Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Hogy lehet a kismegszakítót az áram-védőkapcsolót (fi-relé) és az RCBO-t egymástól megkülönböztetni?

Az épületvillamosság rendkívül széleskörűen alkalmazza a védelmi készülékeket. Ilyen készülék a kismegszakító, az áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel (RCBO). Ezek a készülékek a túláram és hibaáram-védelem legfontosabb eszközei. A kismegszakítók Magyarországon is széleskörűen elterjedtek, a háztartásokból mára csaknem teljesen kiszorították az olvadóbiztosítókat.

Az MSZ 447 egyértelműen rendelkezik arról, hogy a háztartások áramköreinek a védelmére 25A névleges áramerősségig túláramvédelmi eszközként kismegszakítót kell alkalmazni. A következő olyan védelmi készülék aminek az alkalmazása ma már kikerülhetetlen az az áram-védőkapcsoló ismertebb nevén a fi-relé. Ennek a védelmi készüléknek az alkalmazása 2009 óta kötelező az MSZ HD 60364-4-41 szabvány 411.3.3 pontja szerint. Jóval kevesebb háztartásban található meg ez a védelmi eszköz annak ellenére hogy, Magyarországon is még bőven a rendszerváltás előtt elérhető volt már. A harmadik védelmi készülék kevésbé elterjedt, és várhatóan nem is fog a háztartásokban nagy számban megjelenni. Pedig nagyszerű szerkezet! Ez a készülék az áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel (RCBO). Alkalmazásával minden személy és berendezésvédelmi előírás teljesíthető mivel egyesíti a kismegszakítók és az áram-védőkapcsolók minden tulajdonságát, azaz érzékelik a túláramot és a hibaáramot. Viszont a nagy hátránya az ára. Sok áramkörrel rendelkező berendezés esetében, ha az áramkörök mindegyikét RCBO készülék védi, jelentős összegeket emészt fel az energiaelosztás kiépítése. Sajnos a magas színvonalon működő szelektív hálózatnak ára van.

Kismegszakító fi-relé és RCBO készülekek közötti különbségek.

Mind a három készülék első ránézésre nagyon hasonlít egymásra. De néhány paraméter figyelembe vételével könnyedén megkülönböztethetők egymástól a készülékek.

1. Legkönnyebben a kismegszakító azonosítható be. Egész egyszerűen azért, mert nincs rajta tesztgomb. Ha nincs tesztgomb a védelmi készüléken az 100% se nem RCBO, se nem áram-védőkapcsoló (fi-relé), mert ezekbe a készülékbe kötelező beépíteni egy tesztfunkciót aminek a segítségével meglehet győződni a szerkezeti működőképességről. Ezt a tesztgombbal lehet aktiválni.

Tesztgomb és teszt funkció: Kismegszakító – Nincs ; Áram-védőkapcsoló (fi-relé) – Van ; RCBO – Van.

Tesztgomb a három védelmi készülék közül csak a kismegszakítón nincs.
Tesztgombbal csak az Áram-védőkapcsoló (fi-relé) és az RCBO rendelkezik, a kismegszakító nem.

2. A hibaáram-érzékenység paraméterrel szintén csak a fi-relé és az RCBO rendelkezik. Mind a két eszköz érzékeli a rendszerből kilépő hibaáramot ezért ez a paraméter fel van tüntetve a készüléken Idn jelöléssel, és persze az érzékelt hibaáram-jelalakjának a jelölésével. Ezzel a paraméterrel és jelöléssel egyetlen kismegszakító sem rendelkezik.

Hibaáram-érzékenység: Kismegszakító – Nincs ; Áram-védőkapcsoló (fi-relé) – Van ; RCBO – Van.

Jelölések amelyek a kismegszakítón biztosan nincsenek feltüntetve.
Névleges hibaáram-érzékenység paraméterrel csak az Áram-védőkapcsoló és az RCBO rendelkezik, a kismegszakító nem.

3. Kioldási karakterisztikával csak a túláramvédelmi funkcióval ellátott védelmi készülékek rendelkeznek. Az IEC/EN 60898-1 szabvány háromféle kioldási jelleggörbét határoz meg: B, C és D. A kismegszakító túláram védelmikészülék, és az RCBO túláramvédelmi készülék is, ezért rendelkezni fognak a három kioldási karakterisztikának a valamelyikével.

Kioldási karakterisztika B, C, D: Kismegszakító – Van ; Áram-védőkapcsoló (fi-relé) – Nincs ; RCBO – Van.

Kioldási karakterisztikával az áram-védőkapcsoló (fi-relé) nem rendelkezik, mert nincs túláramvédelmi képessége.
Kioldási karakterisztikával csak azok a készülékek rendelkeznek amelyeknek túláramvédelmi képességük van.

Ennek a három paraméternek az ismeretével könnyedén meghatározható, hogy a vizsgált védelmi készülék pontosan mi, és az milyen funkciót vagy funkciókat lát el.