Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

A kétáramkörös kapcsolóval két különböző áramkör kapcsolható egy helyről. A kapcsoló a fázis vezetőt osztja el két felé, így gyakorlatilag két egysarkú kapcsolóként funkcionál egy szerelvény dobozban. Tehát a kapcsolóval két áramkört lehet egy helyről működtetni külön-külön, vagy akár egyszerre a kettőt. A kétáramkörös kapcsoló két egymástól függetlenül működő billentyűvel rendelkezik. Az épületvillamosság területén számos esetben, és sok oldalúan alkalmazható a kétáramkörös kapcsoló.

  • A kapcsoló típus megnevezései:105-ös kapcsoló, kétáramkörös kapcsoló, csillárkapcsoló.

Kétáramkörös 105-ös kapcsoló bekötése és jelölése:

Az elnevezéséből már sejthető, hogy remekül alkalmazható csillárok fényforrásainak két áramkörre való elosztására. Jelen esetben az egyik billentyű 2 izzót, míg a másik 3 izzót működtet.

A kétáramkörös kapcsoló, azaz 105-ös csillárkapcsoló kapcsoló jelölése, bekötése és bekötési rajza.
Tipikus példa az öt izzóval rendelkező csillár fényforrásainak az elosztása kétáramkörös, más szóval csillárkapcsolóval.

Alkalmazási példa a kétáramkörös kapcsolóra:

Természetesen nem csak csillárok kapcsolására használható. Mindenhol remekül alkalmazható, ahol két egypólusú kapcsoló kerülne egymás mellé. A két olvasólámpa külön-külön kapcsolható egyetlen kétáramkörös kapcsolóval. Ellenkező esetben két egy sarkú kapcsoló beépítése lenne szükséges.

Az ágy felett két olvasólámpa lett kiépítve, melyeket egymástól függetlenül lehet kapcsolni, egyetlen kétáramkörös kapcsolóval.
Két egypólusú kapcsoló helyett egy darab kétáramkörös kapcsoló kapcsolja egymástól függetlenül a két olvasólámpát.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape