A házilag hibásan bekötött fi-relé a teszteléskor nem kapcsol le a panellakásban, de a hiba elhárítása után viszont folyamatosan lekapcsol, még anno a panel villanyszerelésekor elkötött konnektor miatt.

Fontos! A villamos rajz hibákat tartalmaz. Ezek a hibák egyértelműen meg vannak jelölve.

Fontos! A cikkben szereplő kapcsolási rajzokon egy, a 80-as években létesített panellakás villamos hálózata látható, illetve egyes részeinek pontos másolata.

Fontos! A védővezető szín jelölése nem felel meg a mai szabványoknak. A fogyasztásmérőtől érkező vezetékek (PEN és L) a panelház építésekor érvényben lévő szabványoknak sem felelt meg.

Egy régi ismerősöm hívott fel telefonon azzal, hogy házilagos panel villanyszerelés keretein belül lecserélte a biztosítéktáblát a panellakásában, de nem úgy sikerült a csere ahogy azt elsőre elképzelte. Mint utóbb kiderült két súlyos hiba is volt az panel elektromos hálózatában. Ebből az egyiket az amúgy műszaki területen jártas ismerősöm követte el, a másikat viszont valószínűleg még anno kb. 40 éve az eredeti villanyszerelő hozta létre.

A panellakásban már az eredeti hálózat létrehozásakor súlyos elkötés történt két konnektor felfűzésekor.
Számos panelház komoly külső és épületgépészeti felújításon esett át. De az ingatlanokban lévő vezetékhálózatok kritikán aluli állapotban vannak.

Panel villamos hálózatának a névleges paraméterei és a biztosítéktábla cseréhez megvásárolt villanyszerelési anyagok:

A csatlakozás egy fázisú és névleges csatlakozási teljesítmény 25A. A panelban összesen 5 áramkör épült ki. A kornak megfelelően ebből 4 áramkör 1,5mm2-es és egy áramkör 2,5mm2-es MM fal vezeték. A lakás egy kisebb felújításon esett át. Csak a biztosítéktábla éktelenkedett, benne a lestrapált Bakony kismegszakítókkal. De ha már panel biztosítéktábla csere történik és új kismegszakítók kerülnek be, a biztonság fokozása érdekében, áram-védőkapcsoló beépítését is kezdeményezte. Egy közeli villanyszerelő boltban minden szükséges eszközt megkapott, sőt még viszonylag képben is volt az eladó a panel villanyszereléssel kapcsolatosan, mert kifejezetten jó paraméterekkel rendelkező védelmi készülékeket ajánlott neki megvételre, figyelembe véve a panelokban lévő vezeték rendszer általános rossz állapotát (gondolok itt arra, hogy reflexből nem C16-osokat vágtak hozzá). Az új kismegszakítóknak a névleges árama 10A és C kioldási karakterisztikával rendelkeznek és Himel gyártmányúak. Az áram-védőkapcsoló a szabványoknak és előírásoknak megfelelően 30mA érzékenységű, és ugyan csak Himel gyártmányú. Az egy fázisú soroló sin GE gyártmányú, a biztosítéktábla viszont Schneider Electric. Tehát minden adott ahhoz, hogy a panelban meg történhessen a szakszerű lakáselosztó csere. Az ismerős által az új biztosítéktábla a helyére került. A túláram és hibaáram védelmi készülékek szépen egymás mellett sorakoztak. Minden be van kötve. Ekkor jöttem én a képbe, mint telefonos segítség, mert a Fi-relé nem akart működni. A próbát egy foglalatban lévő hagyományos izzóval végezte (megjegyzem elég baleset veszélyes módja az ÁVK tesztelésének). Egész egyszerűen nem tudta leveretni. Azért hívott fel, hogy ki kérje egy villanyszerelő véleményét is, de ő szerinte a fi-relé hibás.

A védelmi készülék a rossz, vagy a panel villanyszerelésében van a hiba?

Még mielőtt telefonon keresztül rá kiabálnám a hibaáram védelmi készülékre azt, hogy rossz, kicsit kikérdeztem pontosan mit is csinált, ha már panel villanyszerelésre adta a fejét. Találkoztam már rossz fi-relével, de az új készülékek esetében, azért ez elég ritka.

Az áram-védőkapcsoló bekötése hibásan történt meg a panellakásban. A PEN vezető be lett kötve Fi-relébe. A PEN vezetőt szigorúan tilos az ÁVK-n átvezetni.
Fontos! A fenti kapcsolás hibás, mert a PEN vezető át van vezetve az áram-védőkapcsolón.

Megkérdeztem hány fázisú rendszer és hány vezeték jön a mérő felől. A mérőtől 4 kék színű 10mm2 alumínium vezeték jön a biztosítéktáblába. Az egyik fekete szigetelőszalaggal van megjelölve az a fázis. A másik három vezetéken nincs jelölés. A három kék vezetékből kettő nem volt bekötve eredetileg sem azt nem is bántotta, és fázishoz képest nem is mért semmit rajtuk. Ez tipikusan az adott korra jellemző panel villanyszerelés. Elmondása szerint a fekete szigetelő szalaggal jelölt vezetéket az áram-védőkapcsoló L pólusába kötötte és a kék vezetéket bekötötte az N pólusba.

Itt egy rendkívül fontos dolog nem történt meg, méghozzá a PEN vezető szétválasztása.

Megvan a hiba! És ez egy rendkívül súlyos hibának számít! Az ismerősöm egy az egyben bekötötte a PEN vezetőt a fi-relébe, ezzel tökéleten meggátolva annak működését. A PEN vezetőt még a hibaáram védelmi készülék előtt szét kell választani, azaz TN-C-S rendszerben lehet csak bekötni. A PEN vezetőt a biztosítéktábla PE sínjéhez kell csatlakoztatni. A PE sínt össze kell kötni az áram-védőkapcsoló N pólusával. A már védett nulla vezetőt kell a biztosítéktábla N sínjéhez csatlakoztatni.

Az áram-védőkapcsoló a telefonos instrukciók után. A PEN vezető a védelmi készülék előtt szét lett választva.
A telefonos segítség után a fi-relé már helyesen van bekötve.

Az átkötés után ismét telefonált, hogy működik a dolog. De most meg túl jól működik mert egyfolytában lever abban a pillanatban amint egy fogyasztót bekapcsol. Mondtam neki, hogy szinte biztos, hogy a fi-relé mögött valahol egyesítve van a nulla és a fázisvezető. Haza felé útba ejtettem a panelt, hogy segítsek felderíteni a hibát. Az érkezésem után rögtön a biztosítéktáblát ellenőriztem. Az elosztó a telefonos instrukciók alapján már helyesen van bekötve. A második lépésben az összes fogyasztót kihúztuk a konnektorokból azért, hogy ki lehessen zárni egy esetleges test zárlatot, bár erre a jelen esetben egészen minimális volt az esély

Elkezdtük a panellakás villamos hálózatán a hibát meg keresni.

Nem volt hozzá sok kedvem, de sajnos meg kell keresni a panellakás villamos hálózatának azt a pontját, ahol a nulla és a védővezető összeköttetésbe került egymással. A kétszobás lakás csatlakozóaljzatait kezdtük el módszeresen leszerelni, mert tipikusan ott szoktak az elkötések megtörténni. Jó volt a megérzésem mert, az egyik felfűzött konnektorban volt a védővezető és nulla vezető felcserélve. Ez szintén súlyos hiba!

Panellakásban a villanyszerelő rosszul kötötte be az egyik konnektort. A hibára 40 évvel később, egy áram-védőkapcsoló (fi-relé) bekötése után derült csak fény.
Sajnos a lakótelepi lakásokban sűrűn előfordul hasonló elkötés, és a hibára hosszú évekkel később, egy esetleges ÁVK beépítésekor derül csak fény.

Még az eredeti állapotban a PEN vezető a biztosítéktáblában szét volt választva (feltehetőleg), de ennél a csatlakozóaljzatnál újra egyesítve lett. Az ismerős emlékei szerint soha nem kötötték ki a dugaljat. A legjobb tudomása szerint panellakás villamos hálózata teljesen érintetlen és eredeti állapotban van. Tisztasági festéskor is csak a burkolatot szedték le a konnektorokról és kapcsolókról, kikötve sohasem voltak. Könnyen elképzelhető, hogy még az eredeti villanyszerelő kötötte be rosszul. Teljesen jogosan kapcsolt le a most bekötött ÁVK. A hibátlanul üzemelő elektromos készülékek üzemi áramának valamekkora része, nem csak a nulla vezetőn folyt, hanem az áram-védőkapcsolót megkerülve a védővezetőn is. A régi Kontállux konnektort helyesen bekötve már a fi-relé is megfelelően működött

A régi Kontállux konnektor helyesen bekötve.
A csatlakozóaljzat átkötése után az áram-védőkapcsoló tökéletesen működött. Szerencsére további elkötések nem voltak.

Nehéz állást foglalni az ilyen esetekben. Több évtizedes hálózatok sok esetben hemzsegnek a hibáktól. Gondolok itt sérült szigetelésre, amelyek szivárogtatnak némi áramat a föld felé, illetve elkötésekre. Jellemzően ezeken a 30+ 40+ 50+ éves hálózatokon legalább egy két önjelölt villanyszerelő is ott hagyta a névjegyét. Egy ilyen panel elektromos hálózatra fi-relé beépítését vállalni nem kockázat mentes feladat. A Biztosítéktábla csere a fi-relé beépítésével maximum 2 óra, de ha nem áll meg az akár napos plusz munka is lehet egy bútorozott lakásban. Sokszor nehéz elmagyarázni a megrendelőnek, hogy a fi-relé azért nem áll meg, mert rossz a panellakásban a villanyszerelés általános műszaki állapota. És nem azért, mert nem tudok egy fi-relét bekötni. Ráadásul mivel rossz műszaki állapotú a panellakás villamos hálózata számos ponton fog hibakeresés is történni. Több mint valószínűleg egyéb hiba is felszínre fog kerülni, mint az ismerősöm esetében is, amelyeket szintén el kell hárítani. Ráadásul a megrendelő azt sem fogja jó néven menni, hogy minimum megduplázódót a villanyszerelés munkadíja. És az sem egy jó dolog, hogy egy ilyen teljes átnézéses hibakereséses eset után valamilyen szinten felelni is fog a cserét végző az egész panellakás villamos hálózatáért.