Budapest 11. Kerületében, a Fehérvári úton (Kelenföld) ötödik emeleti 2+2 félszobás panel villanyszerelés, névleges csatlakozási teljesítménybővítéssel és mérőhely szabványosítással.

A szóban forgó panellakást szörnyen lelakott állapotban vásárolták meg a megrendelőim. És természetesen a villanyvezeték hálózat is teljes mértékben hozta az átlag panelra jellemző végtelenül gyenge műszaki színvonalat. Elszenesedett kötések, szétégett és lötyögő régi konnektorok, kevés áramkör, azaz nincs semmi újdonság. Az ingatlan viszonylag nagy méretű, 70nm2 körüli és összesen 4 szobával rendelkezik. A két nagyobb szoba összevan nyitva egymással. Ez az ajtó Yntong téglával lesz befalazva. Ez a téglafal a későbbiekben még fontos szerepet fog játszani. A panel eredeti védőcsőhálózata szerencsére viszonylag jó minőségben készült el, ezért egy részük még felhasználható. A kivitelezés során vegyesen lesznek alkalmazva süllyesztett és falon kívüli szerelési technológiák.

A panelban a lakáselosztót valamikor a 90-es évek tájékán cserélték.
Mindössze négy kiépített áramkör van. A biztosítéktáblát és a kismegszakítókat a 90-es évek környékén cserélhették.
A védővezető (azaz a földelés) süllyesztett kötődobozban volt sodrott kötéssel szétágaztatva régen.
A régi elosztó alatt, betonba süllyesztett kötődobozba érkezik be a védővezető (földelés), és innen van leágaztatva a panellakás különböző pontjaihoz. Ma már a biztosítékába PE sínjén történik meg ugyan ez.
Konnektoros lámpa. Régen a panellakásokban teljesen megszokott látvány volt. Sőt még ma is az.
Lámpa a plafon közelében telepített védőérintkező nélküli konnektorból kapja az áramot. Ezt a lámpacsatlakoztatási módszert hivatalosan repülő vezetéknek nevezték, a gúnyneve viszont majomhinta volt.
A panelokban a kötések már eredetileg is szakszerűtlenül készültek.
Néhány régi kötés. Tisztán látható, hogy az alumínium vezetékhálózat nem a mostani igények kiszolgálására készült. A vezetékek szigetelése a kötéseknél erősen meg vannak barnulva, kétségkívül tűzveszélyesek.
A panelházakban lévő konyhákban a lámpákból, és a konnektorokból is kevés volt.
A konyha csak úgy árasztja a szocreál hangulatot. Mindössze csak két konnektort terveztek ide az akkori mérnökök.
Panelban lévő régi elhasználódott és hibás konnektorok és szerelvények.
Néhány régi panel konnektor és egy régi antennacsatlakozó, erőteljesen elhasznált és megsárgult állapotban. Némelyiken égésnyomok láthatóak. Ezeknek az áramköröknek és konnektoroknak nincs a kívánság listáján egyetlen elosztó sem.

Látható, hogy a panel eredeti elektromos rendszere tökéletesen használhatatlan állapotban van, minden képen felkell újítani. A villanyszerelési munkálatok kezdésére a panel teljesen kilett pucolva.

Fogyasztásmérőhely szabványosítása és névleges csatlakozási teljesítmény bővítése.

A jelenlegi csatlakozási teljesítmény mindössze 16A és csak egy fázis áll rendelkezésre. A tervezett fogyasztó készülékeknek a használata a jelenlegi csatlakozás mellett, csak botrányos egyidejűséggel lenne csak lehetséges. A panel új áramkörei három fázis között lesznek elosztva és fázisonkénti 16A lesz megigényelve. De mindehhez a mérőhelyet szabványosítani kell.

A szintleágazó doboz burkolatának az eltávolítása után láthatóak a panelház felszálló fővezetékei.
A panelház felszállói kiváló állapotban vannak, és a mai igények kiszolgálására is tökéletesen alkalmasak.

A doboz bal oldalában látható a panelház fentebb lévő ingatlanjainak a felszálló fővezetéke, jobb oldalon a lentebb lévő, és a szóban forgó panelé. Ennek a felszállónak itt van a végpontja. A teljesítménybővítésnek és a három fázisra történő átállásnak nincs műszaki akadálya. A három fázisvezető és a nulla vezető 35mm2 keresztmetszettű alumíniumvezeték, a védővezető viszont 50mm2-es. Érdekes, hogy az 50mm2-es védővezető már eredetileg sem volt bekötve! A doboz hátuljából egy kicsi menetes szár áll ki, amire rá van sodorva az a vezeték, amiről az összes védővezető le van ágaztatva.

A régi egyfázisú fogyasztásmérő leszerelése.
A régi mérő leszerelése a guman tábláról.
A mérőhely az MSZ HD 447:2019 szerint készült el.
A leágazó fővezeték és a mért fővezeték az előírásoknak megfelelően 10mm2 MKh vezeték. Ideiglenesen a régi egyfázisú mérő kerül vissza, később az áramszolgáltató villanyszerelői telepítik a háromfázisú mérőt és plombálják a mérőszekrényt.
A szabványosított mérőhely már három fázisú, és fázisonkénti 16A-ral rendelkezik.
A szabványosított és plombált mérőhely 3x16 amperrel, a panelban nem kell már továbbiakban kompromisszumot kötni az egyidejűség tekintetében. A csatlakozási teljesítményt korlátozó kismegszakítók C kioldási karakterisztikával rendelkeznek.

A panel új villanyvezeték hálózatának kialakítása és fontosabb paraméterei, illetve az alkalmazott szerelési technológiák.

A panel villanyszereléshez felhasznált vezetékek és a túláramvédelmi készülékek paraméterei: Az áramkörök kialakításához vegyesen lettek alkalmazva MM Fal, Mcu, Mkh és tömlővezetékek. A többségük 1,5mm2 keresztmetszettű, viszont a klíma és a villanysütő esetében 2,5mm2 lett alkalmazva. A kismegszakítók névleges árama 10 amper és C kioldási karakterisztikával rendelkeznek. Ez alól kivétel az elektromos sütő és a klíma. Az előbbit B16-os kismegszakító védi, míg az utóbbit C13-as. A választott védelmi készülékek és az alkalmazott vezeték-keresztmetszetek összhangban vannak, figyelembe véve a megengedett maximális áramot, és a nem kívánatos lekapcsolások esélyének a minimális szinten tartását. A panelban összesen 15 áramkör lett kiépítve.

A panellakás új villanyvezeték hálózatának az elektromos rajza, a konnektor és lámpa kiállásokkal, kapcsolásokkal és a helyhez kötött fogyasztókkal.
Az új vezetékrendszer maradéktalanul képes a család igényeit kiszolgálni. A XI. Kerületi panellakás új villamos hálózata.

Az előszobában a bejárat mellett az eredeti pozíciójában marad a biztosítéktábla. Erre a pontra érkezik a mért fővezeték, és erről a pontról indulnak el az új áramkörök. Az egész panelban a régi helyeken is megmaradtak a konnektorok. Mivel a védőcsövek többnyire átjárhatónak bizonyultak, ezekre a pontokra a vezeték újra lett húzva. Természetesen a régi szerelvénydobozok cserélve lettek, az új dugaljak stabil rögzíthetősége miatt. UTP hálózat nem épül ki mert asztali számítógép nem lesz használva. A laptopok és mobileszközök Wifi-n keresztül kapcsolódnak az internethez.

Közlekedő: A közlekedő összesen 6 helységgel van kapcsolatban, ezért kulcsfontosságú szerepet játszik a panel villamos hálózatának a kialakításában. A panelkihagyás felvan használva a konyhai áramkörök elvezetésére, és a fürdő, illetve a WC lámpakiáltások is ott vannak elvezetve. A közlekedő másik oldalán viszont az eredeti védőcsövek vannak felhasználva a félszobák, és a közlekedőben elhelyezett fogyasztók megtáplálásához. Jelen esetben egy szárítógép és a hűtőszekrény a közlekedőben fog helyet kapni. A szárítógép szabadon álló kivitelű lesz, a fürdőben értelemszerűen nem lehet elhelyezni, a panelokra jellemző kis méretek miatt. A közlekedő alapos megvilágításáról összesen három lámpa fog majd gondoskodni, amit három helyről lehet kapcsolni keresztkapcsolásban.

Befúrás a panelkihagyásba és a konyhai áramkörök elvezetése.
Az előszoba felől van befúrva a panelkihagyásba, hogy a konyha számára a 6 új áramkört, illetve az EPH vezetéket esztétikusan ellehessen vezetni.
A panelkihagyásban bevannak fűzve az új áramkörök.
A tömlővezetékek és az EPH bevannak fűzve a panelkihagyásba. Egészen a konyháig vannak elvezetve ezzel a módszerrel.
A 6 konyhai áramkör a helyére került.
A fürdőszoba és a WC felett lévő panelkihagyásban van elvezetve a konyháig az öt 3x1,5mm2 és az egy 3x2,5mm2 PVC tömlő vezeték és az 6mm2 Mkh vezeték. Az elkövetkezendő 30-40 évben ezek az vezetékek fogják az energiát közvetiteni a konyhai készülékekhez.
A közlekedőben számos áramkör és vezeték lesz elvezetve, felhasználva az eredeti védőcsövezést és a panelkihagyást.
A fürdő és WC felett végig ki van bontva a kihagyás. A WC és a fürdő világításkapcsolóinak bekerült a szerelvénydoboz, illetve a kötések elkészítéséhez két 80-as doboz.
Az új rézvezetékek be vannak húzva a panel eredeti védőcsöveibe.
A közlekedőben lévő gyárilag elhelyezett süllyesztett védőcsövek és kötődobozok jó minőségben készültek el anno. Nagyszerűen fel lehet használni a félszobák megtáplálásához, és a közlekedőben lévő három lámpa keresztkapcsolásának a megvalósításához.
Az új áramkörök elvezetése miatt kibontott panelkihagyás teljesen láthatatlan.
Horonyvakolás, glettelés és az első réteg festék felvitele után a panelközlekedő. A panelkihagyás profi módon el van tüntetve. Még a nyoma sem látszik, mintha ki sem lett volna bontva vezetékek számára.

Konyha: Mint a legtöbb esetben, a konyhában számos nagy teljesítményű fogyasztó fog koncentrálódni. Lesz majd beépíthető mosogató és mosógép, és ugyancsak bútorba lesz beépítve a mikrosütő, és a tűzhely is. A tűzhely kombinált készülék, aminek a sütője elektromos, és a főzőlapja gázüzemű lesz. Két munkapult van tervezve. Mind a két pult esetében gondoskodni kell világításról és a háztartási és robotgépek csatlakoztathatóságáról. A pultokat 1 – 1 LED fénycső fogja megvilágítani melyek a konyhaszekrény aljára lesznek szerelve. Illetve a két egymásra merőlegesen elhelyezett pultnál 3 – 3 konnektor lesz telepítve. A fényforrásokat a dugaljakkal közös keretbe épített egypólusú kapcsolóval lehet kapcsolni. A helység megfelelő világítását további két mennyezeti lámpa fogja garantálni, melyek együtt világítanak és a konyha bejáratánál lehet kapcsolni azokat. Az összesen 12 konnektor kényelmes és kompromisszum mentes áramvételezési lehetőséget nyújt a konyhában. 6 áramkör készült a konyhai fogyasztók és konnektorok, illetve a világítás számára. A tervek milliméteres pontossággal készültek el. Kiemelt fontosságú volt a szakiparok részéről a precíz és méretpontos kialakítás. Tervezéskor minden milliméterért megküzdöttek.

A panelkonyhában a szerelvénydobozok be vannak süllyesztve, és kábelek számára be van marva a panelbeton.
A nagyobb konyhapult ezen a falon lesz. A 4-es szerelvénydoboz szettben 3 konnektor és egy 101-es kapcsoló kap helyet. A kapcsolóval a konyhapult világítását lehet majd kapcsolni.
A szerelvénydobozokat összekötő hornyokban gipszeléssel van rögzítve a kettős szigetelésű tömlővezetékek (MT kábel).
Éles kontraszt kezd kialakulni a panelkonyhában. Még tisztán kivehető a múlt, de már kezdenek kirajzolódni az új elektromos hálózat körvonalai.
A konyha merőleges falán lesz a villanysütő, és az ezen a falon lévő pult is 3 konnektorral és egy kapcsolóval fog rendelkezni.
A konyhának a merőleges falán szintén pult lesz, amihez ugyancsak 3 konnektor és egy 101-es kapcsoló fog tartozni. Újfent rendkívül kontrasztos a kép, egyértelműen látszik, hogy a szocreál hangulat teljesen el fog tűnni.
A burkolás és a festés után felkerültek a konnektorok és a kapcsolók. A lámpák a konyhaszekrény aljára lesznek erősítve.
Korábban a konyhának ezen a falán egyetlen aljzat sem volt, most már három is rendelkezésre áll az elektromos szerkezetek számára.
Most már minden feltétel adott villamos szempontból a panelkonyha kompromisszum mentes mindennapi használatához.
A festés befejezése és a konyhabútor beszerelése után a panelkonyha zseniálisan fog kinézni. Összesem lehet hasonlítani majd a kiinduló állapottal.

Előszoba: A helységben lévő egyetlen lámpát alternatívban lehet kapcsolni a bejárati ajtónál és a két szoba találkozásánál lévő kapcsolókkal. A biztosítéktábla helye nem változik, azaz marad az előszobában közvetlenül a bejárat mellett. A panelnak az egyetlen helysége, ahol vezetékcsatornát kellett használni. Az összes áramkör az előszobában lévő 24 modulos biztosítéktáblától indul, ezért a vezetékcsatorna az egész helységben körben fel lett szerelve.

Panel előszobában a vezetékcsatorna alja felvan szerelve a falakra, és az új áramkörök rögzítve vannak, és el vannak vezetve a biztosítéktábláig.
Az előszobában is sikerült a régi, a gyártás idejében elhelyezett védőcsöveket megtalálni. Természetesen ennyi áramkör elvezetésére alkalmatlanok, ezért nem is lettek felhasználva.
A panellakás áramköreinek jelentős része el van vezetve a 24 modulos biztosítéktábláig.
Az áramkörök egy jelentős része már el van vezetve a vezetékcsatornában egészen a biztosítéktábláig.
Kábelcsatorna az új vezetékekkel és áramkörökkel még festés előtt a végleges helyükre kerültek a biztosítéktáblával együtt.
Fontos, hogy a vezetékcsatorna és az áramkörök illetve a biztosítéktábla még festés előtt a végleges helyükre kerüljön azért, hogy a lehető legmagasabb esztétikai szintet el lehessen érni. Festés és az előszoba bútorok bekerülése után gyakorlatilag észrevehetetlenné fog majd válni.
A vezetékcsatorna teljes körbevezetése esztétikai szempontból is, fontos. Így teljes egységet alkot és még kevésbé észrevehető.
Az előszoba belső fele az első festékréteg után (balra a hálószoba, szemben a nappali, jobbra a közlekedő). Az előszobában teljesen körbe lett vezetve a kábelcsatorna.
Az új vezetékcsatorna és az új földönkívüli 24 modulos lakáselosztó XI. Kerületi panelban festés után.
A panelokban is kiépíthető a mindenigényt kiszolgáló és biztonságos vezetékrendszer a lehető legkisebb esztétikai kompromisszum megkötése mellett.

Fürdő és WC: A fürdőnek a mennyezeti világítását az előszobából lehet kapcsolni. A bejárathoz közvetlenül két konnektor és egy, egypólusú kapcsoló lett egy hármas keretben telepítve. A kapcsolóval a beépített világítással rendelkező tükrös szerényt lehet kapcsolni. A panelokra általában jellemző kis méretek miatt sem a mosógép, sem a szárítógép nem kerülhetett be. Ez azt jelenti, hogy nagy teljesítményű fogyasztó nem lesz a fürdőben használva, ezért csak egyetlen önálló áramkört kapott. A toalett mindössze egy fényforrással rendelkezik, amit a bejárata mellett lévő 101-es kapcsolóval lehet működtetni. A WC egyetlen lámpája, és a fürdőszobának a tápjáról kapja az energiát.

A fürdőszoba két konnektorral rendelkezik. A világítást a mennyezeten lévő lámpa szolgáltatja amit az ajtónál lehet kapcsolni.
A két konnektor közvetlenül a bejárat mellett, közös keretben egy 101-es kapcsolóval. A kapcsolóval a tükrös szekrény beépített világítását lehet kapcsolni.
Mivel az IKEA-ban vásárolt fürdőszobai szekrény rendelkezik beépített világítással, gondoskodni kell a megtáplálásáról.
Kulcsfontosságú a tükrös szekrény esetében is a kábelkiállás pontos meghatározása. Ebben az esetben például a kiállás a felső csempesor tetejére került. A kiállás pozíciójának az utólagos módosítása már csak a burkolólap(ok) eltávolításával lehetséges. Ezért fontos a kiszemelt bútort időben megvenni, és levenni pontos méreteket, és az alapján meghatározni a kiállás pontos helyét.

Nappali és a hálószoba, illetve a két félszoba: A két nagyszoba összevoltnyitva egy ajtóval még az eredeti felállásban. Az ajtó megszűnt, Ytong téglával lett befalazva. Ez remek lehetőséget nyújtott mind a két szobában az 5-ös szett süllyesztésére. Mind a két oldalon 4 konnektor és 1 TV csatlakozó lett telepítve. A két televízió és a járulékos perifériák csatlakoztatása elosztóktól mentesen lesz lehetséges. A hálószobában lévő 80-as szerelődobozba közvetlenül a bejárattól érkezik 1 Koax és 1UTP Cat5e kábel, önálló védőcsőben. A 80-as doboz és a TV csatlakozók 65-ös dobozai össze vannak kötve védőcsöveken keresztül. A panelházban elérhető TV és az internet szolgáltatók közül bármelyiket lehet választani. Nincs szükség további munkálatokra az élesztéshez. A két szoba összesen 3 (2+1) áramkörről működik, és egy önálló áramkört kapott a klíma.

4 konnektor és 1 antenna csatlakozó közös keretben, mellette a gyengeáramú központ.
Az Ytong téglából készült fal hálószobai oldalán 4 konnektor és egy TV csatlakozó van süllyesztve közös keretben. Az ötös szett mellett van a gyengeáramú központ. Ideérkezik megszakítás nélkül a bejárattól egy Koax és egy UTP kábel.
Az Ytong tégla nappali felöli oldalába is 5-ös szerelvény szett van süllyesztve.
4 csatlakozó aljzat közös keretben a TV csatlakozóval, az Ytong falba süllyesztve a nappali felőli oldalon is.
Hálószobában az ágy mellett lévő konnektorok.
A franciaágy mellett lévő egyik süllyesztett dupla konnektorszett. A tervek szerint az éjjeli szekrény takarásában lesznek.

A két szobában egy – egy lámpa lesz szerelve a mennyezetre, és szobák bejárata mellől lehet azokat kapcsolni. A hálószobában a francia ágy két feléhez további két fényforrás került, melyeket egymástól függetlenül lehet kapcsolni egy kétáramkörös kapcsolóval. És az ágy oldalainál két – két konnektor nyújt lehetőséget az akkumulátortöltők csatlakoztatására.

A két kis félszoba 1 – 1 áramkört kapott. A szerelvények nagyjából megmaradtak az eredeti pozíciójukban, viszont dupla konnektorok kerültek fel. A szobák eredeti védőcsövek szinte teljesen átjárhatónak bizonyultak, mindössze két helyen kellett bontani. A fényforrásokat illetően egyszerű megoldás született mind a két esetben. A helységek közepén a mennyezetre 1-1 lámpakiállás készült, melyeket az ajtók mellől lehet kapcsolni. Amennyiben indokolt lesz egy intenzívebb megvilágítás, állólámpák lesznek használva.

A kelenföldi panel villanyszerelésének az ára:

A panel teljes elektromos rendszerénak a felújítása, az alapszereléshez szükséges anyagokkal (azaz a szerelvények és a lámpatestek kivételével minden anyagot tartalmaz az ár) és szerelvényezéssel 750.000Ft-ba került (2019-ben).

A mérőhely szabványosítás az összes szükséges anyaggal és áramszolgáltatói ügyintézéssel további 100.000Ft-ba került.