Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó

Védőelválasztás és a Leválasztó Transzformátor működése

A védőelválasztás alkalmazásakor egy elválasztó transzformátort kapcsolnak a fogyasztó és a hálózat közé. Két, egymástól elszigetelt tekercsel készül, mely rendszerint 1:1 áttételű. Elválasztó transzformátorral védett mozgatható fogyasztó, hajlékony csatlakozóvezetékének a hossza maximálisan 10m lehet, és a teljes hosszában szemmel ellenőrizhetőnek kell lennie. A védőelválasztás passzív érintésvédelmi módszer. Háztartásokban ritkán találkozunk ezzel az érintésvédelmi módszerrel és az leválasztó transzformátorral. Felhasználásuk inkább szerviz, és az ipar különböző területein jellemző.

Az elválasztó transzformátorokat minden esetben csak villanyszerelő telepítheti, cserélheti.

A védőelválasztást transzformátorral oldjuk meg.

A védőelválasztás során a készüléket nem a hálózatról tápláljuk, hanem a biztonsági transzformátorral előalított földeletlen váltakozó feszéltséggel. A transzformátor kimenti (szekunder) oldalán a fölhöz képest nincs feszültség. Az elválasztott, transzformátorról táplált készülék testét tilos összekötni védővezetővel, vagy más körről táplált készülék testével. A névleges feszültség maximum 500v lehet. A vezetékeit elszeparáltan kell vezetni a többi áramkörtől. Az leválasztó transzformátor kimenetét (szekunderét) nem szabad védőérintkezős dugaszoló aljzatba kötni. A transzformátor kimenetét nem szabad földelni, vagy egyéb fémszerkezethez kötni. Egy elválasztó transzformátor csak egy készüléket táplálhat.

Leválasztó transzformátor bekötése és működési elve:
Az elválasztó transzformátor működési elve.

Több fogyasztó működtetése elválasztó transzformátorról:

Amennyiben egy transzformátorról több elektromos készüléket üzemeltetünk, akkor a fogyasztók testét potenciálkiegyenlítő vezetékkel össze kell kötni. A potenciálkiegyenlítő vezetéket más áramkörök védővezetőivel összekötni, vagy földelni nem szabad. Leválasztó transzformátor állttal leválasztott áramköröket csak védőérintkezős dugaszoló aljzatba lehet kötni, amelyeknek a védőérintkezőit egy földeletlen potenciálkiegyenlítő vezetékkel össze kell kötni.
A védőelválasztás az alábbi módon valósul meg, több készülék üzemeltetésekor:

Védőelválasztás megvalósítása több fogyasztó esetén.

Elválasztó transzformátor beazonosítása:

  • 1. Típus szám.
  • 2. Primer oldal, bemeneti feszültség.
  • Leválasztó transzformátor beazonosítása.
  • 3. Szekunder oldal, kimeneti feszültség.
  • 4. Transzformátor teljesítménye.
  • 5. Maximális terhelhetőség.
  • 6. Névleges hálózati frekvencia.
  • 7. Leválasztó transzformátor jelölése.
  • 8. Burkolt.
  • 9. CE jelölés.


Ez az idegesítő kis sáv azért került ide, hogy az Európai Uniós törvényeknek eleget téve jelezzük, a mi weboldalunk is cookie-t, azaz sütiket használ a minél jobb felhasználói élmény elérésének az érdekében.

Megértettem