Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó 06209615317

Két alternatív kapcsolót egyesít egy kapcsoló szerelvényben. Ez a kapcsoló típus két billentyűvel rendelkezik, és két egymástól függetlenül működő váltóérintkezőt tartalmaz, ezért két alternatív világítási áramkör kapcsolható. Tehát hely és telepítési idő takarítható meg, egyben ésszerűbb kialakítást lehet megvalósítani ezzel a kapcsolóval. Működési elve azonos a szimpla alternatív kapcsolóéval.

  • A kapcsoló típus megnevezései: Dupla alternatív, kettős alternatív, kettős váltó kapcsoló, dupla váltókapcsoló és 106+6-os kapcsoló.
Kettős alternatív más néven dupla váltókapcsoló bekötése, jelölése és kapcsolási rajza.
A kettős alternatív kapcsoló kompakt kialakítást tesz lehetővé.

Alkalmazási példa a kettős alternatív (106+6) kapcsolóra I.:

A lépcsősor és a felsőszinten lévő folyosó megvilágítását két egymástól függetlenül működő lámpa biztosítja. A lépcső alján egy szimpla alternatív, a lépcső tetején kettős alternatív és a folyosó végén szintén egy szimpla alternatív kapcsoló található. Lentről haladva a kapcsolóval kapcsolható fel a lépcsőt megvilágító lámpa. A kettős alternatív kapcsoló bal oldali billentyűjével ugyanez a lámpa lekapcsolható, és a jobb oldali billentyűjével a folyosó világítását kapcsoljuk fel, amit a folyosó végén lévő jelű szimpla alternatív kapcsolóval kapcsolható le.

Lépcsősor és folyosó világítás 1 darab kettős alternatív kapcsolóval, és 2 darab szimpla alternatív kapcsolóval van megoldva.
A kettős alternatív kapcsoló segítségével helytakarékosan megoldható, hogy a lépcsősor és a folyosó világítása külön-külön legyen kapcsolható alternatív kapcsolásban.

Alkalmazási példa a kettős alternatív (106+6) kapcsolóra II.:

Ez a kapcsoló típus sokoldalúan felhasználható. Az alábbi példában a feljáró tetején lévő kettős váltókapcsoló egyik fele alternatív kapcsolóként, és a másik fele egy pólusú kapcsolóként van használva. A baloldali billentyűvel a lépcsősor világítása kapcsolható alternatív kapcsolásban a lenti váltókapcsolóval, a jobb oldali billentyűvel a fent lévő kis tárolónak a világítását lehet kapcsolni. Ebben az esetben összesen két szerelvény, egy alternatív, és egy egysarkú kapcsoló lett kiváltva egy darab kettős alternatív kapcsolóval.

Kettős alternatív kapcsoló egyik fele alternatív kapcsolóként és a másik vele egypólusú kapcsolóként van bekötve.
A példában a kettős váltókapcsoló egyik váltóérintkezője egypólusú kapcsolóként van bekötve.

Copyright © 2019. A megaohm.hu az oldal tartalmával kapcsolatosan minden jogot fenntart.

Protected by Copyscape