Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Teljesen felújítottként árult budapesti lakás, amiben az elektromos hálózat élet és tűzveszélyes állapotban van.

Gyermekkori barátom lakásvásárlásra adta a fejét. Kimondottan teljesen felújított azonnal költözhető budapesti lakóhelyeket keresett. Segítségemet kérte abban, hogy ha talál neki és a családjának tetsző lakást, nézzem át neki az elektromos hálózatot, még mielőtt elhangzana a „meg van véve” rövid mondat. Ha esetleg újra kell szerelni azt, akkor a villanyszerelési munkálatokat jelentős helyreállítási munkálatok fogják követni. És pontosan ez az, amibe nem szeretet volna beleszaladni. Biztosítottam róla szívesen segítek neki és beszéltünk arról is, hogy az esetleg még akár jó alkualap is lehet, ha találunk némi hiányosságot meglévő a villanyszerelésben. Néhány hét elteltével megcsörren a telefon és az elvileg még lakáskereső jó barátom volt, aki már addigra lakástulajdonossá vált, elmondása szerint már ötteljes napja. Még a hét elején megrendelték a beépíthető villanysütőt és a hozzátartozó kerámia-főzőlapot, és megvették a lámpákat is. Nekem csak annyi lenne a dolgom, hogy a lámpákat kellene felfúrni és bekötni az ingatlan minden helységében. És a konyhában kellene a sütőt és a tűzhelyt bekötni, valamint a beépíthető mosogatógépnek kell egy konnektort varázsolni egy kijelölt helyre. Mondtam neki, egy kicsit lassítsunk, mert azért nem így szoktak a dolgok működni. Először is így telefonon keresztül szeretnék néhány kérdést feltenni:

  • A villanyszerelést is felújították? Válasz: Teljesen új a villanyszerelése a lakásnak! A kapcsolók és a konnektorok mind újak csak lámpák helyett foglalatok vannak felszerelve egy izzóval. De nincs gond, már minden lámpát megvettek.
  • A hálózatot felkészítették a főzőlap fogadására, erről mondtak valamit? Válasz: Igen, egy rém vastag kábel lóg ki a falból amire azt mondták, hogy az a villanytűzhely áramköre.
  • Menj a biztosítéktáblához és írjad le nekem, hogy mit látsz! Válasz: Kétemeletes és tele van biztosítékkal.
  • Áram-védőkapcsolót látsz benne? Válasz: Az mi? Az a biztosíték?
  • Inkább hagyjuk, számold össze a kapcsolókarokat a lakáselosztóban. Válasz: 16.
  • 16? Másfél szobás lakás és te 16 kapcsolókart számoltál össze? Biztosan jól számoltál? Válasz: Tuti.
  • Nincs olyan kismegszakító vagyis biztosíték, amelyiken a kapcsolókarok összevannak egymással kötve? Válasz: nincs.
  • És olyan, amin van Test felírat és a közvetlen környezetében egy gomb? Válasz: nincs.

Nos igen. Az én legkedvesebb gyermekkori barátom hozzáállása is tipikus a dolgokhoz, pedig műszaki területen dolgozik középvezetői beosztásban. A kapcsoló új, és ha megnyomom a lámpa világít, ha még egyszer akkor kialszik. A dugaszolóaljzat is új, és bármit is dugok bele az működik. Kell ennél több bárkinek is a boldog élethez? A villanyszerelés állapot rubrika kapott egy hatalmas NIKE jelet. A lezajlott párbeszéd alapján talán sejthető, hogy azért valami mégsem stimmel azzal a teljesen felújított villannyal. Rögtön több gondolat is feltevődik az egyszeri villanyszerelőben miután lezajlik egy ilyen beszélgetés. 16 áramkör egy kifejezetten eladásra felújított lakásban azért finoman szólva gyanús. Egyszerűen nem lehet összeegyeztetni azt a két tényt, hogy egy villanyszerelő kiépít 16 áramkört (persze csak feltételezhetően) és nem tesz be egy nyamvadt fi-relét sem!

A biztosítéktábláról olyan lakásban készült a fénykép, amit kifejezetten eladásra újítottak fel. Az elektromos hálózat nem lett felújítva a vevőket a villanyszereléssel átverték.
Laikusként rátekintve meggyőzően mutat az új 24 modulos IDE lakáselosztó a 16 darab Schneider Electric kismegszakítóval.

Általában annak három oka szokott lenni, hogy nem raknak be áram-védőkapcsolót. Gyakran történik meg hogy a Fi-relé egyfolytában lekapcsol és inkább kikötik az helyett, hogy megtalálják az okát, ezért csak dísznek bent hagyják az elosztóban. Van úgy, hogy fingjuk sincs arról, hogy hogyan kell bekötni ezért szintén csak dísznek van ott hamis biztonságérzetet keltve. Sok esetben a lehúzás és a profit oltárán van feláldozva a védelmi készülék, ebben az esetben még csak dísznek sincs ott.

Arra, hogy ennyire rossz állapotban van lakás “felújított” elektromos hálózata, arra még én sem mertem volna gondolni.

A megvásárolt ingatlan kiváló fekvésű és rendkívül világos. A parkettázás szépen sikerült. A burkoló is szép munkát végzett. A járólapok lerakása és a fürdőszoba, valamint a konyha burkolása is hozza legalább a minimum elvárható szintet. Ez a villanyszerelésről már nem mondható el. Az ember azt gondolná, hogy a villanyszerelő szakmában azért a színvonal egy bizonyos szint alá már nem süllyedhet. Különösen egy „új” szerelés esetében. De sajnos be kell látnom, hogy MINDIG van lejjebb és még az alatt is.

Elsőnek a csatlakozóaljzatokat ellenőriztük. A nagyszobában 2 darab 3-as szett, 1 darab 2-es szett és 1 darab csatlakozóaljzat a mennyezet közelében a klímának. Ez összesen 9 aljzatot jelent, ami bőven elegendő egy átlagfelhasználónak. A szerelői ellenőrzést a szobai dugaljakkal kezdtem a kétpólusú feszültségkémlelővel. Ellenőrzésekor a fázis és a nulla között 230V mérhető, ez rendben van.

A csatlakozóaljzat védőérintkezője és fázis között is pontosan ezt a feszültségértéket kellett volna mérni, de a mért feszültség mindössze 36V.

Na tessék, a második mérés és rögtön egy rendkívül súlyos hiba! A szoba összes csatlakozóaljzatánál ez az érték volt mérhető. A védővezető folytonosságában súlyos hiba van, ez így semmi esetre sem maradhat. Gyerekszobában és a konyhában pontosan ugyanezvolt a helyzet! Ezt egyszerűen kommentálni sem lehet. 2017-ben ennek az ingatlannak a villamos hálózatára bárki azt merte mondani, hogy teljesen fel van újítva? Hát igen, látszatra. A biztosítéktáblából elinduló vezetékeknek legalább a harmada alumínium. A szobákban újonnan kiépített dugaljakat a meglévő hálózathoz kötötték, tehát vezetékcsere gyakorlatilag nem történt csak hozzákötés a régi hálózathoz.

Néhány kötődoboz megbontása után egyértelműen szembesültünk a hálózat valódi állapotával. Három korszakot lehetett elkülöníteni egymástól. 60-es évek 90-es évek eleje és a jelenkort. Valami elképesztő és persze tökéletesen átláthatatlan szürreális villamos hálózatot kaptak a lakáshoz. Négy új áramkör épült ki a lakásban. Egy a fürdőszobának, egy tűzhelynek és egy a villanybojlernak, ami vezérelt (éjszakai) áramot kapott, és egy a klímának, aminek a kábele valahol a padló alatt lett elvezetve ismeretlen nyomvonalon. A villanyszerelő „becsületére” váljon, hogy legalább ezeknek az áramköröknek a védővezető folytonosságával nem volt probléma. Persze a konyha és a fürdő tele van első érintésvédelmi osztályba sorolt szerkezettel. Mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, villanytűzhely, mikrohullámú sütő, villanybojler és 4-5 lámpatest, klíma. Mindez úgy, hogy a lakás 80%-ban nagy átmeneti ellenálláson (impedancián) keresztül csatlakozik a védővezető. Közöltem velük 20 éves barátság ide vagy oda, itt nemhogy a villanytűzhelyt, de egy nyamvadt lámpát sem vagyok hajlandó bekötni. Ez az egész villanyvezeték-rendszer életveszélyes úgy ahogy van, és azt meg csak a jó ég tudja, hogy mennyire tűzveszélyes. Nyilván ilyet senki sem akar hallani két nappal a költözés előtt, de sajnos az a nagy helyzet, hogy pont a lakás villanyszerelése az, amivel nagyon csúnyán melléfogtak.

Látszatra felújított elektromos hálózat biztosítéktáblája a burkolat eltávolítása után. Bárki számára nyilvánvaló, hogy a hálózat felújítása nem történt meg.
A lakáselosztó a burkolat eltávolítása után. Tisztán látható mennyire rossz műszaki állapotban van a teljes elektromos rendszer. Az egész energiaelosztás hemzseg a hibáktól. Egyértelműen látszik, hogy a villanyszerelési munkálatok a vezetékhálózatra nem terjedtek ki.

Lakás villanyszerelés látszatra, azaz a lakásnak az elektromos rendszerével teljes mértékben átlettekverve a vevők.

Eredetileg kb.: 7-8 konnektor és kb. ugyanennyi lámpakiállás lehetett, összesen 3-4 áramkörrel. Ezeket még alumíniumvezetéketekkel táplálták meg. Valamikor a 90-es évek elejének a környékén bővítették a hálózatot néhány konnektorral és lámpakiállással, 4-5 új áramkör épült ki már rézvezetővel. Számos szakszerűtlen réz és alumínium szigetelőszalagos kötés készült, persze még jó néhány súlyos hibát fel lehetne sorolni, mint például a védővezető folytonosságának a hibáját, de 30 év távlatából nézve már nem lenne sok értelme. Mostani villanyszerelőt viszont nem menti fel az, hogy kb. 30 éve vagy még régebben mit műveltek az elődök, ugyanis ő ezekről az áramkörökről működő konnektorokból hidalt át az újonnan kiépítettekhez, a szobákban és a konyhában is. Tehát az újonnan kiépített konnektorok és lámpakiállások is mind erről a régi hálózatról üzemeltek volna! Most bármilyen szakbarbár villanyszerelő is járt itt, a tűzhelykiállást és a fürdőszoba áramköreit nem merte a régi rendszerhez csatlakoztatni. Vakolat alá nyalva a fürdő két, a tűzhely és a klíma 1-1 új áramkört kapott. Bizonyára érezte, hogy az egész rendszer hulladék mert még fel is iratozta magának, vagy a kollégájának melyek azok az áramkörök melyeknek a túláramvédelmére B10-es kismegszakítókat kell alkalmazni. Hát legalább annyi jóindulat volt benne, hogy nem C16-ra biztosította. Az áramköröket sem sikerült azonosítani teljes sikerrel. Három olyan kismegszakító is volt az elosztóban, ami lekapcsolt állapotában is (mind a háromnak az elmenő kapcsaiba két fázisvezető volt csatlakoztatva, tehát valójában 6 áramkörről beszélünk) minden konnektor és lámpakiállás feszültség alatt maradt. Itt már sajnos annak idején nagy gubancot csináltak. Hogy hova indultak ezek az áramkörök anno, örök rejtély marad. És az is, hogy most a biztosítéktábla bekötésekor, hogyan mertek olyan áramköröket csatlakoztatni, melyekről jó eséllyel fingjuk sem volt, hogy hová is tartanak.

Szakszerűtlen módon lettek az új áramkörök kiépítve a lakásban. A kábelek a vakolat alá lettek elhelyezve, és ismeretlen nyomvonalon vannak elvezetve.
Az egyik áramkör a villanybojleré a másik a klímáé. Gyönyörű.
Kötődoboz tetőjének az eltávolítása után rögtön lehetett látni, hogy a régi vezetékek nem lettek kicserélve a lakásban.
Ebben a kötődobozban is tisztán látható, hogy a lakás elektromos hálózata nem lett felújítva.

Arra viszont különös gondot fordítottak, hogy a szerelvények, kismegszakítók és a biztosítéktábla új legyen. Tehát MINDEN, ami a villanyszerelésből látszik 100%-ban új. Eleve a kismegszakítók közül 4 nincs bekötve. Tölteléknek vannnak csak bent, mert nagyon jól mutat. Viszont a többi kismegszakító elmenő kapcsaiba kettő, egy esetben három fázisvezetőt csatlakoztattak. Összesen 17 védett fázisvezető indult el, amiből 6-ot nem sikerült azonosítani. EPH kialakítás totális hiánya már csak hab a tortán. Az egész villanyszerelés totális átverés a lakásban. Két szóban összefoglalva: belenyúltak rendesen.

A költözést 2 héttel kellett elhalasztani a villanyszerelési munkálatok és az azt követő helyreállítások miatt.

Ez tipikusan az a hálózat, amivel nem igazán lehet mit kezdeni. Egyszerűen semmisnek kell venni és újra csinálni az egészet. Én ezt rögtön láttam, de a kedves barátom még reménykedett az egyszerű és gyors javításban. A kötődobozokat elvakolták, elkezdtük feltárni őket. Reklámújságokkal voltak kitömve és úgy voltak eltüntetve. Az újságok dátumából kiderült, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt csinálták. Miután néhány kötődobozt feltártunk ő is belátta, így nem költözhetnek még be.

Igen nehéz helyzetbe kerültünk. Teljesen új rendszert kell kiépítenem, de a konyhában és fürdőben lévő új burkolatoknak nem eshet baja. A villanyszerelés szempontjából pont a leginkább kritikusnak mondható helységek. A falak és szerkezetek megbontását is minimalizálni kell. A lehető legkevesebb bontással és véséssel kell megoldani a villany teljes újraszerelését. Már minden tele volt az új bútorokkal, és a holmik jelentős része is már átkerült az albérletből. Még aznap délután a nagyszoba közepére vitték a holmikat és gondosan letakartak mindent. És másnap elkezdtük azt, amitől szerettek volna meg menekülni. A szerelvények és a biztosítéktábla leszerelésével kellett kezdeni. A biztosítéktábla és a szerelvények, illetve a kismegszakítók újak ezért ezek fognak visszakerülni. A védőcsőben lévő vezetékből, amit csak lehetséges volt az ki lett húzva. Csak egyetlen szálvezeték maradt bent minden védőcsőben behúzóérnek, ha esetleg a csőszakaszt fel szeretnénk használni. Szerencsére az eredeti védőcsőhálózat bizonyos szakaszait és az eredeti kötődobozok jelentős részét sikerült is használni. Ennek köszönhetően a szobákban tényleg minimálisan kellett csak vésni. Ez már annyira nem volt igaz a konyhára és az előszobára, mert ezeken a pontokon jelentősmértékű vésés készült.

Lakás alaprajza és az újonnan kialakított áramkörök és kapcsolások.
A lakás új elektromos rendszere azért sok szempontból minimalista, de a fő szempont ebben az esetben a maximális villamos biztonság a lehető legkevesebb rombolás mellett, ha már egyszer úgy vették, hogy fel van felújítva.....

Nagyszobában a 8 konnektort tápláló áramkört bontás nélkül sikerült újrahúzni. További három csatlakozóaljzat lett süllyesztve, ami a kis szoba áramköréről kapja az energiát. 2,5mm2 keresztmetszet lett alkalmazva mivel csak egy áramkört lehetett behúzni. A 2,5mm2 áramkör C13-as kismegszakítóval van védve, így a megengedett áramnál több biztosan nem fog tudni folyni. A klíma is ebben a szobában van. Az áramköre a parketta alatt van elvezetve. Nem mertem felhasználni a vezetékszakaszt, inkább új áramkör lett kiépítve. Még a kötődobozok feltárásakor találtunk egy régi és üres védőcsövezést, ami a szobaajtótól a klíma felé tartott. A klíma konnektorától 1,5m-re egy üres kötődobozba futott. A régi 80-as és az új 65 doboz össze lett vésve, a szobában csak ennyi vésés történ. Így a szoba 2 új áramkört kapott melyek a konyha felől érkeznek.

Kisszobában szerencsére nem kellett vésni. Kettő darab dupla konnektor alá sikerült újrahúzni a vezetéket, és a másik szobában még fog működni erről az áramkörről 3 új konnektor. A mennyezeti lámpának is átjárható volt az eredeti védőcsövezése, így az is most már új rézvezetékről üzemelhet.

Fürdőszobát is teljesen újra kellett szerelni. A villanybojler áramköre hasonlóan klímához ismeretlen nyomvonalon, a csempe és az előszoba padlóburkolata alatt lett elvezetve. A mosógép csatlakozóaljzatának az áramköre meg sem mozdult, nem lehetett kihúzni. A csempe mögött valahol kötődoboz van (már ha van egyáltalán), biztosan nem fogom megtalálni, és nincs is lehetőségem a keresgélésére. A világítás és a borotválkozó konnektor és tükrös szekrény vezetékei ugyancsak meg sem moccantak, de azzal már szerencsésebb volt a helyzet mert a csempesor fölött meg lett a kötődoboza, így ki lehet húzni a vezetékeket. Az előszoba felőli oldalról az egész fürdő újra lett szerelve. Az villanybojler nappali áramról üzemel a továbbiakban és fix bekötéssel csatlakozik. A mosógép is önálló áramkört kapott. Egy métert kellett csak vésni az előszoba felől a megtalált 80-as dobozig. A dupla süllyesztett konnektor és a pipere szekrény új áramkört kapott. Erről az áramkörről a fürdő ajtaja felett lévő 4 karos spotlámpa is üzemel, ami szintén a túloldalról van megtáplálva és a kapcsolója is az előszobában van elhelyezve. Az EPH összekötések is elkészültek, és a fürdőszoba saját áram-védőkapcsolót kapott.

Világításkapcsolásokat nagyon jól sikerül kialakítani köszönhetően a feltárt régi védőcsőhálózatnak. Az előszoba és a konyha világítását is alternatív kapcsolásban lehet a továbbiakban kapcsolni. A két szoba és az előszoba, illetve a konyha világítása egy áramkörről üzemel.

Konyhában a csempesor kb. 1 méter magas és faltól falig tart. A csempézett részen 4-es konnektor szett van kiépítve, és talajszinten 4mm2 háromeres MT kábel lóg ki a falból. Nyomvonala nem ismert, a csempe és vakolat alatt megy valahol. És a csempe sor felett van egy lámpa kiállás a konyhapultnak. Itt már van mindenféle típusú vezeték: alumínium, új és régi réz is. A csempék alatti védőcső szakasz átjárható, meg lehetett menteni, így ezek a csempék is túl élték a villamos hálózat felújítást. A kis 4 terítékes beépíthető mosogatógép és az alsó beépítésű 5l-es bojler dugaljához (1,5 mm2 MCU) elektromos tűzhelyhez csatlakozó pontjához (6mm2 MKh), a konyhafal túl oldalán lett leállva, és a falat áttörve öntapadós kábelcsatornában lettek az áramkörök és az EPH vezeték elvezetve, nem kockáztatva a víz és lefolyó csöveknek az elfúrását. Természetesen a horonyvésés szóba sem jöhetett. Mind a három készülék önálló táplálást kapott. A mosogató gép és vízmelegítő falon kívüli csatlakozó aljzatról üzemel, a tűzhely 150-es falon kívüli kötődobozból fix bekötéssel csatlakozik. A dugaljsor és a pult világítás, valamint a hűtőszekrény a konyhaszekrény felett futó új süllyesztett a nagy szoba felé is tartó védő cső nyomvonal felől kapják a táplálást. Így a konyhában 5 önálló áramkör lett kiépítve.

A lakás elektromos hálózata már biztonságos, nem jelent veszélyt a lakókra.

Végül 12 áramkör épült ki és 2 fi-relé lett bekötve. A villanyszerelést 2–3 napos helyreállítási munka követte, amit családon belül meg tudtak oldani, így a kalandot olcsón megúszta. A “felújított” vezetékhálózat felújítása 7 teljes munkanapot vett igénybe! A villany alapszereléséhez szükséges anyagokkal, a lakás villanyszerelés ára valahol 600.000Ft és 650.000Ft között lett volna, és ugye erre még rá kellene a helyreállítási munkálatok költségeit is számolni.

Fontos észben tartani azt, hogy az elektromos rendszer annyira szerves és nélkülözhetetlen része minden lakásnak, mint például a nyílászárók vagy a burkolatok. A hálózat 90%-a nincs szem előtt ezért mindig zsákbamacska. Ezzel nincs is gond abban az esetben, ha felújítandó állapotban van az ingatlan. De rengeteg felújított ingatlant is árulnak Budapesten. Hiszen vannak emberek, akik nem akarnak bajlódni a felújítással, hanem egyből költözni szeretnének. Tökéletesen megérthető és elfogadható hozzáállás ez is. Hiszen nem mindenkinek van türelme vagy kedve, egy több hónapos szomszéddal veszekedős felújítást végigvinni. Van, aki inkább hajlandó megfizeti a nem kis felárat annak érdekében, hogy felújított, és a továbbiakban költségmentes otthonba tudjon beköltözni. Nem lehet általánosítani, de feltétlenül érdemes a felújítottnak mondott villamos hálózathoz a lehető legpesszimistábban hozzáállni.