Budapest 11. Kerületében, a Fehérvári úton (Kelenföld) ötödik emeleti 2+2 félszobás panel villanyszerelés, névleges csatlakozási teljesítmény bővítéssel és mérőhely szabványosítással.

A szobán forgó panellakást szörnyen lelakott állapotban vásárolták meg a megrendelőim. És természetesen a villanyvezeték hálózat is teljes mértékben hozta az átlag panelra jellemző végtelenül gyenge műszaki színvonalat. Elszenesedett kötések, szétégett és lötyögő régi konnektorok, kevés áramkör, azaz nincs semmi újdonság. Az ingatlan viszonylag nagy méretű, 70nm2 körüli és összesen 4 szobával rendelkezik. A két nagyobb szoba össze van nyitva. Ez az ajtó Yntong téglával lesz be falazva, ami a későbbiekben még fontos szerepet játszik. A panel eredeti védőcső hálózata szerencsére viszonylag jó minőségben készült el, ezért egy részük még felhasználható. A kivitelezés során vegyesen lesznek alkalmazva süllyesztett és falon kívüli szerelési technológiák.

A panelban a lakáselosztót valamikor a 90-es évek tájékán cserélték.
Mindössze négy kiépített áramkör van. A biztosítéktáblát és a kismegszakítókat a 90-es évek környékén cserélhették.
A védővezető (azaz a földelés) süllyesztett kötődobozban volt sodrott kötéssel szétágaztatva régen.
A régi elosztó alatt található betonba süllyesztett kötődobozba érkezik be a védővezető (földelés), és innen van leágaztatva a panellakás különböző pontjaihoz. Ma már a biztosítékába PE sínjén történik ugyan ez.
Konnektoros lámpa. Régen a panellakásokban teljesen megszokott látvány volt. Sőt még ma is az.
Lámpa a plafon közelében telepített védőérintkező nélküli konnektorból kapja az áramot. Ezt a lámpacsatlakoztatási módszert hivatalosan repülő vezetéknek nevezték, a gúnyneve viszont majom hinta volt.
A panelokban a kötések már eredetileg is szakszerűtlenül készültek.
Néhány régi kötés. Tisztán látható, hogy az alumínium vezetékhálózat nem a mostani igények kiszolgálására készült. A vezeték szigetelése a kötéseknél erősen meg van barnulva, kétségkívül tűzveszélyesek.
A panelházakban lévő konyhákban a lámpákból és a konnektorokból is kevés volt.
A konyha csak úgy árasztja a szocreál hangulatot. Mindössze csak két konnektort terveztek ide az akkori mérnökök.
Panelban lévő régi elhasználódott és hibás konnektorok és szerelvények.
Néhány régi panel konnektor, erőteljesen elhasznált és megsárgult állapotban. Van amelyiken égésnyomok láthatóak. Ezeknek az áramköröknek és konnektoroknak nincs a kívánság listáján egyetlen elosztó sem.

Látható, hogy a panel eredeti elektromos rendszer tökéletesen használhatatlan állapotban van, minden képen fel kell újítani. A villanyszerelési munkálatok kezdésére a panel teljesen ki lett pucolva.

Fogyasztásmérőhely szabványosítás és a névleges csatlakozási teljesítmény bővítése.

A jelenlegi csatlakozási teljesítmény mindössze 16A és csak egy fázis áll rendelkezésre. Az alkalmazni kívánt fogyasztó készülékeknek a használata a jelenlegi csatlakozás mellett csak botrányos egyidejűség mellett lenne csak lehetséges. A panel új áramkörei három fázis között lesznek elosztva és fázisonkénti 16A lesz megigényelve. De mind ehhez a mérőhelyet szabványosítani kell.

A szintleágazó doboz burkolatának az eltávolítása után láthatóak a panelház felszálló fővezetékei.
A panelház felszállói kiváló állapotban vannak, és a mai igények kiszolgálására is tökéletesen alkalmasak.

A doboz bal oldalában látható a panelház fentebb lévő ingatlanjainak a felszálló fővezetéke, jobb oldalon a lentebb lévő és a szoban forgó panelé. Ennek a felszállónak itt van a végpontja. A teljesítmény bővítésnek és a három fázisra történő átállásnak nincs műszaki akadálya. A három fázis vezető és a nulla vezető 35mm2 keresztmetszettű alumínium vezeték, a védővezető viszont 50mm2-es. Érdekes, hogy az 50mm2-es védővezető már eredetileg sem volt bekötve! A doboz hátuljából egy kicsi menetes szár áll ki amire rá van sodorva az a vezeték, amiről az összes védővezető le van ágaztatva.

A régi egyfázisú fogyasztásmérő leszerelése.
A régi mérő leszerelése a guman tábláról.
A mérőhely az MSZ HD 447:2019 szerint készült el.
A leágazó fővezeték és a mért fővezeték az előírásoknak megfelelően 10mm2 MKh vezeték. Ideiglenesen a régi egyfázisú mérő kerül vissza, később az áramszolgáltató villanyszerelői telepítik a három fázisú mérőt és plombálják a mérőszekrényt.
A szabványosított mérőhely már három fázisú és fázisonkénti 16A-ral rendelkezik.
A szabványosított és plombált mérőhely 3x16 amperrel, a panelban nem kell már továbbiakban kompromisszumot kötni az egyidejűség tekintetében. A csatlakozási teljesítményt korlátozó kismegszakítók C kioldási karakterisztikával rendelkeznek.

A panel új villanyvezeték hálózatának kialakítása és fontosabb paraméterei, illetve az alkalmazott szerelési technológiák.

A panel villanyszereléshez felhasznált vezetékek és a túláramvédelmi védelmi készülékek paraméterei: Az áramkörök kialakításához vegyesen lettek alkalmazva MM Fal, Mcu, Mkh és tömlő vezetékek. A többségük 1,5mm2 keresztmetszettű, viszont a klíma és a villanysütő esetében 2,5mm2 lett alkalmazva. A kismegszakítók névleges árama 10 amper és C kioldási karakterisztikával rendelkeznek. Ez alól kivétel az elektromos sütő és a klíma. Az előbbit B16-os kismegszakító védi, míg az utóbbit C13-as. A választott védelmi készülékek és az alkalmazott vezeték keresztmetszetek összhangban vannak, figyelembe véve a megengedett maximális áramot, és a nem kívánatos lekapcsolások esélyének a minimális szinten tartását. A panelban összesen 15 áramkör lett kiépítve.

A panellakás új villanyvezeték hálózatának az elektromos rajza, a konnektor és lámpa kiállásokkal, kapcsolásokkal és a helyhez kötött fogyasztókkal.
Az új vezeték rendszer maradéktalanul képes a család igényeit kiszolgálni. A panellakás új villamos hálózata.

Az előszobában a bejárat mellett az eredeti pozíciójában marad a biztosítéktábla. Erre a pontra érkezik a mért fővezeték, és erről a pontról indulnak el az új áramkörök. Az egész panelban a régi helyeken is megmaradtak a konnektorok. Mivel a vevőcsövek többnyire átjárhatónak bizonyultak, ezekre a pontokra a vezeték újra lett húzva. Természetesen a régi szerelvény dobozok cserélve lettek, az új dugaljak stabil rögzíthetősége miatt. Asztali számítógép nem lesz használva. A laptopok és mobileszközök WIFI keresztül kapcsolódnak az internethez.

Konyha: Mint a legtöbb esetben, a konyhában számos nagy teljesítményű fogyasztó fog koncentrálódni. Lesz mosógép beépíthető mosogató gép, és ugyancsak bútorba lesz beépítve a mikrosütő, és a tűzhely is. A tűzhely kombinált készülék, aminek a sütője elektromos, és a főzőlap gázüzemű lesz. Két munkapult van tervezve. Mind a két pult esetében gondoskodni kell világításról és a háztartási és robotgépek csatlakoztathatóságáról. A pultokat 1 – 1 LED fénycső fogja megvilágítani, és 3 – 3 konnektor lesz telepítve. A fényforrásokat a dugaljakkal közös keretbe épített egy pólusú kapcsolóval lehet kapcsolni. A helység megfelelő világítását további két mennyezeti lámpa fogja garantálni, melyek együtt világítanak és a konyha bejáratánál lehet kapcsolni azokat. Az összesen 12 konnektor kényelmes és kompromisszum mentes áramvételezési lehetőséget nyújt a konyhában. 6 áramkör készült a konyhai fogyasztók és konnektorok, illetve a világítás számára. A tervek milliméteres pontossággal készültek el. Kiemelt fontosságú volt a szakiparok részéről a precíz és méretpontos kialakítás. Tervezéskor minden milliméterért megküzdöttek.

A panel kihagyásokban vannak a konyhai áramkörök elvezetve.
Az előszoba felől indul meg a konyha számára a 6 áramkör és az EPH. A fürdőszoba és a WC felett lévő panelkihagyásban van elvezetve a konyháig az öt 3x1,5mm2 és az egy 3x2,5mm2 PVC tömlő vezeték és az 6mm2 Mkh vezeték.

a, Az előszoba felől van befúrva a panelkihagyásba.

b, A tömlő vezetékek és az EPH be van fűzve a panelkihagyásba. A konyháig vannak elvezetve ezzel a módszerrel.

c, A fürdő és WC felett végig ki van bontva a kihagyás. Az ott elvezetett áramkörök esztétikailag és műszakilag is kiváló megoldás.

Konyhai konnektorok és lámpák és kapcsolók áramkörök panelbetonba vésett hornyai.
A villamos és persze esztétikai szempontból kompromisszum mentes panel konyhának az alapjai. A tömlő vezetékek számára ki van marva a beton, és a szerelvénydobozok be vannak süllyesztve.
Panel konyhában a szerelvények és kábelek betonfalba vannak süllyesztve.
A kábelmunkák után minden nyomvonal pontosan van dokumentálva, hogy a konyhabútor felszerelése kockázatmentes legyen.
A burkolók végeztek a csempe felrakásával, ezért a kapcsolókat és konnektorokat is fel lehet szerelni.
A konyhában a burkolók végeztek, így felkerülhettek a szerelvények. Sajnos a festők megcsúsztak, de a szerelvénydobozok körül véglegesre kenték, hogy a konyhát is fel lehessen tenni a szerelvényeket.

Közlekedő: Jelen esetben a közlekedő is helyhez kötött fogyasztóknak fog hellyel szolgálni. Ide lesz telepítve a szárítógép és a hűtőszekrény. Mind a két készülék önálló áramkörről üzemel.

Félszobák: A két kis szoba 1 – 1 áramkört kapott. A szerelvények nagyjából megmaradtak az eredeti pozíciójukban, viszont dupla konnektorok kerültek fel. A szobák eredeti védőcsövezése szinte teljesen átjárható volt, mindössze két helyen kellett bontani.

A panelelemek gyártásakor sok esetben nem fordítottak kellő figyelmet a védőcső hálózat illesztéseire.
A házgyári otthonok esetében gyakran előfordult, hogy az illesztéseknél nem megfelelően kötötték össze a védőcsöveket. Ezeket ki kell bontani és újra kell csinálni, hogy a vezetékeket be lehessen húzni sérülésmentesen.
A hibás védőcső szakasz eltávolítása után új védőcső kerül be.
Az érintett védőcső szakasz ki van cserélve, újra könnyedén átjárható.

Nappali és a hálószoba: A két nagyszoba össze volt nyitva egy ajtóval. Az ajtó megszűnt, Ytong téglával lett befalazva. Ez remek lehetőséget nyújtott mind a két szobában az 5-ös szett süllyesztésére. Mind a két oldalon 4 konnektor és 1 TV csatlakozó lett telepítve. A két televízió és a járulékos perifériák csatlakoztatása elosztóktól mentesen lesz lehetséges. A hálószobában lévő 80-as szerelődobozba közvetlenül a bejárattól érkezik 1 Koax és 1UTP Cat5e kábel, önálló védőcsőben. A 80-as doboz és a TV csatlakozók 65-ös dobozai össze vannak kötve vőcsöveken keresztül. A panelházban elérhető TV és az internet szolgáltatók közül bármelyiket lehet választani. Nincs szükség további munkálatokra az élesztéshez. A két szoba összesen 3 (2+1) áramkörről működik, és egy önálló áramkört kapott a klíma.

Panellakásban az egyik ajtó be lett falazva Ytong téglával. Az Ytong tégla mind a két oldalába 5-ös szerelvény szett van süllyesztve.
4 csatlakozó aljzat a fal mind a két oldalán, közös keretben a TV csatlakozóval.
Hálószobában az ágy mellett lévő konnektorok.
A francia ágy mellett lévő egyik süllyesztett dupla konnektor szett. A tervek szerint az éjjeli szekrény takarásában lesznek.

A két szobában egy – egy lámpa lesz szerelve a mennyezetre, és szobák bejárata mellől lehet azokat kapcsolni. A hálószobában a francia ágy két feléhez további két fényforrás került melyeket egymástól függetlenül lehet kapcsolni egy kétáramkörös kapcsolóval. És az ágy oldalainál két – két konnektor nyújt lehetőséget az eszközök akkumulátor töltőinek csatlakoztatására.

Előszoba: Az egy lámpát alternatívban lehet kapcsolni a bejárati ajtónál és a két szoba találkozásánál. A panelnak az egyetlen helysége, ahol vezetékcsatornát kellett használni. Az összes áramkör az előszobában lévő biztosítéktáblától indul, ezért a csatorna az egész helységben körbe fel lett szerelve. Festés és az előszoba bútorok bekerülése után gyakorlatilag észrevehetetlenné fog majd válni.

Panel előszobában a vezetékcsatorna alja fel van szerelve a falra, és az új áramkörök rögzítve vannak, és el vannak vezetve a biztosítéktábláig.
A csatorna alsó része a falra van rögzítve, és az új áramkörök a biztosítéktábláig el vannak vezetve.
Kábel csatorna az új vezetékekkel és áramkörökkel még festés előtt a végleges helyükre kerültek.
Fontos, hogy a vezetékcsatorna és az áramkörök még festés előtt a végleges helyükre kerüljenek, hogy a lehető legmagasabb esztétikai szintet el lehessen érni.
A vezetékcsatorna és a biztosítéktábla a festés után.
A panelokban is kiépíthető a minden igényt kiszolgáló és biztonságos vezetékrendszer a lehető legkisebb esztétikai kompromisszum megkötése mellett.

Fürdő és WC: A fürdőnek a mennyezeti világítását az előszobából lehet kapcsolni. A bejárathoz közvetlenül két konnektor és egy egypólusú kapcsoló lett közös hármas keretbe telepítve. A kapcsolóval a beépített világítással rendelkező tükrös szerényt lehet kapcsolni. A panelokra általában jellemző kis méretek miatt sem a mosógép sem a szárítógép nem kerülhetett be. A fürdő egy önálló áramkört kapott. A toalett mindössze egy fényforrással rendelkezik, amit a bejárata mellett lévő 101-es kapcsolóval lehet működtetni. A WC egyetlen lámpája, a fürdőszobának az tápjáról kapja az energiát.

A fürdőszoba két konnektorral rendelkezik. A világítást a mennyezeten lévő lámpa szolgáltatja amit az ajtónál lehet kapcsolni.
A két konnektor közvetlenül a bejárat mellett. A 101-es kapcsolóval a tükrös szekrény beépített világítását lehet kapcsolni.

A panel villanyszerelésének az ára:

A panel teljes elektromos felújítása az alapszereléshez szükséges anyagokkal (azaz a szerelvények és a lámpatestek kivételével minden anyagot tartalmaz az ár) és szerelvényezéssel 750.000Ft-ba került.

A mérőhely szabványosítás az összes szükséges anyaggal és áramszolgáltatói ügyintézéssel további 100.000Ft-ba került.