A szakszerűtlenül és az életre veszélyes módon telepített kerti szivattyú, az áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az áramkört védő kismegszakító lekapcsolását eredményezte egy esős nap után.

Azt már korábban leírtam cégemnek nem profilja a hibakeresés és a hibaelhárítás, de néha a hívás olyan helyről jön, hogy muszáj a felkéréssel foglalkozni. Néha üzleti érdekeltségeket kell szem elött tartani, néha baráti kapcsolatokat kell ápolni, de van, hogy családi érdekeket kell kiszolgálni. Most az utóbbi esete állt fent.

Telefonon keresztül igyekeztem minél több információt megszerezni a hálózatról és fi-relé lekapcsolásának a körülményeiről. Egy egész napos esős nap délutánján kapcsolt le a fi-relé. Visszakapcsolták de néhány pillanat múlva újra lekapcsolt. Ezt még néhányszor eljátszották, míg egyszer az ÁVK felkapcsolva maradt, de 1-2 másodperc múlva már az egyik kismegszakító kapcsolt le. A kismegszakítót megpróbálták visszakapcsolni. 2-3 próbálkozás után sem sikerült. Mivel nélkülözhetetlen áramkör nem maradt áram nélkül, ezzel az állapottal kiegyezve így hagyták. Ekkor kaptam a hívást. Mivel az áram-védőkapcsoló megszólalt, először a föld felé, a védelmi készüléket megkerülve áram folyt el. A testzárlat után akkora mértékű túláram is keletkezett, ami már a c16-os kismegszakítót kapcsolta le. Annak a visszakapcsolására is tettek kísérletet, de az nem volt hajlandó felkapcsolt állapotban maradni. Az üzemi vezetők között a zárlat tartósan megmaradt mert többszöri próbálkozásra is sikertelen volt a kismegszakító visszakapcsolás. A házban mindenhol volt áram nem tudták hirtelen megmondani azt, hogy mi maradt táplálás nélkül. Más nap délután hívtak, hogy rájöttek a kültéri dugaljban nincs áram. Erről a dugaljról egy búvárszivattyú van táplálva. Mivel másnap reggel úgy is megyek mindent úgy hagytak ahogy volt.

Két nappal a beszélgetés után a helyszínre érkezve rögtön látszott, a bérelt ház villanyszerelése egészen újszerű. Egy fázisú a csatlakozás, és 32A névleges teljesítménnyel rendelkezik az ingatlan. A megszólalt kismegszakító továbbra is lekapcsolt állapotban van. Az IP44-es védettséggel rendelkező kültéri csatlakozó aljzat a teraszon lett elhelyezve, olyan helyen, ahol közvetlen csapadék még nagyobb vihar esetén sem érheti. A csatlakozó aljzat nem csak jó helyre lett telepítve, de még a szerelése is szakszerűen történt. Tehát biztosan nem a kültéri konnektor beázása váltotta ki a lekapcsolást. A búvár szivattyú ebből a konnektorból volt megtáplálva egy hosszabbítón keresztűl. A szivattyú körül már távolról sem voltak ennyire jól kivitelezve dolgok. A szivattyú IP44-es védettséggel rendelkezik, de szemmel láthatóan ki volt téve az időjárás viszontagságainak. A gépet két oldalról zsalukő védte, és tetőként egy gumi lábtörlő tett szolgálatot.

A lábtörlő alatt rejtőzik a kerti szivattyú, hosszabbítóról megtáplálva.
Családi ház kertjében szakszerűtlenül telepített kerti szivattyú. Nem csak a telepítés, hanem a megtáplálása is teljesen szakszerűtlen.

Ebben az alkalmatosságban találtam meg a hosszabbító másik felét. Az első ránézésre látszott, hogy gyakorlatilag ez nem védelem. Még két nap után is nedves volt a szivattyú és a környezete. Az alkalmatosságba az esővíz könnyen bejutott, viszont a kiszáradást már gátolta az építmény. Osztályon felüli párosítás. Amúgy a lábtörlő egyenesen bevezette a vizet a szivattyúra. Talán nem is lett volna gond még egy darabig az egésszel, ha hosszabbító dugaszoló fele fejjel lefelé áll. Mert történetesen ebben az esetben a zsalukő egyik sarkában fejjel felfelé állt, és úgy volt csatlakoztatva a szivattyú. A lábtörlő éppen olyan pozícióba lett rátéve, hogy amikor kellő mennyiség gyűlt össze a tetején az esővízből, a hosszabbító dugaszolójába is belefolyhatott. Mert fejjel lefelé tartva csöpögött a víz belőle még két nap múlva is. A védelem teljesen jogosan szólalt meg.

A családi ház tulajdonosa megkért, hogy a szivattyúról és a szakszerűtlen megtáplálásról vegyem le a képet. Természetesen a kérésnek eleget téve a kép azonnal lekerült a weboldalról. Viszont a megszüntetett állapotról érkezett egy felvétel, aminek a megjelenítésére már kaptam engedélyt.

A kerti szivattyút inkább megszüntette a családi ház tulajdonosa. A későbbiekben lesz kialakítva egy szakszerű telepítés.
Nagyon örültem neki, hogy megszüntették a kerti szivattyút úgy ahogy van. És még képet is kaptam az aktuális állapotról, és a megjelenítésére engedélyt.

A hosszabbító eltávolítása után a kismegszakító felkapcsolt állapotban maradt. Egy próba erejéig egy másik hosszabbítóról lett a búvárszivattyú megtáplálva. Tökéletesen működött. Se a kismegszakítót se a fi-relét nem szólaltatta meg. Ebben az esetben többet nem tudtam segíteni, kivéve annyit, a lelkükre kötöttem, hogy a hosszabbítót, és a hosszabbítóhoz a búvárszivattyút csak és kizárólag akkor csatlakoztassák, ha locsolnak. Egyébként mindig legyen mind a kettő kihúzva.