Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Elektromos tűzhely bekötés Budapest területén.

Minden mai modern háztartás nélkülözhetetlen elektromos szerkezetévé vált a tűzhely. A klasszikus elektromos tűzhely rendszerint négy főző lappal és egy sütő térrel van ellátva. Az elektromos tűzhelyek esetében három típusú főző lappal találkozhatunk: hagyományos, kerámia lapos és indukciós főzőmezős. Korábban a hagyományos főzőlapos kivitelek terjedtek el, melyek még ma is igen nagy számban üzemelnek. Ma már sokkal kisebb számban kínálnak hagyományos főzőlappal rendelkező villanytűzhelyt, lassan de biztosan ki fognak kopni a háztartásokból és az üzletek kínálatából is. A karámialappal és az indukciós főzőmezővel szerelt villamos tűzhelyeket viszont egyre nagyobb előnyben részesítik a vásárlók. Ez többek között köszönhető a hatalmas választéknak és sokkal energiatakarékosabb és hatékonyabb üzemeltetésnek is. Az újabb technológiát felvonultató készülékek már beépíthetőség terén is túlmutatnak az elődökön. Alapvetően három kialakítással találkozhatunk.

  • Szabadon álló a készülék: ha a főzőmezők és a sütő közös karosszériába van beépítve.
  • Beépíthető készülék közös energia elosztással: átmenet a szabadon álló és a beépíthető készülékek között. A bútorba és bútor lapba építhetőek, és a villamos sütő, illetve a főzőlap szettben vásárólható meg. Sütőnek a főzőlap alá kell kerülni a gyártó által megadott paraméterek szerint. Az energiaelosztásuk közös, valamit a kezelő szervek is közös panelen vannak elhelyezve.
  • Szabadon beépíthető készülék: az elektromos főzőlap és az elektromos sütő önállóan, egymástól teljesen függetlenül építhető be vagyis önálló kezelőszervekkel és csatlakozással rendelkeznek, minden tekintetben függetlenek egymástól és külön vásárolhatóak meg.
Új elektromos kerámialapos és indukciós elektromos tűzhelyek bekötése Budapesten garanciával.
Ma már természetesnek vesszük, hogy csak egy mozdulat és máris rendelkezésre áll a kívánt hűmérséklet a főzéshez vagy a sütéshez. A kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/kerámialapos-tűzhely-szakács-izzás-2470605

Mindenki olyan kombinációt állíthat össze magának, ami leginkább kielégíti a család igényeit. Semmi akadálya nincs annak, hogy az elektromos főzőlap a konyha egyik felébe, a sütő viszont a másik felébe kerüljön. Mindenki könnyedén megtalálhatja a számára megfelelő főzőkészüléket árcédula, funkció, kialakítás és beépíthetőség tekintetében is.

Elektromos tűzhely, főzőlap és sütő bekötése:

  • Villanyszerelés, és elektromos tűzhely bekötés, garanciával.
  • Hagyományos, kerámia lapos, indukciós tűzhelyek csatlakoztatása.
  • Bútorba épített főzőlapok és sütők bekötése.
  • A bekötéshez szükséges csatlakozó hely kialakítása.
  • Villanyszereléssel kapcsolatos kivitelezések, mint vezeték áthúzás, új áramkőr kiépítése.
  • Teljesítménybővítés, regisztrált villanyszerelői kivitelezések, ELMŰ ügyintézéssel.

Minden villamos tűzhely és főzőlap csatlakoztatását szabványok és gyártói előírások szabályozzák. Számos előfeltételnek kell ahhoz teljesülnie, hogy a tűzhely csatlakoztatása szakszerű és a napi rendszeres használatra alkalmas, és a használata biztonságos legyen. Az elektromos tűzhely bekötése előtt a lakás vagy ház villamos rendszerén, szerelői ellenőrzést kell végezni. Egy villanytűzhely vagy főzőlap áramfelvétele igen magas, és semmi sem garantálja, hogy a kiválasztott villanytűzhely bekötése lehetséges a meglévő rendszerre. Ha az alapfeltételek nem teljesülnek a ki kell építeni azokat egyéb esetben az elektromos tűzhely szakszerűen nem csatlakoztatható. A feltételek teljesítése műszaki szempontból az elektromos tűzhely árának a jelentős részét is képezhetik.

Az elektromos tűzhely szakszerű bekötéséhez a képen látható feltételek szükségesek.
1 Fogyasztásmérő hely. 2 Névleges csatlakozási teljesítmény és rendelkezésre álló fázis szám. 3 Biztosítéktábla műszaki állapota. 4 Önálló áramkör az elektromos tűzhely számára. 5 Villanytűzhely csatlakozó pontja. 6 Csatlakozó vezeték, ami a tűzhely kapocstábláját és csatlakozó pontot köti össze. 7 Elektromos tűzhely kapocstáblája.

Rendelkezésre álló fázis szám: A villamos tűzhely és főzőlap esetében a három fázis megléte az optimális, ehhez kétség sem férhet. Ennek ellenére szinte mindegyik készülék egyaránt beköthető egy, kettő, és három fázis esetén is.

Névleges csatlakozási teljesítmény: Ezek az elektromos főzőkészülékek a háztartások legnagyobb fogyasztói. Teljes terhelés mellett az összes áramfelvétel könnyedén 40A felé is emelkedhet. A csatlakozási teljesítmény és fázis szám nagy mértékben meghatározza az elektromos tűzhely egyidejűségét. Minél alacsonyabb a csatlakozási teljesítmény, annál inkább kell kompromisszumokat kötni a készülék használatát illetően.

Önálló áramkör megléte: Az elektromos tűzhely csak önálló áramkörről üzemelhet. Más fogyasztót a tűzhely áramköre nem táplálhat. Az áramkört megszakítás nélkül kell elvezetni a tűzhely és a biztosítéktábla között, kötés nem lehet rajta. A vezeték keresztmetszetét számos tényező befolyásolja: többek között a szakasz hossza, készülék áramfelvétele, hány fázisra lesz csatlakoztatva. A gyártók a készülék kézikönyvében javaslatot tesznek a vezeték átmérőjére. Ez általában 1 fázis esetén Cu3x4mm, 3 fázis esetén Cu5x2,5mm.

Védelmi készülékek: a tűzhely esetében is a túláram védelem mellett, biztosítani kell a szivárgó áram védelmet is. Tehát a meglévő hálózatnak rendelkeznie kell fi-relével. Továbbá biztosítani kell a leválaszthatóságot vagyis a fázis vezető (vezetők) mellett a nulla vezetőt is meg kell szakítani.

Berendezés álltalános állapota: Sajnos Magyarországon a hálózatok műszaki állapota köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit egy ekkora teljesítményű fogyasztó megkövetelne. Szinte minden esetben részleges felújítást kell végezni a hálózaton. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a villanytűzhely gáztűzhelyt vált fel.

Védővezető csatlakoztatása: Az elektromos tűzhelyek az I. Érintésvédelmi osztályba vannak sorolva, tehát csatlakoztatni kell a berendezés védővezetőjét készülékhez. A tűzhely bekötése védőföldelés hiányában szigorúan tilos!

Elektromos Tűzhely bekötés ár, árai:

A tűzhely bekötés ára: ha minden feltétel teljesül, Budapesten 20.000Ft és 40.000Ft között helyezkedik el. Ez az ár tartalmazza az összes szükséges anyagot, munkadíjat és a kiszállást.

Ha az alapfeltételek nem teljesülnek ki kell építeni azokat egyéb esetben az elektromos tűzhely szakszerűen nem lesz csatlakoztatható. A feltételek teljesítése műszaki szempontból az elektromos tűzhely árának a jelentős részét is képezhetik, de számos esetben meg is haladják azt.

Milyen munkálatok lehetnek szükségesek elektromos tűzhely és főzőlap üzemeltetéséhez?

Teljesítmény bővítés és mérőhely szabványosítás: Ha teljesítmény bővítésre vagy 3 fázisú csatlakozás kialakításra van szükség a minél jobb egyidejűség eléréséhez, az többnyire mérőhely szabványosítást fog maga után vonni. A mérőhely szabványosítása 1 fázis esetén 180.000Ft – 230.000Ft illetve 3 fázis esetén 200.000Ft – 300.000Ft között helyezkedik el. Ezen felül, 32A felett az áramszolgáltató felé hálózatfejlesztési hozzájárulást is meg kell fizetni, ami jelenleg 3600 Ft/Amper+ÁFA.

Biztosítéktábla csere: A tűzhelybekötés sok esetben biztosítéktábla cseréjét is vonja maga után. Három fázis esetén szükség van 3P+N vagy 4P kismegszakítóra ami 4 modulnyi helyet foglal, és ha nincs fi-relé szükséges annak is a beépítése, ami szintén 4 modulszélességű. A két készüléknek nyolc modulnyi helyre van szüksége.

Önállóáramkör kiépítése: Az elektromos tűzhelynek kötelezően önálló áramkört kell kiépíteni. Jellemzően három fázis esetén 5x2,5mm2 rézvezetéket, egy fázis esetén 3x4mm2 rézvezetéket jelent. Az áramkör elvezetésére lehetőség van falon kívül kábelcsatornában, falba süllyesztve védőcsőben, esetleg meglévő védőcső hálózatba behúzni (az utóbbira ritkán van rá lehetőség).

Bízza villanyszerelőre az elektromos tűzhely és elektromos főzőlap bekötését:

A villanytűzhely, főzőlap (kerámia lapos, indukciós, hagyományos), elektromos sütő gyártok mindegyike megköveteli, hogy villamos iparban jártas szakember, villanyszerelő üzemelje be a készüléket. Tehát a tűzhely gyártója csak akkor vállal garanciát, ha az adott készüléket egy villanyszerelő csatlakoztatta a ház vagy lakás villamos hálózathoz, és a szakszerű bekötés meglétét jótállási jegy pecsételésével igazolja. Ha a vásárló maga köti be a tűzhelyet, vagy önjelölt szakit bíz meg, a készülék garanciájának az elvesztését kockáztatja. Ha a tűzhely hibás, vagy garanciális időszak alatt meghibásodik, a garanciális ügyintézéskor legelsőnek a tűzhely bekötését elvégző pecsétjét fogják ellenőrizni a jótállási papíron. Nagyon nehéz lesz az igazunkat kiharcolni, a villanyszerelő pecsétjének hiányában, még abban az esetben is, ha szakszerű volt a tűzhely csatlakoztatása. Ami elromolhat, az el is romlik! És ezek a konyhai eszközökért legtöbb esetben bizony 6 számjegyű összeget kell letenni az asztalra, de a határ a csillagos ég.