoztatva. Kisebb csoda, hogy a szó legszorosabb értelmében nem égtek ki az 1,5mm keresztmetszetű alumíniumvezetékek. Biztosra vehető, hogy csak alkalomszerűen használták ezeket a készülékeket, mert látszólag nem lettek túl nagy igénybevételnek kitéve a konyhai áramkörök, szerencsére.

A konyha ugyancsak komplikált eset az új áramkörök kiépítésének a szempontjából. A beépített konyhabútor egészen újszerű, láthatóan csak néhány éve lett beépítve. A konyha úgy ahogy gépesítve is van, rendelkezik mosogatógéppel és mosógéppel is. Mind a két készülék újszerű és be vannak építve a konyhabútorba. A tűzhely szabadon álló kivitelű és kombinált típusú, aminek sütője elektromos és a főzőlapok gázüzeműek. A tűzhely fölött továbbá elszívóberendezés található. A konyha villanyszerelését teljes mértékben úgy kell megoldani, hogy a konyhabútor kibontása nem lehet opció. És persze óvni kell a sérülésektől a padlóburkolatokat, a helyhez kötött, illetve a beépített konyhai gépeket és magát a konyhabútort sem érheti semmiféle fizikai behatás. Minden javítás, elemcsere, elbontás és visszaépítés fölösleges pluszköltségként fog jelentkezni, amit a megrendelőm szeretne a konyha esetében is minél inkább elkerülni.

A panelelem gyártásakor készült függőleges védőcső átjárható. Könnyen átlehetett húzni a vezetéket, és a régi 65-ös szerelvénydobozra lett a dupla konnektor felszerelve.
A régi 65-ös dobozra dupla konnektor lett felszerelve, idefog csatlakozni a hűtőszekrény.

Az eredeti függőleges védőcsőszakasz a kötő és a szerelvénydoboz között átjárható volt, könnyedén ki lehetett cserélni a vezetéket. Az eredeti 65-ös dobozra dupla konnektor lett felszerelve, idefog csatlakozni a hűtőszekrény.

A mosógép és a mosogatógép is önálló áramkörrel van megtáplálva.
A mosógép és a mosogatógép számára kiépített konnektorok. A tömlővezetékek megszakítás nélkül vannak elvezetve a biztosítéktáblától a csatlakozó aljzatokig.

A mosógépnek és a mosogatógépnek egy-egy falon kívüli konnektor lett a konyhapult alá szerelve. Mind a két készülék 1-1 önálló áramkörről üzemel a továbbiakban. A villanysütő szintén önálló áramkört kapott, és mostantól fix bekötéssel csatlakozik a panel új elektromos rendszeréhez.

A konyha pulthoz három konnektor lett bekötve, kiemelőkeret felhasználásával.
A kiemelőkeret a meleg víz óta az egyik legnagyobb találmány. Alkalmazásával precízen és esztétikusan, illetve járulékos rombolás nélkül lehetett a három konnektort felszerelni.

A konyhapulthoz 3 konnektor szett lett telepítve, szerelvény kiemelőkeret felhasználásával. A fénycső fix bekötéssel csatlakozik és helyi kapcsolású. A konnektorok és a lámpa egy közös áramkörről üzemelnek.

A régi mennyezeti lámpa szerelvénydobozára lett egy konnektor felszerelve az elszívó számára.
Az elszívó csatlakoztatása kevéssé esztétikus, de legalább így nincs szükség egyéb munkálatokra. Kosz és törmelék keletkezése nélkül lett az energia ellátása megoldva.

A konyhai lámpa eredetileg kapcsolt kétpólusú dugaljról volt táplálva. A régi szerelvénydobozt felhasználva új konnektor lett beszerelve. Mostantól az elszívó, aminek amúgy csak és kizárólag a világítási funkciója lesz használva, onnan kapja a továbbiakban az energiát. Az elszívó és a hűtőgép közös áramkörről üzemel. A konyhának most már 5 áramkör áll a rendelkezésére a biztonságos üzemhez.

Nappali: Itt is fontos a jelenlegi állapot megőrzése. A megrendelő a villanyszerelés elkészülte után, a festésen kívül semmilyen más munkálatot nem szeretne végeztetni itt sem.

Panellakás méretes nappalija még a villanyszerelés előtti állapotában.
A képeken is jól kivehető, hogy a nappali a panellakásokra nem jellemző módon igencsak tágasra sikeredett.

A nappali elektromos paraméterei egészen egyszerűek. A jelenleg is felszerelt klíma fogja nyáron a levegőt lehűteni, egy önálló áramkörről. Továbbá a panellakás ezen helyiségében lesz internet és TV csatlakoztatási lehetőség. A konnektorok a lehető legjobban szét vannak szórva, és két áramkör között vannak elosztva. Ezeken kívül még talán a mennyezeti lámpák alternatív kapcsolását lehetne még megemlíteni, mint extra funkció. De összességében az új elektromos rendszer viszonylag minimalista szellemben készült el ebben a helyiségben is.

A nappaliban készült eredeti függőleges védőcsövek kiváló állapotban vannak.
A nappali bejárta mellett lévő eredeti szerelvénydoboz. A kapcsoló szerelvénydobozában a klímának a már átfűzött áramköre látható, az eredeti védőcsőben.

A gyári függőleges védőcsövek átjárhatóak bizonyultak a nappaliban is. Az új vezetékek és kábelek szakszerű elvezetésére tökéletesen alkalmasak. Vízszintes irányban viszont a közvetlenül a szegélyléc fölé szerelt csatornában lesznek az új áramkörök elvezetve.

A klíma fixen történő bekötése a közelben lévő új konnektor kiemelő keretében fog elkészülni.
Baloldalon lévő összefont vezetékek közül az egyik trió, a klímának az eddig a pontig megszakítás nélküli áramköre, a másik a klíma (klímások által szerelt) csatlakozóvezetéke. A szimpla trió a nappaliban készült egyik konnektor felfűzés utolsó tagja.

A klíma WAGO kötőelemmel készített kötése a konnektor mögött a kiemelő keretben fog elkészülni. Igaz, hogy a csatlakoztatás miatt nem lesz falon kívüli doboz felszerelve, viszont ha bármilyen okból kifolyólag babrálni kell a klíma kötésével, ahhoz majd a konnektort is le kell szerelni.

A régi konnektorok dobozai, az alumíniumvezetékekkel együtt belesznek gipszelve.
A padlónál lévő régi szerelvénydobozok többségét nem lehet semmilyen céllal hasznosítani. A régi alumíniumvezetékkel együtt be lesznek gipszelve.
A lámpák tömlővezetéke a betonfödémben 1cm mélyen vannak süllyesztve.
A két lámpa együtt fog világítani, és alternatív kapcsolásban lehet majd működtetni.
Kiemelő kerettel szerelt internetcsatlakozó (UTP) és antennacsatlakozó (Koax), mellettük konnektorral.
A nappali bejárata melletti szetthez az előszobából egy UTP Cat5e és egy Koax kábel lesz elvezetve megszakítás nélkül az I. Félszobán keresztül.
Van néhány olyan eredeti szerelvénydoboz melyek, mint kötő vagy fűződobozként funkcionál tovább, ezekre doboztető kerül.
Némely esetben az eredeti szerelvénydoboz nem lesz begipszelve, hanem mint kötődoboz vagy fűződoboz lesz felhasználva. Az ilyen esetekben doboztető kerül fel, és színre lesz festve (Kép: nappaliból nyíló félszoba II., a nappaliból nézve).
A nappaliban is gyakorlatilag észrevehetetlenné fog válni a vezetékcsatorna, festés és bútorok bekerülése után.
A vezetékcsatornák már festés előtti állapotukban is egészen belesimulnak a környezetükbe. Festés elkészültével és a berendezési tárgyak bekerülése után, a csatornából szinte semmi sem fog látszani.

A kép néhány perccel az átadás előtt készült a nappaliban. Az összes, a panel villanyszerelése során keletkezett törmelék el van takarítva, minden lámpa felkapcsolva és minden konnektor feszültség alatt. Minden triplán ellenőrizve a kedvenc Duspol Digital műszerrel és szemrevételezéssel. Az átadás előtti pillanatok mindig izgalmasak.

A panel nappalijában is teljesen elkészült az új elektromos rendszer.
Az új elektromos rendszer az egész panelban formát öltött.
Az internet és a TV csatlakozóaljzat is kiemelő keretben van bekötve.
Informatikai csatlakozóaljzat, TV csatlakozóaljzat és egy konnektor. Mind a három szerelvény kiemelőkeretre van felszerelve.

Itt is egyértelműen elosztó használatára lesz majd szükség. De számtalan jó minőségű elosztó van kereskedelmi forgalomban, amit bátran lehet használni (Teljesség igénye nélkül: Legrand, APC, Hager, CYBERPOWER, Emos, Oehlbach Stb.….).

A klíma csatlakoztatása az önálló áramköréhez az alatta lévő konnektor kiemelő keretében történt meg.
A klíma csatlakozó vezetéke a sarokban felszerelt vezetékcsatornában van elvezetve. A kötése a kiemelő keretben van a konnektor mögött.
A kötődobozok környékén a legtöbb esetben szükség lesz némi festői beavatkozásra.
A legtöbb kötődoboz körül szükség lesz némi javításra. De láthatóan semmi olyan komoly rombolás nem történt, amit a festők ne tudnának könnyedén kijavítani.
A dugaljakhoz bátran lehet jó minőségben elkészült elosztókat használni.
Összességében nem sokkal több dugaljkiállás készült, mint amennyi eredetileg is volt. Viszont az öt konnektor, két áramkör között van elosztva. Nyugodtan lehet jó minőségű elosztót használni, ahol szükségesé válik. Hosszabbítóra nem lesz szükség egy helységben sem!

De a dugalj kiállások nincsenek kőbe vésve. Bármikor lehet további konnektorokat felszerelni. Nem sorolható kivitelű Legrand Valena kiemelő keretek lettek vásárolva. Bármikor és bárhová lehet továbbiakat felszerelni, önálló egységként egyes kerettel.

A panellakás nappalijában minden elektromos összetevő a helyére került, az ár/érték arány figyelembevételével.
A konnektorok feszültség alatt, a lámpák világítanak. A nappaliban is a teljes elektromos rendszer a megrendelői igények figyelembevételével, és a lehető legjobb ár érték/arány szemelőt tartásával készült el.

A három félszoba I. II. III.: A félszobákat nem lenne sok értelme külön tárgyalni. Ahogy szerkezetileg, úgy villamos szempontból is tökéletesen egy kaptafára készültek el. Mind a három kisszoba esetében az eredeti függőleges védőcsövezés átjárhatónak bizonyult, sikerült minden gond nélkül áthúzni a vezetékeket. A kiemelőkeretre szerelt konnektorokig, a szegélylécek fölé szerelt csatornában jutnak el a vezetékek. A mennyezeti lámpa kiállások mind a három esetben középre lettek kimérve, és süllyesztett szereléssel készültek. A lámpák az ajtók mellől lesznek kapcsolhatóak 101-es kapcsolóval. A mindegyik félszoba önálló áramkörről üzemel.

Ha panelbetonba ágyazott védőcső átjárható, akkor a végáramkörök elvezetésére felhasználható.
I. Félszoba. Minden gyári védőcső, szerelvénydoboz és kötődoboz fel van tárva. Az átjárható csőszakaszokba már be vannak fűzve az új rézvezetékek.
Az első félszobában az új vezetékrendszer teljesen készre szerelt állapotba került.
I. Félszoba villamos szempontból teljesen készre van szerelve.

A hűtőgépnek az önálló és megszakítás nélküli áramköre az I. Félszobán keresztül halad, kalandos útvonalon. A biztosítéktáblától indul a nagy vezetékcsatornán keresztül, és egy eredeti kötődobozba érkezik. Tovább van fűzve egy régi függőleges védőcsőben, ami áthalad a kapcsoló dobozán keresztül egészen a régi konnektor dobozáig. Onnan a szegélyléc fölött lévő vezetékcsatornában van tovább vezetve ugyancsak egy régi konnektor dobozig. Onnan van a konyhába átvezetve, egy régi függőleges süllyesztett csőben, ami a hűtőgép konnektoráig tart. A felhasznált régi 65-ös dobozok doboztetőt kaptak az egész panelban. Számos szerelvénydoboz most már fűződobozként funkcionál a továbbiakban.

A régi begipszelt szerelvénydoboz, mellette az új konnektor kiemelőkereten.
I. Félszoba. A fel nem használt régi szerelvénydobozok az alumíniumvezetékekkel együtt, véglegesen gipsz jótékony takarásába kerültek.

Viszont minden esetben, a fel nem használt eredeti kötő és szerelvénydobozokat el kell tüntetni. Ellenkező esetben a kőműves vagy a festő jó eséllyel kifogja hagyni azokat, azt gondolván, hogy az az új villamos rendszer részét képezik. Főleg akkor kerülnek kihagyásra, ha a régi vezetékek is benne vannak.

Ugyan nem képezték a megbízás részét a lámpa vezetékeinek süllyesztése. Ennek ellenére süllyesztve lettek.
I. Félszoba. A megrendelő nem kérte a lámpakiállások süllyesztését egyetlen helységben sem.

Ebben a panellakásban a mennyezeti lámpák süllyesztése és kábelezése egy teljes munkanapot emésztett fel. De a mennyezetre szerelt csatornák nem lesznek soha bútorok vagy berendezési tárgyak takarásában. Ezért a mennyezeten vezetett csatornák törvényszerűen csökkenteni fogják a kivitelezés esztétikai színvonalát.

A lámpakiállások vezetékéinek a süllyesztésével növelni lehet az esztétikai színvonalat a panellakásokban.
I. Félszoba. A megrendelőm is hamar belátta, hogy a keletkezett többlet törmelék és az ebből adódó plusz helyreállítási munkák később 100%-ban realizálódnak a magasabb esztétikai színvonalban.
A második félszoba világítása kettős alternatív kapcsoló egyik billentyűjével kapcsolható, egypólusú kapcsolásban.
II. Félszoba. Ide kettős alternatív kapcsoló lett bekötve, aminek az egyik fele egypólusú kapcsolóként funkcionál. Az egyik billentyű a nappali világítását kapcsolja alternatívban, a másik viszont a félszobáét.
A korábban szanaszét volt gyengeáramú kábelek, csatornában vannak elvezetve a rendeltesési helyükig.
II. Félszoba. Itt korábban tekergőző gyengeáramú vezetékek voltak. Most már csatornában vannak esztétikusan elvezetve a nappaliig.
A második félszobában a villanyszerelés teljesen elkészült.
A II. Félszoba is teljes egészében elkészült elektromos szempontból a panelban, használatra kész állapotban van.
A nemrégiben cserélt újszerű lámpák fel lesznek használva, ezzel is csökkentve a felújítás költségeit.
III. Félszoba. A korábban kivitelezett panelfelújítás során néhány lámpatestet is cseréltek. Ezek a lámpatestek természetesen fel lesznek használva. Igazi pazarlás lenne, ha a kukában végeznék.
A panellakás harmadik félszobája is elkészült villamos szempontból, a vevő igényeinek a figyelembevételével.
III. Félszoba villanyszerelése is elkészült a megrendelő igényei szerint.
A felhasznált vezetékcsatornák a lehető legjobb ár-érték arányban gyártott kivitelek.
III. Félszoba. Egyszerű, de jó minőségű vezetékcsatornák lettek felhasználva a szegélylécek felett az összes helységben. Kaphatóak a kereskedelmi forgalomban méregdrága, prémium csatornarendszerek is, mindenféle idommal és optikai kiegészítővel.
A felhasznált vezetékcsatornákat könnyedén lehet cserélni, amennyiben megsérülnének.
III. Félszoba. Viszont, ha egy ilyen egyszerű kivitelű csatornatető megsérül, könnyen cserélhető és javítható. Ezeket ezer gyártó gyártja, és bármelyik villanyszerelő boltban olcsón megkapható.
A régi panel kötődobozba korszerű villanyszerelés eszközei költöztek be.
III. Félszoba. A panel régi kötődobozba a villanyszerelés korszerű anyagai vették birtokba. Ezek a kötőelemek, vezetékek, MM-fal vezetékek és tömlővezetékek évtizedekig fogják bírni a strapát.

Fürdőszoba és WC: A picike fürdő és a toalett sem lett kihagyva a néhány évvel ezelőtt végrehajtott panel felújításból. Teljesen újszerűek a bútorok és a kád, illetve a WC kagyló is ki lett cserélve. De a két helység villanyszerelését megnehezíti, hogy a burkolatot is kicserélték a falakon és a padlón is. Egyértelmű megrendelői igényként jelentkezik az új csempék és járólapok védelme mind a két helység esetében. Gyakorlatilag minden változatlan maradt elektromos szempontból a WC és a Fürdő esetében is.

Balesetveszélyes konnektor a panellakás fürdőszobájában.
A mosdó mellett lévő fürdőszobaszekrény oldalára csavarozott és MZS vezetékkel táplált, védőérintkező nélküli konnektor biztosította az áramvételezési lehetőséget eddig.
Csillárkapcsolóval lehet a fürdő és a WC világítását külön-külön kapcsolni.
A két áramkörös kapcsoló baloldali billentyűjével a fürdőszoba világítását, a jobboldalival pedig a WC világítását lehet kapcsolni, a közlekedőből.

Valamikor a fürdőben kétpólusú kapcsolóval lehetett kapcsolni a világítást. A kapcsolóhoz tartozó lámpakiállás valamiért meg lett szüntetve egykor. Ezáltal a kapcsoló is értelmét vesztette (az MM-fal vezeték miatt). A burkolás miatt leszerelt kapcsolót vélhetően soha nem is akarták visszaszerelni. Nagyon úgy fest, hogy erről az apróságról csak a burkolónak nem szólt senki, mert a szerelvénydobozt lazán kihagyta (a fel nem használt dobozokat ezért kell begipszelni). Így az MM-fal vezeték éveken keresztül ott éktelenkedett a fürdőajtó mellett a régi dobozában.

A régi MM-fal vezeték évek óta ott díszeleg a panellakás fürdőszobájában, indokolatlanul.
A fürdőszoba a 80-as évek vége és a jelenkor között ragadt egyfajta skizofrénállapotban.

A panel fürdőjében villamos szempontból a lehetőségek, finoman fogalmazva igencsak korlátozottak. Egyrészről az új csempék, másrészről viszont az új mosdó és az új kád, illetve az új bútorok jelentenek komoly nehézséget. Másrészről viszont a panel fürdőszobák legnagyobb mumusa az MSZ HD 60364-7-701 fojtogat.

Közlekedő: Ugyancsak nem számít villamos szempontból komplikált esetnek. Egy lámpa fogja sötétedés után a fényt biztosítani. A már meglévő néhány éves félufó lámpatest marad az eredeti helyén.

A lámpa megmarad ott, ahol most is van, csak a vezeték lesz kicserélve alatta.
A lámpa mindössze páréves. Marad ott, ahol most is van, csak a vezeték lesz alatta kicserélve.
A közlekedő fényforrása egy helyről kapcsolható.
A közlekedő lámpáját 101-es kapcsolóval lehet működtetni.
A WC és fürdőszoba világítása a közlekedőből kapcsolható 105-ös kapcsolóval.
A WC és fürdőszoba világítása a közlekedőből kapcsolható 105-ös kapcsolóval.
Csak a betonfalakra kerül csatorna, a lambériázott falfelület már érintetlen marad.
A közlekedő lambériázott falfelületére már nem került vezetékcsatorna.

A panel villanyszerelésének az ára, és a villamos kivitelezés időtartama:

A panellakás villanyszerelése összesen 800.000Ft-ba került. Ebben az árban benne van az összes, az alapszereléshez szükséges villamossági anyag. Azaz minden erős és gyengeáramú kábel és vezeték. Az összes vezetékcsatorna, védőcső, kötődoboz és doboztető, szerelvénydoboz és a szerelvénykiemelő kereteket. Továbbá az ár tartalmazza az EPH hálózat kiépítését és annak tartozékait. Az ár magában foglalja a biztosítéktáblát és az összes védelmi készüléket, illetve az energiaelosztás eszközeit, és a minden kötőelemet. Az árban benne van az új mérőhely (ami három fázisú mérőfej fogadására is alkalmas) kiépítése az összes szükséges anyaggal és áramszolgáltatói ügyintézéssel. És természetesen tartalmazza az összes szerelvény és lámpatest felszerelését, illetve a villanysütő bekötését. A tárgyalt panel villanyszerelése (alapszereléssel és szerelvényezéssel, illetve a mérőhellyel kapcsolatos munkálatokkal együtt) 14 munkanapot vett igénybe.