Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Budapesten a Bikás Park közelében háromszobás panel villanyszerelése mérőhely szabványosítással és csatlakozási teljesítménybővítéssel.

A 2. Emeleti panelt egy fiatal pár vette meg, szinte beköltözésre alkalmatlan állapotban. Még minden az eredeti állapotban volt. A beépített bútorok a burkolatok és persze a panel villamos hálózata is. Kornak megfelelően mindössze csak négy áramkör lett még anno kiépítve, és a négy áramkör túláramvédelmét homloktöltésű olvadóbiztosítók látták el. A lakótelepi otthonokra jellemzően a vezetékek alumíniumból vannak, és a kötések mérhetetlenül rossz állapotúak. Ez ma már természetesen terhelhetőség és biztonság szempontjából is egyenlő a nullával. Egyértelműen fel kell újítani az egész elektromos rendszert a beköltözés előtt, teljes mértékben cserélni kell az összes villanyvezetéket a panelban.

Budapesten a XI. Kerületben egy panellakás villamos hálózata teljes felújításon esett át.
Budapest 11. Kerületében is rengeteg panelház épült. Mára ezeknek a lakótelepi ingatlanoknak a villamos hálózata minden létező szempontból elavult.

Arra a napra fixáltuk le a találkozót amikor az ingatlanközvetítő a helyszínen átadta a kulcsokat. De előtte már telefonon átbeszéltük az új elektromos hálózat paramétereit, megrendelői igényeket és panel villanyszerelés árát, azaz gyakorlatilag már telefonon keresztül megegyeztünk. A találkozástól számítottan 2 hónappal későbbi időpontot jelölt meg tulajdonos az elektromos rendszer munkálatainak megkezdésére. Ez alatt az idő alatt felkészítették új otthonukat a szakipari munkálatok megkezdéséhez. Elbontották az eredeti beépített szekrényeket és a régi lestrapált burkolatokat, és a vízszerelő is megcsinálta szükséges átalakításokat. Egészen a szerkezetig le lett csupaszítva az egész panellakás. A bontás előtt az összes régi áramkör meglett szüntetve, hogy a bontási munkálat az áramütés kockázata nélkül történhessen meg. A régi panel biztosítéktábla helyére ideiglenesen egy 8 modulos elosztó került, amiben egy fi-relé, egy kismegszakító és egy kalapos sínre szerelhető csatlakozóaljzat kapott helyet. A felújítás alatt erről az aljzatról lehetett az elektromos szerszámokat üzemeltetni.

Az új tulajdonos példaértékűen vezényelte le az egész panel felújítását.

Az építőiparban nagyon fontos a kiszámíthatóság. Az előregondolkodás, a pontosság és a tudatos hozzáállás a kivitelező és a megrendelő közös érdeke. Ha mind a két fél partner, az garancia sikeres kivitelezésre és a határidők betartására. Persze mindig vannak kisebb akadályok, fennakadások, de a legtöbb esetben ezek rutinszerűen vannak elhárítva. Ennek a panelnak a munkálatait 2 hónappal előre be tudtam tervezni. Gyakran kapok olyan telefonhívást, ahol gyakorlatilag már az nap bele kellene állni munkába. Sajnos a legtöbb esetben ez szinte lehetetlen. A teljes panel elektromos hálózat felújítás nem a hibaelhárítás kategóriája, érdemes legalább már két héttel a tervezett kezdés előtt villanyszerelő kivitelezőt keresni.

Az új elektromos hálózattal szemben támasztott követelmények:

  • Névleges csatlakozási teljesítmény növelés és mérőhely szabványosítás.
  • Alapszintű Gyengeáramú hálózat kiépítése (2db.utp és 1db. Koax kiállás).
  • A szerelvények süllyesztése.

Mérőhely szabványosítás és teljesítménybővítés: A csatlakozás egyfázisú és névleges csatlakozási teljesítmény mindössze 16A. Ez a csatlakozási teljesítmény egy modern háztartás számára már nem elegendő. Az egyfázisú csatlakozás megmarad, de a teljesítmény 32A-ra lesz növelve. Ez persze a mérőhely szabványosítását vonja maga után. A fővezeték az előírásoknak megfelelően 10mm2 Mkh vezetékre lett cserélve, és az új digitális fogyasztás mérő már Hensel szekrénybe fog kerülni.

Gyengeáramú hálózat: A bejáratánál lévő központtól a TV helyére egy cat5e UTP és egy koaxkábel, a számítógéphez egy UTP kábel lett elvezetve.

A kiépített áramkörök és a világítási kapcsolások kialakítása:

Tervezett nagy teljesítményű fogyasztók: elektromos sütő, mosogatógép, mosógép.

Összesen 12 áramkör épült ki. A konyhában több nagy fogyasztó is koncentrálódik, összesen 6 áramkör lett kiépítve. Önálló táplálást kapott a beépíthető mosogatógép, elektromos sütő és a hűtőszekrény. Három darab hármas dugaljszett mindegyike önálló áramkört kapott. Ezekről a konnektorokról konyhai robotgépek és egy mikrohullámú sütő és a gázüzemű főzőlap felett elhelyezett szagelszívó lesz üzemeltetve.

A mosógép a fürdőszobában kapott helyet és önálló áramkörről üzemel. A beépített világítással rendelkező tükrös szekrény és a mellette lévő borotválkozó konnektor, valamint a fürdő világítása egy áramkörről üzemel. Így a fürdőszoba 2 áramkort kapott.

A két kisebb szoba 1 -1 áramkörről üzemel. A nappali számára két áramkör lett kiépítve. A nappaliban lesz telepítve a számítógép és a tv, valamint a járulékos periféria. A tv-nek és az asztali számítógépnek is ötös konnektorszett lett kiépítve.

A világítás kapcsolás kialakítása a belső adottságok miatt összetetté vált. Az egysarkú kapcsolások mellett összesen 3 alternatív kapcsolás és 1 keresztkapcsolás lett kialakítva. A megvalósításhoz 5 kettős alternatív (106+6) és 1 keresztkapcsoló lett felhasználva. A két hálószoba 2-2 mennyezeti lámpával rendelkezik és a szoba bejáratától lehet kapcsolni, a kisebb szoba egysarkú kapcsolót kapott, a másik szoba világítását a 106+6 kapcsoló egyik billentyűje működteti. A nappaliban két mennyezeti lámpa lett telepítve, és három helyről lehet kapcsolni azokat. A nagyszoba felől, a konyha felől és az előszoba felől. A konyha fő világítása két helyről kapcsolható. A konyha pultnak a világítását egysarkú kapcsolóval lehet kapcsolni, és a szagelszívó beépített világítással rendelkezik. A közlekedő megvilágítását biztosító két lámpa ugyancsak két helyről kapcsolható, a konyha és az előszoba felől. Az előszoba fényforrását a bejárati ajtajától és a hozzá közelebb eső nappali bejárattól lehet le és felkapcsolni. A fürdőszoba két áramkörös kapcsolóval rendelkezik. Az egyik billentyű a mennyezeti világítást a másik a pipereszekrény beépített világítását kapcsolja. A mellékhelyiség egy lámpával rendelkezik és 101-es kapcsolóval lehet működtetni.

A panellakásban a lámpák és a kapcsolók elhelyezkedése az elektromos hálózat felújítása után.
Az optimálisan és felhasználóbarát módon kialakított lámpakapcsolások a mindennapi használhatóságot és a mindenkori komfortérzetet nagymértékben megnövelik.

A munkálatokat egy rendkívül agresszív lakó nehezítette meg.

Villanyszerelés a panelban sok esetben vezet konfliktushoz a szomszédokkal. A felső szomszéd nagyon nem tolerálta az új lakók felújítási szándékát, már a kezdetektől fogva. A szerelvények besüllyesztése a betonba rendkívül nagy zajjal jár. A szinten még 2 lakóhely van. Mind a két tulajdonos megértő volt, mert a panellakásukat szintén nem régen vásárolták meg, és ők is felújíttatták teljesen. Pontosan tudták mivel jár ez. De a felső szomszéd megállás nélkül ütötte a fűtéscsövet valami fém tárgyal. És az ablakon ki kiabálva, közölte rendszeresen a feltételezését, hogy szerinte az anyám az ősi mesterséget űzi. Persze a megrendelőim életét is megnehezítette. A szabályok szerint kiírták a felújítás tényét, sőt még a különböző szakipari munkálatok tól –ig tartó időtartamát is, és még azt is, hogy várhatóan mekkora zajjal fog járni. Ettől korrektebb hozzáállás senkitől sem várható el. De a problémás lakó módszeresen leszedte ezeket a kiírásokat. A bontási munkálatok során a rendőrséget is “valaki” kihívta, mert az építési törmelék lehordása közben kiszakadt az egyik sittes zsák és a másodikról egészen konténerig egy csíkban kifolyt törmelék. Már egy szintet feltakarítottak mire kiérkezett két járőr. Csak annyit mondtak a megdöbbent új tulajdonosoknak, hogy bejelentésérkezett, nekik ki kellett jönniük és további jó munkát kívánnak. Azért remélem a kedves lakó mostanra már lenyugodott. Bár a villanyszerelési munkálatok befejezésének a napján éppen egy bontó csapat vonult fel az 5. szintre.......

A villanyszerelési munkálatok befejezése a panelban még a gondos szervezés mellett is majdnem egy hónapot csúszott.

Sajnos két lámpának a felszerelését későbbre kellett ütemezni. A szállító ugyan leszállította az összes megrendelt lámpát, de két lámpabúra törötten érkezett. Így azok nem lettek bekötve, mert vissza lettek küldve a forgalmazóhoz garanciális ügyintézésre. Bár ez volt a kisebbik gond. A megrendelőimet szigorú határidő kötötte, mert az albérletből minden képen ki kellett költözniük. De a konyha burkolása nem készült el határidőre, még a gondos szervezés ellenére sem. Sőt! A megbízott burkoló lerakta a burkolatokat mindenhol, kivéve a konyhában. És fogta magát és egyszerűen eltűnt. A telefonhívásokra nem felelt, egyszer nagy nehezen elérték és csak ígérgetett, hogy hamarosan jelentkezik és be fogja fejezni a burkolást. De nem jelentkezett, így a konyhában csak részben kerültek fel a szerelvények. A tulajdonosoknak így kellett beköltözni. Szerencsére találtak egy másik vállalkozót, aki viszonylag hamar be tudta fejezni a konyhát, így három héttel a költözés után az a panellakás villamos hálózatát 100%-ban belehetett éleszteni.