Hogy lehet a kismegszakítót az áram-védőkapcsolót (fi-relé) és az RCBO-t egymástól megkülönböztetni?

Az épületvillamosság rendkívül széleskörűen alkalmazza a védelmi készülékeket. Ilyen készülék a kismegszakító, az áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel (RCBO). Ezek a készülékek a túláram és hibaáram védelem legfontosabb eszközei. A kismegszakítók Magyarországon is széleskörűen elterjedtek, a háztartásokból mára csaknem teljesen kiszorították az olvadó biztosítókat.

Az MSZ 447 egyértelműen rendelkezik arról, hogy a háztartások áramköreinek a védelmére 25A névleges áramerősségig túláramvédelmi eszközként kismegszakítót kell alkalmazni. A következő olyan védelmi készülék aminek az alkalmazása ma már kikerülhetetlen az az áram-védőkapcsoló ismertebb nevén a fi-relé. Ennek a védelmi készüléknek az alkalmazása 2009 óta kötelező az MSZ HD 60364-4-41 szabvány 411.3.3 pontja szerint. Jóval kevesebb háztartásban található meg ez a védelmi eszköz annak ellenére hogy, Magyarországon is még bőven a rendszerváltás előtt elérhető volt már. A harmadik védelmi készülék kevésbé elterjedt, és várhatóan nem is fog a háztartásokban nagy számban megjelenni. Pedig nagyszerű szerkezet! Ez a készülék az áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel (RCBO). Alkalmazásával minden személy és berendezés védelmi előírás teljesíthető mivel egyesíti a kismegszakítók és az áram-védőkapcsolók minden tulajdonságát, azaz érzékelik a túláramot és a hibaáramot. Viszont a nagy hátránya az ára. Sok áramkörrel rendelkező berendezés esetében, ha az áramkörök mindegyikét RCBO készülék védi jelentős összegeket emészt fel az energia elosztás kiépítése. Sajnos a magas színvonalon működő szelektív hálózatnak ára van.

Kismegszakító fi-relé és RCBO készülekek közötti különbségek.

Mind a három készülék első ránézésre nagyon hasonlít egymásra. De néhány paraméter figyelembe vételével könnyedén megkülönböztethetők egymástól a készülékek.

1. Legkönnyebben a kismegszakító azonosíthatók be. Egész egyszerűen azért, mert nincs rajta teszt gomb. Ha nincs teszt gomb a védelmi készüléken az 100% se nem RCBO, se nem áram-védőkapcsoló (fi-relé), mert ezekbe a készülékbe kötelező beépíteni egy teszt funkciót aminek a segítségével meglehet győződni a szerkezeti működő képességről. Ezt a teszt gombbal lehet aktiválni.

  • Tesztgomb és beépített teszt funkció: Kismegszakító – Nincs ; Áram-védőkapcsoló (fi-relé) – Van ; RCBO – Van.
Teszt gomb a három védelmi készülék közül csak a kismegszakítón nincs.
Teszt gombbal csak az Áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az RCBO rendelkezik, a kismegszakító nem.

2. A hibaáram érzékenység paraméterrel szintén csak a fi-relé és az RCBO rendelkezik. Mind a két eszköz érzékeli a rendszerből kilépő hibaáramot ezért ez a paraméter fel van tüntetve a készüléken Idn vagy I?n jelöléssel, és persze az érzékelt hibaáram jelalakjának a jelölésével. Ezzel a paraméterrel és jelöléssel egyetlen kismegszakító sem rendelkezik.

  • Névleges hibaáram érzékenység: Kismegszakító – Nincs ; Áram-védőkapcsoló (fi-relé) – Van ; RCBO – Van.
Jelölések amelyek a kismegszakítón biztosan nincsenek feltüntetve.
Névleges hibaáram érzékenység paraméterrel csak az Áram-védőkapcsoló és az RCBO rendelkezik, a kismegszakító nem.

3. Kioldási karakterisztikával csak a túláram védelmi funkcióval ellátott védelmi készülékek rendelkeznek. Az IEC/EN 60898-1 szabvány háromféle kioldási jelleggörbét határoz meg: B, C és D. A kismegszakító túláram védelmi készülék, és az RCBO túláram védelmi készülék is, ezért rendelkezni fognak a három kioldási karakterisztikának a valamelyikével.

  • Kioldási karakterisztika B, C és D: Kismegszakító – Van ; Áram-védőkapcsoló (fi-relé) – Nincs ; RCBO – Van.
Kioldási karakterisztikával az áram-védőkapcsoló (fi-relé) nem rendelkezik, mert nincs túláramvédelmi képessége.
Kioldási karakterisztikával csak azok a készülékek rendelkeznek amelyeknek túláramvédelmi képességük van.

Ennek a három paraméternek az ismeretével könnyedén meghatározható, hogy a vizsgált védelmi készülék pontosan mi, és az milyen funkciót vagy funkciókat lát el.