Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Budapesti 8. kerületi társasházi lakás villanyszerelése, és az elektromos rendszer felkészítése a villanyüzemű fűtőpanelek (elektromos konvektorok) és villanybojler, illetve villanytűzhely üzemeltetésére.

Gyakorlatilag a teljes villanyvezeték rendszer az utolsókat rúgta. Egészen ritka az ilyen, de az egész berendezés még érintetlen állapotban volt. A villanyszerelés nagyon régen körülbelül 70 évvel ezelőtt készülhetett. Nem történt hozzá csatlakozás az eredeti hálózathoz, az egész lakásban 4 földeltelen csatlakozóaljzaton és a helyiségeként 1 lámpán kívül más nem állt rendelkezésre. Igazi időutazás! Nyugodtan kijelenthetem, hogy az új lakok hónapokig közvetlen veszélynek voltak kitéve a hálózat álltal. Az egész berendezés az egyetlen áramkörével kétségkívül tűz és életveszélyes! A villamos hálózat vezetékei textil szigetelésűek és a kötések mérhetetlenül rossz állapotban vannak.

Régi polgári lakásban lévő korabeli, élet és tűzveszélyes villanyvezeték kötés.
Ezekben a régi, egykori polgári lakásokban lévő eredeti vezeték kötések rendkívül tűz veszélyesek.

Mai szemmel az egész berendezés kész vicc. De azért ne feledkezzünk meg a sok negatív tényező mellett a berendezés koráról, és az akkori villamos igényekről sem, amikor azt létre hozták. A lakás mindennapi használata számos kényelmetlen kompromisszummal volt csak lehetséges. Összesen 11 db. Elosztó és hosszabbító volt használatban. A lakásnak nem volt olyan pontja, ahol ne tekerget volna egy hosszabbító, amibe nem lett volna egy elosztó csatlakoztatva. Egyértelmű, a meglévő rendszer teljes körű felújításra szorul.

Az alaprajzon az eredeti állapotú villanyszerelés, jól látható 60-70 éves elektromos hálózatok mennyire kevésnek bizonyulnak a mai igényekhez képest.
Az villanyszerelési munkák megkezdése előtti állapota a lakás elektromos hálózatának. A lakásban mindössze 1 áramkört és 4 csatlakozóaljzatot építettek ki a korabeli villanyszerelők.

A lakás elrendezése és helységei: A lakás körülbelül 75 – 80 m2 alapterületű. Két szobával, fürdővel és külön WC-vel kamrával és egy viszonylag tágas konyhával rendelkezik. A rajzon is jól látszik, hogy az életvitelszerűen használt helységek kapcsolatban vannak egymással. A fürdő és mind a kettő szoba két ajtóval rendelkezik, ez majd lámpák kapcsolások kialakításánál lesz fontos tényező. A melegvíz előállítása a fürdőben gázüzemű átfolyó vízmelegítővel történik. A fűtést két gázkonvektor biztosítja, és a tűzhely ugyancsak teljes egészében gázüzemű.

A felszálló, leágazó fővezeték, mért fővezeték és fogyasztásmérő (villanyóra) 100%-os műszaki állapotban:

Az előzménykékhez képest most egy 180 fokos forduló következik. A megrendelők beköltözése után néhány hónappal egy súlyos meghibásodás történt a társasház egyik felszálló ágában. A többi felszálló és a csatlakozó berendezés is annyira rossz műszaki állapotot mutatott, hogy az már közvetlen veszélyt jelenthetett a teljes lakóközösségre. A társasház, a felszállók és a csatlakozó berendezés teljes felújítása és a mérőhelyek szabványosítása mellett döntött. Szerencsére a megrendelőim a kialakult helyzetet kihasználva, rögtön megigényelték a fázisonkénti 32A (3x32A) névleges csatlakozási teljesítményt, gondolva jövőbeli elképzeléseik megvalósítására. Minden esetre így az új fogyasztásmérő már háromfázisú lett, és a csatlakozás névleges áramát már 3 darab 32 amperes kismegszakító korlátozza. Az biztos, hogy az eredeti felszálló műszaki állapota miatt nem lett volna lehetséges ekkora csatlakozási teljesítmény megigénylése.

Szabványosított mérőhely 3x32A névleges csatlakozási teljesítménnyel, ingatlanon belül elhelyezve.
A társasház berendezésének a teljes felújítása lehetővé tette a 3x32A igénylését.

Az új fogyasztásmérő-berendezés (villanyóra) az ingatlanon belül lett elhelyezve. A körfolyosón nem lett volna lehetséges a ház adottságai miatt. A teljes mérő hozza a modern műszaki színvonalat. A mérés már digitális technológiával történik, és a mérőszerkezet süllyesztett Hensel szekrényben kapott helyet. Ebben az esetben a mérővel semmi dolgom nem volt.

A társasház berendezésének a felújítását végző villanyszerelők természetesen a biztosítéktábláig építették ki az új hálózatot. A PEN vezető a fogyasztásmérő elött lett szétválasztva, az új biztosítéktáblában már 5 vezeték van bekötve (L1, L2, L3, N, PE). Az új 12 modulos falon kívüli biztosítéktábla a mérő felett lett elhelyezve.

Az új 12 modulos biztosítéktáblába a villanyszerelők bekötöttek 4 pólusú XBS DZL176-63 JVL364 áram-védőkapcsolót (fi-relé), 2db. c10-es kismegszakítót és egy kalapos sínre szerelhető védőérintkezővel rendelkező csatlakozó aljzatot.
Az XBS JVL364 4 pólus áram-védőkapcsoló és a védőérintkezővel rendelkező konnektorral már nagyságrendekkel javult a mai szemmel kritikán alulinak mondható érintésvédelem.

A biztosítéktáblában egy XBS gyártmányú 4 pólusú áram-védőkapcsoló (fi-relé) felel a hibaáram-védelemért. A túláramvédelmi feladatot két Schneider Electric gyártmányú kismegszakító látta el 10A névleges árammal és C kioldási karakterisztikával. Egy Mentavill gyártmányú kalapos sínre rögzíthető csatlakozó aljzatot is beépítettek. Az egész lakásban ez volt az egyetlen csatlakozó aljzat, amihez csatlakozott a berendezés védővezetője. Minden esetre így a hálózat már kettő áramkörrel rendelkezett. Szerencsére a felújítást végző villanyszerelők felismerték az eredeti hálózat állapotát és kifejezetten felhívták a tulajdonosok fegyelmét arra, hogy a mosógépet az álltaluk beépített dugaljról használják. És javasolták számukra, hogy a konyhát is egy hosszabbítón keresztül erről a dugaljról használják. A tanácsukat megfogatták, Így a hűtőszekrény és mikróhullámú sütő is nagyobb biztonsággal volt üzemeltethető.

De miért volt szükség ekkora teljesítménybővítésre? Nem véletlenül igényelték meg a 3x32 amperes csatlakozást. Azt szeretnék, hogy a lakásban minden elektromos üzemű legyen. Semmilyen olyan készüléket nem szeretnének jövőben használni, ami gázüzemű. A váltás éles. Azért, hogy az villanyfűtés a körülményekhez képest a lehető legjobb hatékonysággal tudjon működni cserélni kellett az összes nyílászárót. A belvárosi lakásokra jellemző tekintélyes belmagasságból szintén áldozni kell az energiatakarékosság oltárán. Az egész lakásban állmennyezet lesz kiépítve a villanyszerelési munkálatok elkészülte után, hogy csökkenjen a légköbméter. Ez utóbbi viszont az elektromos hálózat kialakításának a szempontjából is fontos tényezővé vált. A vízszintes védőcső rendszer gerince csaknem teljes egészében az álmennyezet felett, a mennyezetre felfogatva van elvezetve. A megoldásnak köszönhetően jóval kevesebb törmelék, kosz és por keletkezett. Ez kifejezetten fontos szempont is volt, mert a lakást a villanyszerelési munkálatok teljes egésze alatt életvitelszerűen lakták.

A lakás fűtése és a villanyüzemű fűtőpanelek megtáplálása, teljesítménye, száma és elhelyezkedése, valamint túláram és hibaáram-védelmük:

Konyha korábban nem rendelkezett semmilyen fűtési megoldással, most egy darab 800W teljesítményű panel lesz telepítve az ablak alá. Fürdőszoba szintén nélkülözte a fűtést, ide egy darab 1KW teljesítményű lesz telepítve. Nappali fűtését két 1 KW-os fűtőpanelt fogja biztosítani a két ablak alá szerelve egyet – egyet. Hálószoba fűtését egy darab 1KW-os fűtőpanel fogja biztosítani az ablak alá szerelve. Előszoba is rendelkezni fog a továbbiakban egy 800W-os elektromos fűtéssel. Az elektromos konvektorok pozícióját és teljesítményét a gyártó magyarországi képviseletétől kiérkező szakember határozta meg. Belekalkulálva a nyílászárók cseréjét és a leendő állmennyezet is.

A lakás alaprajzán látható az elektromos konvektorok elhelyezkedése, és az őket összekötő védőcsőhálózat nyomvonala.
A következő fűtési szezonban már elektromos fűtőpanelek fogják a komfortos meleglevegőt biztosítani a lakásban.

A gázkonvektorok elektromos konvektorokkal lesznek kiváltva. A lakásban a fűtést összesen 6db. Készülék fogja biztosítani. 4db. 1KW és 2db. 800W teljesítménnyel. A kiválasztott villamos fűtőpanelek az I. Érintésvédelmi osztályba vannak sorolva, és dugvillával vannak szerelve gyárilag, csatlakozóaljzaton keresztül csatlakoznak a berendezéshez. Mindegyik villamos konvektornak önálló áramkör lett kiépítve 2.5mm2 MCU vezetékkel a három fázis között egyenlően elosztva. Tehát a mindegyik fázist 2 elektromos konvektor terheli a fűtési szezonban. A túláramvédelmet hat darab 10 amper névleges áramú és B kioldási karakterisztikával rendelkező kismegszakító látja el. A hat áramkör hibaáram védelmét 4 pólusú, A típusú áram-védőkapcsoló (fi-relé) látja el, 30mA névleges hibaáram érzékenységgel.

A konyha, fürdőszoba, nappali, hálószoba áramkörei és az áramkörök hiba, illetve túláramvédelme:

A lakás konyhájának energia ellátását 7 áramkör szolgáltatja: Konyhában a gáztűzhelyt ami már a 70 év körüli, három fázisról üzemelő szabadon álló elektromostűzhely váltja le. A villanytűzhely három fázisú áramköre, megszakítás nélkül van elvezetve a biztosítéktábla és a tűzhely számára kialakított csatlakozó pont között. Az 5x2,5mm2 MCU áramkör túláramvédelmét 4p, 13 amper névleges áramú és B kioldási karakterisztikájú kismegszakító látja el. A villanytűzhely bekötését a későbbiekben a gyártó szakembere fogja elvégezni, ha konyhabútor már a helyére került.

A kis mosogatónak 4 Kw! teljesítményű egyfázisú átfolyó vízmelegítő fogja előállítani a melegvizet. Egyáltalán nem lenne indokolt egy ekkora teljesítményű vízmelegítő. A megrendelő elmondása szerint egy-egy tányér vagy pohár elmosása lesz a maximum, ennek ellenére ragaszkodnak a készülékhez. Ekkora teljesítményű szerkezet már fix bekötéssel csatlakozik a berendezéshez és 3x4mm2 Mkh vezeték táplálja a készüléket. A túláramvédelemről 16 amper névleges áramú és B kioldásikarakterisztikával rendelkező kismegszakító látja el. Beüzemelését szintén a gyártó szakembere fogja elvégezni a későbbiekben.

A konyhában üzemeltetve lesz hűtőgép, mosogatógép, szagelszívó és egy beépíthető mikrohullámú sütő. Mind a négy konyhai eszköz dugvillával rendelkezik, és a kijelölt helyre számukra csatlakozóaljzat lett kiépítve. A mosogatógép és hűtő önálló áramkörről üzemel, az elszívó és a mikró ugyanarról a körről kap táplálást. Mind a három áramkör túláram védelmét C10-es védelmi készülék látja el. Csatlakozóaljzatok és a pult megvilágítást illetően nincsenek nagy igények. A konyha két ellentétes oldalára kialakított két munkapult 3 – 3 csatlakozóaljzatot kap. A pultok megvilágítását 1 – 1 helyileg kapcsolható LED-es fénycső biztosítja. Mind a két pult 1 – 1 önálló áramkört kapott C10-es védelemmel. A felsorolt áramkörök 3x1,5mm2 vezetékkel lettek kiépítve.

A lakás fürdőszobájának 3 áramkör lett kiépítve: A fürdőszobában is helyet kap néhány nagy teljesítményű fogyasztó. A melegvíz előállítását gázüzemű átfolyós vízmelegítő biztosította. Külön érdekesség, hogy az 50 években gyártott gázkészülék annyira régi, hogy amikor az interneten próbált utána nézni tulajdonos annak, hogy mégis hogyan is kell elindítani, több olyan múzeumot is talált az országban, ahol már kiállítási tárgy lett. Ezt a matuzsálemet fogja egy 100L-es villanybojler váltani. Szerencsére a fürdő tágasnak mondható, így be lehetett tartani a vonatkozó sávkiosztásokat, igaz ehhez szerkezetében jelentős átalakításokat kellett végezni.

Az elektromos bojler 1,4Kw teljesítményű és a gyártó dugvillával szereli, ezért dugalj kiépítése szükséges. Önálló áramkörről üzemel, aminek a védelméről B10-es kismegszakító gondoskodik. Az áramköre megszakítás nélkül megy a konnektorig és 3x2,5mm2 vezeték lett felhasználva. A szárító funkcióval rendelkező mosógép is itt kap helyet, ami szintén saját 2,5mm2-es áramkört kapott. A falra szerelhető tükrös szekrény beépített fényforrásokkal, és a mellette elhelyezett dupla csatlakozóaljzat közösen egy áramkörről üzemelnek. A fürdőszoba önálló áram-védőkapcsolóval (fi-relé) rendelkezik.

Nappali és a hálószoba 4 áramkörről üzemel: A két helység összesen 4 áramkört kapott. Ezekről az áramkörökről semmi nagy teljesítményű fogyasztó nem fog üzemelni. Egyedül a TV-hez lett kialakítva 4 konnektor + 1 tv csatlakozó 5-ös szett. A többi helyre kettes szettek kerültek. A nappali összesen 10, a hálószoba összesen 6 dugaljat kapott (nem számítva a villanyfűtés konnektorait).

A lámpák és a világitás kapcsolók elhelyezése és kapcsolási technikának a megválasztása és kialakítása, figyelembe véve a lakás belső szerkezeti felépítését.

Az új villamos hálózat tervezése és kialakítása során különösen nagy hangsúly lett fektetve a fényforrások és villanykapcsolók elhelyezésére.
A lakás, a lámpák felszerelése és beüzemelése után fényárban úszik. Vége a félhomályban lévő botorkálásnak és az elemről működő mozgásérzékelős lámpák ideje is végleg lejárt.

Előszoba-világítás (kék színnel jelölt kapcsolás): Az előtér megfelelő világítását 5 lámpatest szavatolja. Együttvilágítanak, és a két keresztkapcsolónak köszönhetően négy helyről lehet le, illetve fel kapcsolni a fényforrásokat. A lakásban lévő legösszetettebb kapcsolás.

Fürdőszoba-világítás (Barna színnel jelölt kapcsolás): A fürdőnek a világítását 6 spotlámpa garantálja. Ezek az a lámpák állmennyezetbe süllyeszthetők. A lámpák együttvilágítanak és az ajtók mellől lehet kapcsolni, azaz alternatívban működtethetők. És a tükrös szekrény világítását egypólusú kapcsolóval lehet működtetni.

Konyhai világítás: A konyha számára fényt 4 spotlámpa szolgáltatja, és az ajtónál elhelyezett (keresztkapcsoló mellett) egypólusú kapcsoló működteti. A két munkapultot megvilágító fényforrást szintén egy-egy egypólusú kapcsoló működteti.

A nappali és a hálószoba-világítás (zöld és piros színnel jelölt kapcsolások): Mind a két szobában egy könnyűszerkezetes csillár lett bekötve, és mind a két csillár alternatív kapcsolásba van kötve. A szobákban az oldalfalakra kifejezetten nem kértek lámpákat azért, hogy lehetőleg minél kevesebb hornyot kelljen vésni. A franciaágy két oldalán egy-egy állólámpa lesz használva. És nappali esetében is állólámpák lesznek vásárolva a kanapé oldalaihoz.

WC és a spájz világítás: A WC-ben két falikar került be, amit egypólusú kapcsolóval lehet kapcsolni. A spájz világítását az ajtó felett elhelyezett lámpa szolgáltatja, amit szintén egypólusú kapcsoló kapcsol.

Az új villanyvezeték rendszer kiépítésnek az ideje, és a felújítás körülményei:

Az egész kivitelezés alatt rendkívül fontos szempont volt a minél kevesebb kosz, por és sitt keletkezzen, mivel a lakást a megrendelőim lakták. Ez a lakberendezési tárgyak, bútorok folyamatos mozgatásával és takaró fóliázásával jár. És természetesen folyamatos takarítással. Az ilyen esetekben minden délután a lakást úgy kell ott hagyni, hogy a lakók, még ha csökkentet üzemódban is, de tudják azt használni. Ez az időszak a háziasszonyoknak az idegeit próbára teszik. Az alapszerelés 11 munkanapot vett igénybe. A lakott ingatlanok esetében 2-3 munkanappal több időt vesznek igénybe a villanyszerelési munkálatok. A szerelvényezés további két munkanapot vett igénybe.

Pillanatkép a lakott lakásban történő villanyszerelésről.
Az elektromos hálózat felújítása nagyon sok törmelék keletkezésével jár. Összesen közel 20 zsákkal keletkezett. De ettől még sokkal több lett volna, ha nem építenek álmennyezetet.

A lakásnak a villanyszerelése összetett. A felhasznált vezeték mennyiségen és az energia elosztáson is tisztán látszik. Összesen 1200 – 1300 méter vezeték lett behúzva. De a megrendelőim a biztosítéktábla (lakáselosztó) bekötésekor szembesültek igazán azzal, hogy mennyire erőteljes berendezést rendeltek meg.