Gyengeáramú rendszerek kiépítése.

A gyengeáramú berendezések, eszközök egyre nagyobb számban jelennek meg az épületekben. A mostani villamos kivitelezések szinte elképzelhetetlenek számítógép hálózat, TV, telefon és legalább egy alapszintű riasztó rendszer kiépítése nélkül. Manapság a villanyszerelés során, az erősáramú vezetékekhez hasonló mennyiségben kerülnek beépítésre a különböző gyengeáramú rendszereket összekötő és kiszolgáló kábelek is. Optimális esetben a gyengeáramú rendszerek, párhuzamosan épülnek ki az erősáramú hálózattal. Úgymint az erősáramú villanyszerelés során, a gyengeáramú egységeknek is a vezetékei falba süllyesztve kerülnek elvezetésre. Ezért fontos a megfelelő gyengeáramú terv elkészítése, alapos átgondolása. A gyengeáramú eszközök vezetékeinek, mindig önálló védőcső hálózat kerül kiépítésre. A gyengeáramú villanyszerelés esetében is kifizetődő a hosszútávban való gondolkodás. Ugyanis a kiépített hálózat későbbi bővítése tetemes plusz költséggel és rombolással járhat. Tehát elengedhetetlen a gyengeáramú hálózat gondos megtervezése is. Érdemes átgondolni a jelenlegi igények mellett, a jövőben milyen egyéb gyengeáramú eszközöket, funkciókat, szolgáltatásokat szeretnénk használni lakásunkban vagy házunkban.

Gyengeáramú szereléssel kapcsolatos főbb tevékenységi körök:

  • Videó, riasztó és kaputelefon hálózat kiépítése.
  • TV, kábel TV és telefonhálózat kiépítése.
  • Számítógép hálózat kiépítése.
  • Központi redőnymozgatás kiépítése.
  • Termosztát hálózat létrehozása.
  • Audió és térhangzású rendszerek létrehozása.

Gyengeáramú hálózat kiépítése és kiépítésének a menete:

Kertesház, lakás vagy gazdasági tevékenységet folytató objektum komplett elektromos kivitelezése nem merül ki szimplán az erősáramú hálózat kiépítésében. Szinte biztosra vehető, hogy lesz legalább egy alapszintű riasztó rendszer kiépítve. Álltalában ez a minimum de számtalan esetben a megrendelő kér megfigyelő, illetve video rögzítő rendszert is. De mindezt ki lehet még egészíteni jelenlét érzékelő rendszerrel és video kaputelefon egységgel is. Ezeknek a rendszereknek is vezetékei és kábelei is a falban, önálló védőcső hálózatban kerülnek elvezetésre. Mivel ezek a rendszerek is behálózzák az egész épületet alapos tervezésre van szükség. Ilyenkor a különböző gyengeáramú rendszerek szakemberei pontosan meghatározzák a kiállások helyét, számát és az alkalmazandó vezeték, illetve kábel típusát. Fontos ismerni ezeket a paramétereket a szakszerű kialakításhoz, ezek függvényében lehet eldőleni, hogy a biztonság technikai rendszerek számára mekkora átmérőjű és mennyiségű védőcső lesz a falba süllyesztve. A biztonság technika mellett ugyan ennyire fontos a szórakoztató elektronikai készülékek elhelyezkedése és jellege. Nagy igény mutatkozik a térhangzású hangrendszerek kábeleinek a süllyesztésére is. A házimozi erősítő és a hangfalakat összekötő vezetékek falba süllyesztésével rendkívül magfokú esztétikai szint érhető el. A későbbi igények változásával termesztésen tetszőlegesen cserélhetőek ezek a vezetékek, tehát abszolút nincsenek kőbe vésve. Általában a kiállásokat és az audió kábelek típusát a megrendelő határozza meg, de sok esetben kérik az audió technikában jártas szakember segítségét. Ekkor az ő instrukciói alapján építjük ki az audió hálózat védőcső hálózatát.

q
A gyengeáramú rendszerek szerves részét képezik az elektromos hálózatoknak.

Az egyre több körrel rendelkező fűtési rendszerek terjedésével lehetőség nyílik a helységenkénti fűtésvezérlésre is. Az ilyen esetekben minden helység rendelkezik egy önálló termosztáttal, ami érzékeli a hőmérsékletet és annak utasításai szerint vezérli az adott fűtési kört. A termosztátot, illetve az adott kör vezérlését ellátó mágnesszelepet a gyártó vagy a fűtést kiépítő szakember által meghatározott típusú és keresztmetszetű vezetékkel össze kell kötni. Egy komolyabb rendszernél azt jelenti, hogy ahány helyiség annyi termosztát, és az összes termosztáttól egy központi helyre kell elvinni a vezérlő kábeleket.

A wifi terjedésének ellenére a szobánkénti RJ45-ös csatlakozó beépítése alaptételnek minősűl.

Az asztali számitógépek esetében egyszerűbb és sokak szerint biztonságosabb kapcsolat, illetve belső hálózat hozható létre. Ezen kívül alapelvárás a helységenkénti TV csatlakozási lehetőség is. Számos ügyfelünk kéri az a TV-hez a Koax kábel mellé az UTP kábelt is, hogy egy esetleges későbbi szolgáltató váltás zökkenő mentesen történhessen.

A képeken egy a 2018-ban felújított családi ház elektromos rendszere látható. A gyengeáramú hálózat kialakítására komoly hangsúlyt fektetett a megrendelőm. Összetett belső hálózatot üzemel be magának ami az alapszerelés során az ő instrukciói alapján készült el. Belső hálózat mellett riasztó rendszer, két videó kaputelefon és két biztonsági videó-kamera is szolgálatot fog teljesíteni. A kivitelezés során a gyengeáramú kábelek számára összességében több védőcső lett a falba süllyesztve mint az erősáramnak.

Éles kontraszt rajzolódik ki az erősáramú hálózat, és a gyengeáramú rendszerek között.
36 Modulos biztosítéktábla mellett lesz a belső hálózat központja, utána riasztó központ és végül a kaputelefon és a videó-kamera központ.
Fűződobozban a gyengeáramú vezetékek és kábeleinek.
A földszint gyengeáramú 250-es fűződoboza. Ebből a dobozból már közvetlenül a különböző központokba mennek a kábelek. Éppen csak nem lett alul méretezve a fűződoboz.

Látható mára mennyire összetett és komplex feladattá vált egy korszerű elektromos hálózat létrehozása! Nem is ritkák azok az esetek amikor a gyengeáramú hálózat vezetékei méterben felülmúlják az erősáramú részt is. Az erősáramú hálózat kialakításával párhuzamosan a villanyszerelő építi ki a gyengeáramú rendszerek védőcsőhálózatát, és a vezeték behúzását is az elektromos hálózat kivitelezője végzi el, a tervek, illetve a megadott instrukciók alapján. Viszont a rendszer élesztését, programozását és a perifériák telepítését mindig az adott terület szakvállalkozója végzi el.

Süllyesztett gyengeáramú szerelvények:

A szerelvény gyártó cégek is felismerték a változó igényeket az épületvillamosság területén. A szerelvénycsaládok termék skálájának a többségében megtalálhatóak falba süllyesztett gyengeáramú csatlakozók legkülönbféle típusai. A kínálat már túlmutat a hagyományos TV (Koax), UTP (RJ 45) és telefon (RJ 11) csatlakozókon. Mód van olyan videó aljzatok süllyesztésére melyek DVI, HDMI, RCA vagy YUV csatlakozási lehetőséget biztosítanak. De hasonlóan nagy a választék az audió területén is. Vásárólható szerelvény dupla vagy szimpla hangszóró csatlakozóaljzattal és 3,5 mm audió JACK bementet tartalmazó is elérhető, amivel a könnyedén megvalósítható a kapcsolat a sztereó egységek között. Sőt, egyes gyártók kínálatában már megtalálhatóak a falba süllyeszthető helyi audió erősítők és FM rádióvevők, amihez természetesen süllyesztett hangszóró is vásárolható. Az adatátvitel fejlődése is hatást gyakorolt a gyengeáramú szerelvények fejlődésére. A szimpla és a dupla JR45-ös Cat5e csatlakozók már Cat6 kivitelben is elérhetőek. Az optikai adat átvitel egyre nagyobb térhódításával párhozamosan megjelentek a süllyesztett optikai aljzatok is melyek megvásárolhatók szimpla és dupla kivitelben is. Ugyan ez igaz a WIFI-re is. Ma már lehetőség van a WIFI jel erősítésére elegánsan falba süllyesztve is. Egy katalógust fellapozva láthatóvá válik mekkora fejlődésen mentek át a szerelvény családok. Az erősáramú aljzatok és világítás kapcsolók mellett, megtalálható gyakorlatilag szinte minden audió, videó és adatátviteli csatlakozást lehetővé tevő aljzat is, a HDMI csatlakozótól az USB csatlakozóig.

Fontos! A különböző típusú gyengeáramú rendszerek megtervezése és élesztése, különböző szakvállalkozók bevonásával történik. A gyengeáramú rendszerek telepítése és beüzemelésük, több szakmát foglalnak össze. A riasztórendszerek, tűzjelző, füst érzékelő egységek tervezése és élesztése engedélyhez kötött, a videókamerák és megfigyelő rendszerek telepitésére is cégek specializálódtak, nem mellesleg egyre szigorodó szabályozások lepnek (léptek) életbe a megfigyelő rendszerekkel kapcsolatosan, amivel ezek a cégnek muszáj napra kész információkkal rendelkezniük. Az audió kábelek gyártására is komplett iparág épül, megválasztásuk minden képen bizonyos fokú szakértelmet igényel. Előfordult olyan is hogy egy alkalommal high end sztereó rendszernek húztuk a vezetéket a kifejezetten erre a célra kiépített védőcsőhálózatba, amikor megrendelő közölte a kábel méterének az ára 6 számjegyű összegből állt.