Társasházi lakás villanyszerelés, teljes körű elektromos hálózat felújítás Budapesten.

A fővárosban számtalan társasházi lakás elektromos hálózata mára elérte 70 – 80 éves kort is. Ezekben a nem ritkán évszázados épületekben létesített villamos hálózatok minden létező szempontból reménytelenül elavulttá és tökéletesen alkalmatlanná váltak a mai igények kiszolgálására. Az érintésvédelem totális hiánya, textilszigetelésű vezetékek, reménytelenül eloxidálódott, elszenesedett kötések jellemzik ezeknek az egykori polgári lakásoknak a villamos hálózatát. Azokban az időkben, amikor ezeket a villanyszereléseket készítették, alig néhány készüléket kellett kiszolgálnia a villanyvezetékeknek. Gyakorlatilag a helységekben lévő világításon, és egy, maximum kettő pár száz watt teljesítményű fogyasztón kívül nem volt más fogyasztó használatban. Természetesen az áramkörök kialakítása az akkoriban támasztott igényeknek megfelelően történt meg. Sőt, az áramkörök esetében még a többes számot sem lehet nagyon használni, a helyes kifejezés inkább az “áramkör” mert csak egy áramkört építettek ki.

  • Lakás villanyszereléssel kapcsolatos munkálatok: Elektromos hálózat felújítása.
  • UTP és Koax kábelek szobánkénti csillagpontos elosztása egy kijelölt központi helyről.
  • Fogyasztásmérővel kapcsolatos munkálatok: csatlakozási teljesítmény bővítés, szabványosítás ELMŰ-ÉMÁSZ ügyintézéssel.

A problémát elsősorban az jelentette, hogy a készülékek az évtizedek múlásával és az életszínvonal növekedésével egyre szaporodtak, és nem csak a számuk, de a teljesítményük is fokozatosan emelkedett. Ezzel arányosan egyre növekedett az igény a több csatlakozó aljzatra, és a villamos hálózat folyamatos bővítésére is. Ez szinte mindig az eredeti, érintetlenül hagyott vezetékhálózathoz való hozzá kötést jelentette, amivel természetesen egyre nagyobb és nagyobb stressznek lettek kitéve a meglévő villamos áramkörök. Még ma is több ezer olyan polgári lakás van Budapesten, ahol egyetlen egy áramkörről üzemelnek az eszközök. Sok esetben még az átlag lakótelepi ingatlan is jobb műszaki paraméterekkel rendelkezik a villamos hálózat szempontjából, mint egy régi téglaépítésű városi lakás.

Társasházi lakás villanyszerelés. A legtöbb lakás elektromos hálózata nem felel meg a modern követelményeknek, sem az áramkörök, sem a terhelhetőség, sem a biztonság szempontjából.
Az egykori polgári és társasházi ikonikus lakások felújításakor a villanyszerelés sem maradhat érintetlenül.

A hatásos érintésvédelem biztosítása a készülékek számának növekedésével egyre nagyobb problémát jelentett, és még jelent még napjainkban is. Nyugodtan kijelenthető az, hogy ezeknek a régi lakóingatlanoknak a meglévő villanyszerelésének a javítására nincs reális lehetőség, kizárólag a teljes felújítás az, ami megoldást jelenthet.

Villanyszerelési munkálatok és az áramkörök kialakítása:

A hatékony, modern és kényelmes otthon elengedhetetlen kelléke a hosszú élettartamú, megbízhatóan működő villanyszerelés. Az új elektromos hálózat már a mai kor szellemében, és minden tekintetben a megrendelő igényei, elvárásai szerint fog elkészülni. A megfelelő számú csatlakozóaljzat és lámpatest, valamint alternatív és keresztkapcsolások észszerű kialakítása nagymértékben hozzájárul a mindennapi használhatósághoz.

Sok esetben van szükség a névleges csatlakozási teljesítmény növelésére is. Ezekben az esetekben a mérőhely szabványosítást is el kell végezni. Ilyenkor a lakásban elhelyezett fogyasztásmérő kívülre, a körfolyosóra kerül az előírásokban rögzített módon. Fontos megemlíteni a régi belvárosi társasházak lakásainak tekintélyes belmagasságát is. Ez kiváló lehetőséget biztosít galéria kialakítására, amivel sok tulajdonos él. Ez lényeges elektromos szempontból is. Hiszen az elválasztott térrész sem maradhat aljzatok és világítás nélkül, továbbá fontos a galériához igazított kapcsolások kialakítása. A belvárosi, patinás társasházak lakásai általában remek lehetőséget nyújtanak mindenféle vállalkozás működtetésére, az adottságaiknak köszönhetően. Építettünk már ki elektromos hálózatot régi városi társasházban, orvosi és fogorvosi magánrendelőnek, fogtechnikai műhelynek, ügyvédi és utazási irodának, de szoftverfejlesztő cégnek is.

Gyengeáramú rendszerek kiépítése felújítása:

Ezeknek a régi belvárosi épületeknek a lakásaiban teljesen megszokott látványnak számítanak az átfúrt ajtó és ablaktokon átbújtatott, illetve a falon elvezetett, koax, utp, telefon kábelek. Gyakran a budapesti telekommunikáció teljes evolúcióját végig lehet követni, a kezdetektől egészen napjainkig. A felújítás során természetesen ez nem maradhat így. Az erősáramú hálózattal párhuzamosan épül ki az önálló védőcsővel rendelkező, süllyesztett gyengeáramú hálózat. Ma már alapelvárás a szobánkénti tv és internetcsatlakozási lehetőség.

Összefoglalva: ezeknek a régi és patinás társasházaknak a lakásai rengeteg lehetőséget rejtenek magukban villamos szempontból. Gyakorlatilag a megrendelő bármilyen elképzelése megvalósítható. Szolgáljon akár otthonként, akár egy vállalkozás működési helyeként, a kompromisszumok nélküli villanyszerelés alapvető követelmény.

Olvasson tovább ebben a kategóriában! A Lakás villanyszerelés menüpont alatt a témával kapcsolatban további cikkeket fog találni.