Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Hogyan lehet a megtalálni az okát a fi-relé lekapcsolásának és hogyan lehet azt házilag elhárítani?

Az áram-védőkapcsoló lekapcsolása az esetek többségében teljes áramszünetet eredményez, ami rendkívül kellemetlen tud lenni kifejezetten sötétedés után. Ha fi-relét nem lehet visszakapcsolni, azért nem kell rögtön kétségbe esni és azonnal villanyszerelőt hívni. Ha megkerülőáram jön létre akkor az fi-relé megszakítja a berendezés vagy berendezésrész táplálását.

Valójában a lekapcsolásnak számtalan oka lehet, de az esetek túlnyomó többségében ilyenkor testzárlatos készülék csatlakozik az elektromos rendszerhez, aminek a megtalálása nem kíván szakértelmet. A legtöbb esetben házilag is könnyen beazonosítható a hibás készülék.

A lakásban elment az áram mert a hálózathoz testzárlatos készülék csatlakozik.
A kiinduló állapot. A fi-relé lekapcsolt mert a hálózathoz testzárlatos készülék csatlakozik, ezért az egész lakásban elment az áram.

Tételezzük fel, hogy a legvalószínűbb eset áll fenn, azaz egy olyan készülék van bedugva, ami egy szigetelési probléma miatt áramot enged a védővezetőn keresztül a földpotenciál felé. Ahhoz, hogy fi-relét visszalehessen kapcsolni, elsőnek azt az áramkört kell megtalálni, amelyikhez a testzárlatos készüléket csatlakozik. Mert egészen addig nem lehet visszakapcsolni azt, amíg a hibás fogyasztó nincs leválasztva az elektromos hálózatról.

A testzárlatos készülék beazonosítása viszonylag egyszerű feladat, kizárásos alapon könnyedén kiszűrhető házilag is. Ehhez mindössze néhány egyszerű lépést kell csak követni.

1. Lépés: A biztosítéktáblában az összes kismegszakítót le kell kapcsolni! Ezzel a lépéssel a berendezés áramkörei és a fixen kötött fogyasztók is feszültségmentes állapotba kerülnek. Ezután a fi-relét vissza kell kapcsolni. Ha az meg áll az már fél siker! Ezután már csak azt az áramkört kell azonosítani, amelyikhez a testzárlatos szerkezet csatlakozik. A lekapcsolt állapotban lévő kismegszakítókat egyesével vissza kell kapcsolni. Amelyik kismegszakító felkapcsolásánál újra kiold a fi-relé azt lekapcsolva kell hagyni. A fi-relét és a többi kismegszakítót visszalehet kapcsolni.

A biztosítéktáblában lévő összes kismegszakítót le kell kapcsolni.
Elsőként a biztosítéktáblában lévő összes kismegszakítót le kell kapcsolni.
Vissza kell kapcsolni a fi-relét.
Miután az összes kismegszakító le van kapcsolva, a fi-relét vissza kell nyomni.
A kismegszakítókat egyesével vissza kell kapcsolni, egészen addig amíg a fi-relé újra lekapcsol.
A fi-relé visszakapcsolása után egyesével vissza kell kapcsolni a kismegszakítókat.
Az egyik kismegszakítónál újra lever a fi-relé, megvan a zárlatos áramkör.
Az elképzelt esetben a balról az ötödik kismegszakítóhoz tartozó áramkörhöz csatlakozik egy testzárlatos fogyasztó, mert a felkapcsolásának a pillanatában azonnal lever a fi-relé.
A zárlatos áramkör védelmi készülékét lekapcsolva kell hagyni, és mehet vissza fi-relé.
Azt a kismegszakítót amelyik felkapcsolásánál levert a fi-relé, lekapcsolva kell hagyni. És a fi-relét, illetve az összestöbbi kismegszakítót visszalehet kapcsolni.

2. Lépés: A testzárlatos fogyasztót meg kell keresni, ami nagyon egyszerű feladat! Csak az kell kideríteni, hogy hol nincs áram. Az az áramkör amelyiket a lekapcsolva maradt kismegszakító védi, feszültségmentes lesz. Az összes fogyasztót ki kell húzni azokból a konnektorból, amelyekben nincs áram. Ha ez megtörtént vissza kell kapcsolni a kismegszakítót.

A hiba el van hárítva. Az összes védelmi készüléket visszalehet kapcsolni.
Miután az összes olyan fogyasztó ki lett húzva, amit az adott áramkör táplált, visszalehet kapcsolni a kismegszakítót. És remélhetőleg a fi-relé már nemfog lekapcsolni.

Remélhetőleg a fi-relé nem vert le újra. Most már csak azt kell kideríteni, hogy melyik készülék okozta a fi-relé lekapcsolását. Ehhez egyesével vissza kell dugni a fogyasztókat a konnektorba, és amelyiknél a fi-relé lever az a testzárlatos készülék.

Figyelem: A testzárlatos készülék kiszűrése rendkívüli figyelmet igényel. Ugyanis a készülék burkolata, illetve a szabadon érinthető fémrészek feszültség alá kerülnek, és feszültség alatt is maradnak a fi-relé lekapcsolásáig!

A fi-relé lekapcsolását kiváltó egyéb összetettebb okok:

Sajnos azért számos esetben nem ennyire egyszerű a képlet. Figyelembe kell venni, hogy vannak fogyasztók amelyek fix bekötéssel csatlakoznak a hálózathoz. Nyilván ezeket nem lehet csak egyszerűen kihúzni konnektorból. Ebben az esetben a tápláló áramkör kismegszakítóját lekapcsolva kell hagyni, és szakember segítségét kell kérni. És szintén a fix bekötéssel rendelkező fogyasztók esetében okozhat nehézséget, ha a zárlat a nullavezető és védővezető között jön létre (ha a fogyasztó fix bekötéssel csatlakozik, a nullavezetőt is szakítani kellene, de ez sajnos sok esetben nem történik meg). Ezeknek a fogyasztóknak a szakszerű leválasztásához, minden képen szakember segítségét kell kérni. De nem csak fogyasztó készülék válthat ki lekapcsolást. Bármelyik áramkörben létrejöhet olyan mértékű szigetelés romlás, hogy a föld potenciál felé áram indul meg. Ezt kiválthatja fizikai behatás, túlterhelés következtében megolvadt szigetelés, vagy csak a szigetelés egyszerűen nem tudja a funkcióját már ellátni megfelelően, mert annyira el van öregedve.

Áram-védőkapcsoló rendszertelen vagy időszakos lekapcsolása:

A lekapcsolásának az oka nem mindig egyértelmű. Vannak esetek amikor látszólag teljesen rendszertelenül naponta, hetente néhány alkalommal szólal meg a készülék. Rendkívül bosszantó tud lenni. Vannak tipikusnak mondható esetek és azokból is leggyakrabban az állábiak szoktak előfordulni melyek könnyedén időszakos lekapcsolást eredményezhetnek:

  • A kültéren elhelyezett fogyasztók, szerelvények (lámpatestek, kapcsolók, konnektorok) elöregedett repedezett burkolata.
  • Az elektromos hálózat vezetékeinek elöregedett, esetleg sérült szigetelése is okozhat időszakos lekapcsolást.
  • A mai korszerű fi-relék szinte teljesen érzéketlenek a légköri jelenségekre, ennek ellenére megzavarhatják annak működését, ami indokolatlan lekapcsolást eredményezhet.
  • Ha a szabadban telepített fogyasztók és szerelvények IP védettsége nem megfelelő, az biztosan lekapcsolást fog eredményezni párás esős időszakban.

A látszólag rendszertelen, véletlenszerűen történő időszakos lekapcsolásnak is meg lehet, meg kell találni az okát. Igaz a rendszertelen lekapcsolás okának a beazonosítása mindig nehezebb feladat. Sajnos olyan esettel is lehet találkozni, ahol a gyakori, de rendszertelen lekapcsolást kevésbé érzékeny áram-védőkapcsoló beépítésével oldották meg. Ez súlyos hiba. 100mA esetleg 300mA érzékenységű védelmi készülék kevésbé nyújt védelmet hiba esetére, és közvetlen érintés ellen pedig egyáltalán nem. A szakszerűtlenséget fokozni már csak a Fi-relé teljes kiiktatásával lehet.