Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Villanybojler bekötés szabályai és az üzemeltetésének műszaki feltételei.

Minden háztartás nélkülözhetetlen kelléke a melegvíz. A modern ember minden tisztálkodási tevekénysége teljes mértékben a melegvíz meglétén alapszik. A melegvíz több féle módon állítható elő. Vannak lakások, ahol távhő szolgáltatón keresztül kapják, más helyeken átfolyós vízmelegítő állítja elő a melegvizet aminek létezik elektromos, illetve gázüzemű verziója is. De az örök klasszikus a hőtárolós vízmelegítő azaz a bojler, aminek szintén létezik gázüzemű illetve villanyüzemű változata.

A cikk az elektromos hőtárolós vízmelegítőkről elterjedtebb nevén a villanybojlerekről szól, a témán belül is annak elektromos csatlakoztatásáról és a biztonságos üzemeltetéséről épületvillamossági szempontból. Ezeket a készülékeket nem csak hidraulikus csatlakoztatás szempontjából kell figyelembe vennünk, hanem a ház vagy lakás villamos hálózatához való csatlakoztatásának a szempontjából is. Az emberek többsége hajlamos megfeledkezni, hogy helyhez kötött nagy fogyasztó. És természetesen arról, hogy a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges a megfelelő villamos hálózat. Ekkora fogyasztó rákötése, vagy csatlakoztatása egy alulméretezett áramkörre tűzveszélyes! Védőföldelés hiányában üzemeltetni életveszélyes!

Az elektromos bojler szakszerű és érintésvédelmi szempontból biztonságos bekötése.

Az önálló áramkör: A villanybojlernek is önálló áramkör kiépítése szükséges úgy, mint a legtöbb helyhez kötött fogyasztónak. Ezt az önálló áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni a készülék csatlakozási pontja és a biztosítéktábla között. Tehát kötés nem lehet rajta, és más fogyasztó nem üzemelhet vízmelegítőt tápláló áramkörről. A tápláló vezeték anyaga csak réz lehet, és a vezető szükséges hosszának a függvényében az alkalmazott keresztmetszet az esetek többségében 1,5mm2 vagy 2,5mm2.

A villanybojler biztonságos használatához, karbantartásához, illetve javításához számos műszaki feltételnek kell teljesülnie elektromos szempontból.
1. Áram-védőkapcsoló beépített túláram védelemmel (RCBO) 2. Biztosítéktábla PE sínje. 3. Helyi EPH sín. 4. Hideg és melegvíz cső. 5. Az épületgépészeti vezetőképes részek és a helyi EPH sín galvanikus összekötése a fogyasztói főelosztó PE sínjével. 6. Hideg és melegvíz cső fémes összekötése.

Túláram, szivárgóáram védelem és leválasztó kapcsoló: Kulcsfontosságú a megfelelő védelmi készülék megválasztása. Ezek a fogyasztók "ohm-os" jellegűek, ezért célszerű B kioldási karakterisztikával rendelkező kismegszakítót választani. A túláram védelem névleges áramát a bojler maximális teljesítmények a figyelembevételével kell kiválasztani. Rendszerint 10A névleges áramú megszakító elegendő, különösen igaz ez a mai korszerű kivitelekre, melyeknek a teljesítményét álltalában 1,5Kw és 1,8Kw kőrül maximalizálják a gyártók. Továbbá biztosítani kell a leválasztás lehetőségét is. Karbantartásakor, javításakor vagy cseréjekor a fix bekötéssel csatlakoztatott készüléket le kell tudni választani a hálózatról, tehát mind a kettő üzemi vezetőt meg kell szakítani. Ez 2P vagy 1P+N kismegszakítóval vagy a túláramvédelmi készülék mellé kötött leválasztó kapcsolóval biztosítható. A túláramvédelmet, hibaáramvédelmet és a leválasztást egyetlen RCBO készülékkel is lehet biztosítani. Ez a védelmi készülék tartalmaz minden olyan műszaki elemet, ami szükséges a biztonságos üzemeltetéshez, illetve áramtalanításhoz.

Villanybojler és az áram-védőkapcsoló (Fi-relé): A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint nem kötelező szivárgó áram védelemmel ellátni, abban az esetben, ha önálló áramkörrel rendelkezik és fix bekötésen keresztül csatlakozik a berendezéshez. A dugvillával rendelkező készüléket viszont kötelezően be kell vonni a fi-relé által védett hálózatba. Az áltanunk átadott hálózatok esetében a csatlakoztatás módjától függetlenül, kivétel nélkül a villanybojler el van látva önálló szivárgó áram védelemmel is.

Érintésvédelmi osztály besorolás és IP védelem: A villanybojlerek mindegyike az első érintésvédelmi osztályba van sorolva. Ezért a készülékhez minden esetben csatlakoztatni kell a berendezés védővezetőjét. Védővezető csatlakozása nélküli üzemeltetés rendkívül veszélyes helyzetet teremthet. Az ÉV besorolás mellett rendelkeznek IP védettségi szinttel is. Rendszerint IP44 védettségi szinttel rendelkeznek. Többnyire a hőtárolós vízmelegítők időszakosan nedves, párás helyiségekben vannak elhelyezve, ezért fontos, hogy a választott készülék IP védettségi fokozata összhangban legyen azzal a hellyel, ahova telepíteni kívánjuk.

Biztonságos használat:

Látható az üzemeltetéshez számos műszaki követelménynek kell teljesülnie. Több baleset írható az elavult szabványtalan rendszer és a hibás bojler kombinációjának számlájára. Biztonságot garantálni csak akkor lehet, ha a tápláló áramkör anyaga réz és nincs kötés rajta. Ha a túláram védelem és hibaáram védelem együttesen védi az áramkört és a készüléket. Ha az IP védettségi fokozata megfelel a telepítés környezetének. Ha megfelel az MSZ HD 60364-701:2007 által előírt sáv kiosztásnak amennyiben fürdőkáddal vagy zuhannyal rendelkező helyiségben lesz telepítve. Ha a berendezés védővezetője csatlakoztatva van. Ha a hidegvízcső, illetve a melegvízcső be van vonva az EPH hálózatba.

Számos gyártó garanciális feltételként kiköti, hogy az első üzembe helyezést, a gyártóval szerződésben álló cég, vagy a gyártó szakembere végezheti el. Ez rendszerint a bojler falra való rögzítését hidraulikus és elektromos bekötését foglalja magában. Villanyszerelő a vízmelegítő üzemeltetéséhez szükséges feltételeket biztosítja, a készülék csatlakoztatását viszont a szakszervíz munkatársa végzi el.

Semmilyen villanybojler javítását, vízkőtelenítését, falra való rögzítését és csatlakoztatását a vízhálózatra nem vállalom! A javítására és karbantartására vállalkozok specializálódtak ők rendelkeznek a megfelelő rutinnal és alkatrész beszerzési forrással, hogy a javítást szakszerűen el tudják végezni.