A házilag hibásan bekötött fi-relé a teszteléskor nem kapcsol le a panelban, de a hiba elhárítása után viszont folyamatosan lekapcsol, még anno a panelház villanyszerelésekor elkötött régi konnektor miatt.

Fontos! A panellakás villamos rajza hibákat tartalmaz. Ezek a hibák a rajzon egyértelműen megvannak jelölve.

Fontos! A cikkben szereplő kapcsolási rajzokon egy, a 80-as években létesített panel villamos hálózata látható, illetve egyes részeinek pontos másolata.

Fontos! A védővezető szín jelölése nem felel meg a mai szabványoknak. A fogyasztásmérőtől érkező vezetékek (PEN és L) a panelház építésekor érvényben lévő szabványoknak sem felelt meg.

Egy régi ismerősöm hívott fel telefonon azzal, hogy házilagos panel villanyszerelés keretein belül lecserélte a biztosítéktáblát, de nem úgy sikerült a csere ahogy azt elsőre elképzelte. Mint utóbb kiderült két súlyos hiba is volt az elektromos hálózatában. Ebből az egyiket az amúgy műszaki területen jártas ismerősöm követte el, a másikat viszont valószínűleg még anno kb. 40 éve az eredeti villanyszerelő hozta létre.

A panellakásban már az eredeti hálózat létrehozásakor súlyos elkötés történt két régi konnektor felfűzésekor.
Számos panelház komoly külső és épületgépészeti felújításon esett át. De az ingatlanokban lévő vezetékhálózatok kritikán aluli állapotban vannak.

Panel villamos hálózatának a névleges paraméterei és a biztosítéktábla cseréhez megvásárolt villanyszerelési anyagok:

A csatlakozás egyfázisú és névleges csatlakozási teljesítmény 25A. A panelban összesen 5 áramkör épült ki. A kornak megfelelően ebből 4 áramkör 1,5mm2-es és egy áramkör 2,5mm2-es MM-fal vezeték. A panel egy kisebb felújításon esett át. Csak a biztosítéktábla éktelenkedett, benne a lestrapált Bakony kismegszakítókkal. De ha már biztosítéktábla csere történik és új kismegszakítók kerülnek be, a biztonság fokozása érdekében, áram-védőkapcsoló beépítését is kezdeményezte. Egy közeli villanyszerelő boltban minden szükséges eszközt megkapott, sőt még viszonylag képben is volt az eladó a panel villanyszereléssel kapcsolatosan, mert kifejezetten jó paraméterekkel rendelkező védelmi készülékeket ajánlott neki megvételre, figyelembe véve a panelokban lévő vezeték rendszer általános rossz állapotát (gondolok itt arra, hogy reflexből nem C16-osokat vágtak hozzá). Az új kismegszakítóknak a névleges árama 10A és C kioldási karakterisztikával rendelkeznek és Himel gyártmányúak. Az áram-védőkapcsoló a szabványoknak és előírásoknak megfelelően 30mA érzékenységű, és ugyan csak Himel gyártmányú. Az egyfázisú soroló sin GE gyártmányú, a biztosítéktábla viszont Schneider Electric. Tehát minden adott ahhoz, hogy a panelban meg történhessen a szakszerű biztosítéktábla csere. Az ismerős által az új elosztó a helyére került. A túláram és hibaáramvédelmi készülékek szépen egymás mellett sorakoztak. Minden be van kötve. Ekkor jöttem én a képbe, mint telefonos segítség, mert a Fi-relé nem akart működni. A próbát egy foglalatban lévő hagyományos izzóval végezte (megjegyzem elég baleset veszélyes módja az ÁVK tesztelésének). Egész egyszerűen nem tudta leveretni. Azért hívott fel, hogy ki kérje egy villanyszerelő véleményét is, de ő szerinte a fi-relé hibás.

A védelmi készülék a rossz, vagy a panel villanyszerelésében van a hiba?

Még mielőtt telefonon keresztül rá kiabálnám a hibaáramvédelmi készülékre azt, hogy rossz, kicsit kikérdeztem pontosan mit is csinált, ha már panel villanyszerelésre adta a fejét. Találkoztam már rossz fi-relével, de az új készülékek esetében, azért ez elég ritka.

Az áram-védőkapcsoló bekötése hibásan történt meg a lakótelepi ingatlanban. A PEN vezető be lett kötve Fi-relébe. A PEN vezetőt szigorúan tilos az ÁVK-n átvezetni.
Fontos! A fenti kapcsolás hibás, mert a PEN vezető át van vezetve az áram-védőkapcsolón.

Megkérdeztem hány fázisú rendszer és hány vezeték jön a mérő felől. A mérőtől 4 kék színű 10mm2 alumíniumvezeték jön a biztosítéktáblába. Az egyik fekete szigetelőszalaggal van megjelölve, az a fázis. A másik három vezetéken nincs jelölés. A három kék vezetékből kettő nem volt bekötve eredetileg sem. Azokat nem is bántotta, és fázishoz képest nem is mért semmit rajtuk. Ez tipikusan az adott korra jellemző panel villanyszerelés. Elmondása szerint a fekete szigetelőszalaggal jelölt vezetéket az áram-védőkapcsoló L pólusába kötötte és a kék vezetéket bekötötte az N pólusba.

Itt egy rendkívül fontos dolog nem történt meg, méghozzá a PEN vezető szétválasztása.

Megvan a hiba! És ez egy rendkívül súlyos hibának számít! Az ismerősöm egy az egyben bekötötte a PEN vezetőt a fi-relébe, ezzel tökéleten meggátolva annak működését. A PEN vezetőt még a hibaáramvédelmi készülék előtt szét kell választani, azaz TN-C-S rendszerben lehet csak bekötni. A PEN vezetőt a biztosítéktábla PE sínjéhez kell csatlakoztatni. A PE sínt össze kell kötni az áram-védőkapcsoló N pólusával. A már védett nulla vezetőt kell a biztosítéktábla N sínjéhez csatlakoztatni.

Az áram-védőkapcsoló a telefonos instrukciók után. A PEN vezető a védelmi készülék előtt szét lett választva.
A telefonos segítség után a fi-relé már helyesen van bekötve.

Az átkötés után ismét telefonált, hogy működik a dolog. De most meg túl jól működik mert egyfolytában lever abban a pillanatban amint egy fogyasztót bekapcsol. Mondtam neki, hogy szinte biztos, hogy a fi-relé mögött valahol egyesítve van a nulla és a fázisvezető. Haza felé útba ejtettem a panelt, hogy segítsek felderíteni a hibát. Az érkezésem után rögtön a biztosítéktáblát ellenőriztem. Az elosztó a telefonos instrukciók alapján már helyesen van bekötve. A második lépésben az összes fogyasztót kihúztuk a konnektorokból azért, hogy ki lehessen zárni egy esetleges test zárlatot, bár erre a jelen esetben egészen minimális volt az esély

Elkezdtük a panellakás villamos hálózatán a hibát meg keresni.

Sajnos meg kell keresni a villamos hálózatának azt a pontját, ahol a nulla és a védővezető összeköttetésbe került egymással. A kétszobás panel csatlakozóaljzatait kezdtük el módszeresen leszerelni, mert tipikusan ott szoktak az elkötések megtörténni. Jó volt a megérzésem mert, az egyik felfűzött konnektorban volt a védővezető és nulla vezető felcserélve. Ez szintén súlyos hiba!

Panellakásban a villanyszerelő rosszul kötötte be az egyik konnektort. A hibára 40 évvel később, egy áram-védőkapcsoló (fi-relé) bekötése után derült csak fény.
Sajnos a lakótelepi ingatlanokban sűrűn előfordul hasonló elkötés, és a hibára hosszú évekkel később, egy esetleges ÁVK beépítésekor derül csak fény.

Még az eredeti állapotban a PEN vezető a biztosítéktáblában szét volt választva (feltehetőleg), de ennél a csatlakozóaljzatnál újra egyesítve lett. Az ismerős emlékei szerint soha nem kötötték ki a dugaljat. A legjobb tudomása szerint a panel villamos hálózata teljesen érintetlen és eredeti állapotban van. Tisztasági festéskor is csak a burkolatot szedték le a konnektorokról és kapcsolókról, kikötve sohasem voltak. Ezt még eredeti villanyszerelő kötötte be rosszul. Teljesen jogosan kapcsolt le a most bekötött ÁVK. A hibátlanul üzemelő elektromos készülékek üzemi áramának valamekkora része, nem csak a nulla vezetőn folyt, hanem az áram-védőkapcsolót megkerülve a védővezetőn is. A régi Kontállux konnektort helyesen bekötve már a fi-relé is megfelelően működött

Persze a felvázolt állapotban az a konnektor amelyik a védővezető csatlakozó pontja felől kapta a nullát nem volt feszültség alatt. Már a féllakásban leszereltem a konnektorokat amikor a kedves ismerős közölte velem, hogy van az egyik szobában egy dugalj, ami soha nem működött és lehet, hogy ott kellett volna kezdeni a hibakeresést. Finoman közöltem vele, hogy ezt az információt azért valamivel korábban is megoszthatta volna velem, és akkor megkímélhettem volna magam az iparművészet minden kétséget kizáróan legmagasabb színvonalú termékeinek le és felapplikálásától. Természetesen az elkötés a nem működő konnektor elött volt (ahol kezdenem kellett volna). A helyes bekötés után a sohasem működő konnektor is elvesztette szüzességét, életében először feszültség alá került. Micsoda kaland!

A régi Kontállux konnektor helyesen bekötve.
A csatlakozóaljzat átkötése után az áram-védőkapcsoló tökéletesen működött. Szerencsére további elkötések nem voltak.

Nehéz állást foglalni az ilyen esetekben. Több évtizedes hálózatok sok esetben hemzsegnek a hibáktól. Gondolok itt sérült szigetelésre, amelyek szivárogtatnak némi áramot a föld felé, illetve elkötésekre. Jellemzően ezeken a 30+ 40+ 50+ éves hálózatokon legalább egy-két önjelölt villanyszerelő is ott hagyta a névjegyét. Egy ilyen panel elektromos hálózatra fi-relé beépítését vállalni nem kockázatmentes feladat. A Biztosítéktábla csere a fi-relé beépítésével maximum 2 óra, de ha nem áll meg az akár napos plusz munka is lehet egy bútorozott ingatlanban. Sokszor nehéz elmagyarázni a megrendelőnek, hogy a fi-relé azért nem áll meg, mert rossz a panelban a villanyszerelés általános műszaki állapota. És nem azért, mert nem tudok egy fi-relét bekötni. Ráadásul mivel rossz műszaki állapotú a panel villamos hálózata számos ponton fog hibakeresés is történni. Több mint valószínűleg egyéb hiba is felszínre fog kerülni, mint az ismerősöm esetében is, amelyeket szintén el kell hárítani. Ráadásul a megrendelő azt sem fogja jó néven menni, hogy minimum megduplázódót a villanyszerelés munkadíja. És az sem egy jó dolog, hogy egy ilyen teljes átnézéses hibakereséses eset után valamilyen szinten felelni is fog a cserét végző villanyszerelő az egész panel villamos hálózatáért.