Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Budapest belvárosában a 6. Kerületben garzonlakás elektromos hálózatának teljes felújítása mérőhely szabványosítással és elektromos fűtés kiépítésével, illetve a rendszer felkészítése villanytűzhely és villanybojler üzemeltetésére.

A kicsi 30 négyzetméter körüli garzonlakás Budapest VI. Kerületében a Jókai utca egyik régi és patinás társasház harmadik emeletén helyezkedik el. A garzon mindössze egy kiépített áramkörrel rendelkezik, aminek a túláram védelméről egy 60-évek környéki Bakony kismegszakító gondoskodik, továbbá az egész lakásban mindössze 5 konnektor és 4 lámpa található. A 80-as évek környékén történhetett egy kis kozmetikázás mert a Kontavill konnektorok abból az időből származnak. Védőérintkezővel vannak ellátva, bár egyikbe sem volt bekötve a védővezető. A használati meleg vizet egy 90-es évek közepén gyártott hajdú bojler szolgáltatja, amihez ugyancsak nem csatlakozik a védővezető! Az ingatlan új tulajdonosa beköltözés után azonnal felismerte, hogy ezt a vezetékhálózatot nem lehet biztonságosan használni. A szó legszorosabb értelmében tűz és életveszélyes az egész. A tervezett fogyasztó készülékek biztonságos használata egyszerűen szóba sem jöhet a jelenlegi körülmények között. Szerencsére a lakás még csak minimálisan bútorozott, ezért jelentős bútor tologatással nem kell számolni. A villanyszerelési munkálatok elkészültéig a tulajdonos rokonokhoz költözik.

Kevés konnektor és lámpakiállás. Az egyetlen áramkör kétségkívül tűz és életveszélyes állapotban van.
Ahogyan az lenni szokott, a mai igényeknek megfelelően szinte teljesen használhatatlan a lakás régi rendszere.

Mérőhely szabványosítás és teljesítménybővítés.

Jelenleg a névleges csatlakozási teljesítmény mindössze 16A. A használni kívánt viszonylag nagyfogyasztók használata mellett édeskevés, vagy csak nagyon szigorú szelektálás mellett lehetne használni. Az amperszám növelése és három fázisra történő átállás jelen esetben a kívánt módon nem valósulhat meg, mert sajnálatos módon a társasház berendezése rendkívül rossz állapotban van. A névleges csatlakozási teljesítményt is csak 25A–ig lehet megnövelni. A társasház lakói megszavazták a ház berendezésének a korszerűsítését, ami egy éven belül meg is fog történni. Tehát közeljövőben megigényelhető a három fázis, fázisonkénti 16 amperrel. Addig viszont némi kompromisszummal használhatók a készülékek, sajnos az egyidejűség oltárán most még áldozni kell.

A régi mérőhely ingatlanon belül guman táblára szerelve.
A régi mérőhely lakáson belül a bejárat mellett volt elhelyezve. Nem nevezhető szép látványnak.
Fogyasztásmérő és a guman tábla alatt látható állapotok. Textil szigetelésű fővezetékek és rengeteg pókháló.
Tisztán látszik, hogy a guman táblát nem mostanában szerelték fel. Régi textil szigetelésű mért és méretlen fővezeték, és rengeteg pókháló látható alatta.
Mérőhely az aktuális szabványok és előírásoknak megfelelően a lakásból a körfolyosóra lett kiépítve.
Három fázisú mérő fogadására is alkalmas Hensel szekrény, az előírások szerint a körfolyosón elhelyezve.
A lakásban lévő mérőhely a szabványosítás után és plombálás előtt.
Szabványosított mérőhely. Az áramszolgáltató villanyszerelői végzik el a csatlakozási teljesítményt korlátozó kismegszakító cseréjét és a Hensel szekrény plombálását.

A későbbiekben könnyedén bővíthető a rendszer teljesítménye és a kívánt egyidejűség mellett lehet használni az elektromos eszközöket.

A lakás átállítása gázról elektromos üzemű fűtésre.

A kis gazon fűtését eddig a szobában lévő gázkonvektor biztosította, amit az új tulajdonos a birtokvétel után azonnal le is szereltetett. A továbbiakban két elektromos konvektor fogja a levegőt melegíteni a fűtési szezonban. 1KW-os a szobában, és a másik 600W-os viszont a konyhában lesz felszerelve. Mind a kettő dugvillán keresztül fog csatlakozni a hálózathoz. A két fűtőtestnek 1-1 önálló áramkör (2,5mm2 Mcu) lett kiépítve konnektorral.

Az új elektromos hálózat kialakítása és paraméterei:

Energiaelosztás (biztosítéktábla): 24 modulos lakáselosztóban lesznek a túláram és a hibaáram védelem készülékei telepítve. A hely bőven elegendő a védelmi készülékek számára, és későbbi, három fázisra történő átállás is problémamentesen megoldható.

Konyha (7 áramkör): A konyhában, ami egyben az előszoba is, számos olyan fogyasztó fog helyet kapni, aminek önálló áramkört kell kiépíteni. Lesz konyhabútorba beépíthető mosogatógép, szabadon álló mosógép szárító funkcióval, és ide lesz telepítve a 60L-es elektromos bojler is. A vízmelegítő fogja szolgáltatni a használati meleg vizet a konyhában a mosogató tálcának, a zuhanyzónak és a mosdónak is. A tűzhely kombinált készülék lesz ideiglenesen villanysütővel. A sütőnek az áramköre önálló 16-os védőcsőben lett elvezetve. A tervek között szerepel a teljesen elektromos tűzhely beépítése, ezért 5x2,5mm2 áramkör lett elvezetve a tűzhely csatlakozó pontja és a biztosítéktábla között. Így a váltás könnyedén és minimális költségek mellett megoldható. A tűzhely felett a szagelszívónak egy, a konyhapulton használatos konyhai robotgépek számára 3 konnektor lett kiépítve. A munkafelület megvilágításáért LED fénycső felel, amit az aljzatokkal közös keretben lévő egypólusú kapcsolóval lehet kapcsolni. Az egész helység megvilágításáért két lámpa felel, amelyek együtt világítanak, és két helyről kapcsolhatók, azaz alternatív kapcsolásban működnek. A kicsi, éppen csak tíz négyzetméteres konyhának villamos szempontból semmi oka sincs a szégyenkezésre, összesen 7 áramkör lett kiépítve.

Az újonnan létrehozott villanyvezeték hálózat. Összesen 11 áramkör szolgáltatja az energiaellátást a továbbiakban.
Az új vezetékhálózattal nem kell kompromisszumot kötni. Ha rendelkezésre áll a három fázis, fázisonkénti 16A mellett, az egyidejűséget sem kell már figyelembe venni a továbbiakban.

Mosdó, zuhanyzó és a WC. (1 áramkör): Kissé sajátos kialakítással rendelkezik a lakás ezen pontja. A helységbe belépve található a mosdó, tovább haladva van a zuhanykabin, és azon áthaladva lehet a toalettig eljutni. Összesen két lámpatest lett felszerelve. Az egyik az ajtó felett, és a másik a WC fölött helyezkedik el, illetve a pipere szekrény is rendelkezik beépített LED-es fényforrással. A lámpákat kétáramkörös kapcsolóval lehet működtetni. A kapcsoló egyik billentyűje a két lámpát kapcsolja, a másik viszont a szekrényben lévő LED fényforrásokat. A kapcsolóval közös keretben lett a helység egyetlen csatlakozóaljzata felszerelve.

Szoba (3 áramkör): A számítógépasztalnál 5 konnektor garantálja az informatikai eszközök hosszabbító és elosztó mentes csatlakoztathatóságát. Az 5-ös szett önálló áramkört kapott. Ugyanide lett telepítve 1 TV és egy UTP csatlakozó. Az UTP és a Koax kábel a bejárattól van elvezetve megszakítás nélkül, és önálló védőcsőben a gyengeáramú csatlakozóaljzatokig. A fűtés szintén önálló áramkörről fog üzemelni külön a panel számára telepített dugaljból. További két-két aljzat teszi lehetővé az áramvételezést az ágy oldalainál. A mennyezet közepén egy lámpakiállás készült. A lámpához, ami fel lett szerelve 5db. GU10-es fényforrás csatlakoztatható. A mennyezeti lámpa alternatívban kapcsolható az ágyból és a szobaajtóból. A franciaágynál további két lámpakiállás készült. Ide spotlámpák lettek felszerelve, melyeket egymástól függetlenül lehet kapcsolni a kétáramkörös kapcsolóval. Az ágynál lévő két kapcsoló egymás mellett egy közös keretben van.

5 konnektor az átlag felhasználónak elegendő a számítógép és a perifériák csatlakoztatásához.
5-ös konnektor szett, közvetlen mellette a süllyesztett TV és az UTP csatlakozó.

A megrendelő kérése szerint a teljes rendszert egyből készre kell szerelni és be kell éleszteni mindent. Tehát a festés és vakolás előtt fel kell a szerelvényeket tenni. Kőműves és a festési munkálatok csak a későbbiek folyamán fognak elkészülni, egy ideig így fogja használni az ingatlant. A villanyszerelési munkálatok 9 munkanapot vettek igénybe.Nagyon jó példa ez a kis lakás arra, hogy a villanyszerelés árát és munkálatok idejét elsősorban miért nem a négyzetméter határozza meg. Az ingatlan alig több mint 30 nm2, de 9 lámpakiállás, 22db. Konnektor és 11 áramkör lett kiépítve. Egészen pici ingatlanba is bele lehet kérni a full extrát.