Túláram védelemmel kombinált áram-védőkapcsoló (RCBO) működése beazonosítása és bekötése.

Gyakorlatilag az épületvillamosság legkorszerűbb és legösszetettebb védelmi készülékei. A hagyományos fi-relé nem véd túláram ellen, és a hagyományos kismegszakító nem véd szivárgó áram ellen. Ezekben a védelmi készülékekben egyesítve van a kismegszakítók és az áram-védőkapcsolók minden tulajdonsága. Védi az áramkört a túlterhelésektől és zárlati áramtól, valamint megvalósítja a szivárgó áram védelmet, és teszi mind ezt egymagában. Az RCBO kapcsolók 1P, 1P+N, 2P 3P és 3P+N kialakításban érhetőek el. Ez a cikk csak a 1P+N kialakítású két modul szelességű túláram védelemmel kombinált áram-védőkapcsolót mutatja be.

 • A magyar megnevezése: Áram-védőkapcsoló beépített túláram védelemmel.
 • Angol megnevezése: Residual Current Breaker with Overcurrent protection (RCBO).
A képen 1p+n kialakítású RCBO kapcsolók láthatóak, kapcsolási rajzzal.
1P+N áram-védőkapcsoló beépített túláram védelemmel. Az egyik RCBO kapcsolónak a nulla kapcsa baloldalra és másiknak jobb oldalra van kialítva. A nulla pólus egyik esetben sem rendelkezik túláramvédelemmel.

A túláram védelemmel kombinált áram-védőkapcsoló alkalmazása számos előnnyel jár:

 • A legfőbb előnye, hogy rendkívül magas színvonalú szelektivitás érhető el.
 • Egyesíti az áram-védőkapcsolók és a kismegszakítók tulajdonságait.
 • Egyszerűbb megállapítani, hogy melyik áramkörhöz csatlakozik testzárlatos készülék.
 • Kézi lekapcsolás esetében, valamint szivárgó áram és túláram létrejöttekor is minden üzemi vezetőt bont.

Akár felmerülhet az a kérdés, hogy miért nem csak RCBO kapcsolót alkalmaznak a villanyszerelők?

Igen nagy mértékben megnövelné a kivitelezés költségét. Egy ilyen védelmi készülék ára 7-8000 ezer forintól indul. Egy átlagos kétszobás lakás 8-12 áramkörrel rendelkezik. Ahány áramkör annyi készülék. Szinte biztos, hogy csak az energia elosztás eszközei elérnék a százezer forintos árszintet. Ha indokolt, hogy a szivárgó áram védelem "A" típusú legyen, ami manapság egyre gyakoribb, a védelmi készülék ára minimum meg fog duplázódni. Ezt az árszintet már kevés megrendelő hajlandó, esetleg tudja megfizetni.

1P+N FI/LS kapcsolók (RCBO) bekötése:

A FI/LS kapcsolón az áramkör üzemi vezetőit kell átvezetni. A védővezető átvezetése természetesen az RCBO kapcsolók esetében is tilos. Ha a Készüléken és a mellékelt telepítési útmutatóban nem tüntetik fel a bekötés irányát, a kombinált védőkapcsoló megtáplálható az alsó és a fölső csatlakozó terminál irányából is. Az 1P+N kialakítású Fi/LS kapcsolóknál különös figyelmet kell fordítani a nulla vezető csatlakoztatásakor. Az N pólus nincs túláram védelemmel ellátva.

Bekötési példa a Fi/LS Kapcsolóra. A klíma védelmét egyetlen olyan készülék biztosítja, amiben egyesítve van kismegszakító túláramvédelmi képessége és a Fi-relé szivárgó áram védelmi képessége.
A bekötési példában a klíma túláramvédelmet és szivárgó áram védelmét egyetlen készülék látja el. Csak az üzemi vezetők vannak átvezetve RCBO védelmi készüléken.

Az RCBO bekötését csak szakember végezheti. A megfelelő kombinált védelmi készülék megválasztásához számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyek az alkalmazandó védelmi készülék paramétereit meghatározzák. Ezeket a szempontokat és előírásokat ez a cikk nem tárgyalja!

Alkalmazási példák kombinált áram-védőkapcsolóra:

Otthoni, háztartási körülmények között nem indokolt és nem is gazdaságos megoldás minden áramkört RCBO készülékkel védeni. De vannak áramkörök melyeket kifejezetten igen! Számos fogyasztó igényel önálló meg táplálást egy egyszerű háztartásban is. Ilyen fogyasztó lehet a hőtárolós vízmelegítő, mosógép és mosogatógép, hűtőszekrény, fagyasztószekrény, masszázskád, klíma berendezés stb. Ezeknek a háztartási eszközöknek melyeknek jellemzően önálló áramkör kiépítése szükséges a túláram védelmét, szivárgóáram védelmet és leválasztását nagyszerűen meg lehet oldani ezekkel a védelmi készülékekkel. Ezzel nem csak az elektromos biztonság fokozódik, de magas színvonalú szelektivitás is elérhető. Egészen más a helyzet üzlethelyiségek, irodák, orvosi rendelők és egyéb gazdasági tevékenységet kiszolgáló elektromos hálózatokkal. A szelektív hálózat kialakítása szinte létkérdés ilyen esetekben. Egy testzárlatos készülék miatt nem szűnhet meg a teljes áramellátás. Egy vállalkozásnak komoly bevétel kiesést jelenthet egy teljes áramkimaradás.

FI/LS kapcsolók (RCBO) beazonosítása:

Ezeken a készülékeken fel van tüntetve a túláram védelem, és a szivárgó áram védelem minden paramétere és jelölése. Áram-védőkapcsolók önmagukban is számos verzióban elérhetőek névleges áram, hibaáram típus érzékenység, hibaáram értéke szerint, és ez még meg van fűszerezve a kismegszakító paramétereivel is mint névleges áram, kioldási karakterisztika, megszakító képesség csak a legfontosabbakat említve. Ebből következik, hogy megválasztása feltétlenül nagyobb figyelmet követel meg. Legjobb katalógusból kiválasztani megfelelő készüléket és gyártói kód alapján rendelni.

A kombinált védelmi készülékeken (RCBO) a kismegszakítók és az áram-védőkapcsolók (FI-Relé) paraméterei is fel vannak tüntetve.
 • 1. Készülék gyártója: Siemens.
 • 2. Gyártói azonosító: 5SU1 354-4KK40
 • 3. RCBO: áram-védőkapcsoló beépített túláram védelemmel.
 • 4. C40: 40A névleges áram C kioldási karakterisztikával.
 • 5. Idn 30mA: Névleges hibaáram érzékenység.
 • 6. ~230V Névleges üzemi váltakozó feszültség.
 • 7. Névleges maximális megszakító képesség 10000A
 • 8. Áram korlátozási osztály.
 • 9. Mozgó érintkező állapot visszajelzője.
 • 10. Két állású kapcsolókar.
 • 11. Tesztgomb.
 • 12. Az RCBO kapcsolási rajza.
 • 13. Érzékelt hibaáram jelalak. "F" típusú
 • 14. Minimális környezeti hőmérséklet.
 • 15. Nulla vezető számára kialakított kapcsok.
 • 16. Fázis vezetők számára kialakított kapcsok.