A szakszerűtlenül és az életre veszélyes módon telepített kerti szivattyú, az áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az áramkört védő kismegszakító lekapcsolását eredményezte egy esős nap után.

Azt már korábban leírtam cégemnek nem profilja a hibakeresés és a hibaelhárítás, de néha a hívás olyan helyről jön, hogy muszáj a felkéréssel foglalkozni. Néha üzleti érdekeltségeket kell szem elött tartani, néha baráti kapcsolatokat kell ápolni, de van, hogy családi érdekeket kell kiszolgálni. Most az utóbbi esete állt fent.

Hogyan lehet a megtalálni az okát a fi-relé lekapcsolásának és hogyan lehet azt házilag elhárítani?

Az áram-védőkapcsoló lekapcsolása az esetek többségében teljes áramszünetet eredményez, ami rendkívül kellemetlen tud lenni kifejezetten sötétedés után. Ha fi-relét nem lehet visszakapcsolni azért nem kell rögtön kétségbe esni, és azonnal villanyszerelőt hívni. Ha megkerülő áram jön létre akkor az fi-relé megszakítja a berendezés vagy berendezés rész táplálását.

Lakás villanyszerelése közben a szomszéd TV rejtélyesen elnémul.

Háromszobás több mint 100m2-es belvárosi, egykori polgári lakás teljes felújítására kaptam megbízást. Miután a lakást a bontó csapat teljesen kipucolta, megkezdődhettek a villanyszerelési munkálatok. Ahogy mindig, az első dolgom az volt, hogy a régi áramköröket teljesen megszüntetem. A régi lakáselosztó lekerül és a helyére egy ideiglenes biztosítéktábla került fel, hiba és túláramvédelemmel. .

Kismegszakító lekapcsolás a mérőhelynél egy zárlatos fi-relé miatt.

A tulajdonos telefonon keresett meg nyáron egy vasárnapi délelőttön feldúltan, mert a házában teljesen elment az áram. A cégemnek egyáltalán nem profilja a hibaelhárítás és nem is vállalok ilyen jellegű munkákat soha. Viszont az illető a telefonszámomat egy személyes jó barátjától kapta meg akivel viszont szoros üzleti kapcsolatban állok, így a vasárnap kora délutánom a XII. Kerületben folytatódott.

Hogy lehet a kismegszakítót az áram-védőkapcsolót (fi-relé) és az RCBO-t egymástól megkülönböztetni?

Az épületvillamosság rendkívül széleskörűen alkalmazza a védelmi készülékeket. Ilyen készülék a kismegszakító, az áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel (RCBO). Ezek a készülékek a túláram és hibaáram védelem legfontosabb eszközei. A kismegszakítók Magyarországon is széleskörűen elterjedtek, a háztartásokból mára csaknem teljesen kiszorították az olvadó biztosítókat.

Hogyan történhet áramütéses baleset még áram-védőkapcsoló (fi-relé) beépítése mellett is?

Sokan hajlamosak a fi-relére mint valami csodakészülékre tekinteni, ami 100%-os védelmet nyújt mindenféle típusú áramütés ellen. Ez sajnos nem így van. 10mA vagy 30mA hibaáram érzékenységű fi-relé beépítése mellett is történhet, és sajnos történik is áramütéses baleset. Ezért nem csak azt fontos tisztázni, hogy milyen jellegű áramütés ellen véd a Fi-relé, hanem azt is, hogy milyen típusú az az áramütés, ami ellen sajnos nem tud védelmet nyújtani.

Konyha villanyszerelése és a konyhai áramkörök kialakításának a fontosabb szempontjai.

Egy lakás vagy kertes ház felújítása során a konyha mindig kiemelt figyelmet kap a megrendelők részéről. A családból nem csak a háziasszonyok töltenek el sok időt, de a hétvégi családi ebédnek, a családi összejöveteleknek is fontos helyszíne lehet. Ez mellett persze hatékonyan kell tudnia üzemelni a konyhának a szürke hétköznapok során is. A család igényeit ebben az időszakban is maximálisan ki kell tudnia szolgálni.

Villanyszerelési és felújítási munkálatok során keletkező zajok és a zajkeltéssel járó problémák a társasházban.

Villamos hálózat felújítása kosszal, porral, rengeteg törmelékkel, de legfőképpen nagy zajjal jár. A villanyszerelés eszközei nem éppen a legcsendesebbek. A horonymaró, ütve fúrógép, vésőgép, ipari porszívó, véső és kalapács által keltett kellemetlen zajok mellett, a szomszédok biztosan nem fognak tudni nappal aludni vagy pihenni.