Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu

Konyha villanyszerelése és a konyhai áramkörök kialakításának a fontosabb szempontjai.

Legyen szó hagyományos polgári lakásról, panellakásról vagy kertes házról, a felújítása során a konyha mindig kiemelt figyelmet kap a megrendelők részéről. A családból nem csak a háziasszonyok töltenek el sok időt a konyhában, de a hétvégi családi ebédnek, a családi összejöveteleknek is fontos helyszíne lehet. Ez mellett persze hatékonyan kell tudnia üzemelni a konyhának a szürke hétköznapok során is. A család igényeit ebben az időszakban is maximálisan ki kell tudnia szolgálni.

Az alkalmazott legkülönbözőbb háztartási készülékeknek mindig készen kell állniuk a feladatuk elvégzésére. Legyen szó egy gyors mosásról vagy nagymosásról. Vagy főzésről, és ételmelegítéséről főzőlapon vagy mikrohullámú sütőben. Vagy egy reggeli kávé, tea elkészítéséről. Vagy az ételek italok folyamatos hidegen tartásáról. A piszkos edények elmosásáról. De meg lehet említeni sütés főzés közben keletkező szagok elvezetését, és a meleg víz előállítását is a mosogató számára. De még számtalan példát lehetne hozni arra, hogy mi mindenre használjuk fel az villamos energiát a konyhában. Ezért elektromos szempontból, és elektromos biztonság szempontjából is nagy hangsúlyt kell fektetni a konyhák villanyszerelésére. Számos nagy áramfelvételűnek számító háztartási készülék koncentrálódik az otthonoknak ebben a helységében.

Nemtúlzás kijelenteni, hogy egy átlag háromszobás lakás újonnan kiépített berendezésében, az áramköröknek legalább a 60-70%-a csak a konyhának készül.

Ezért könnyen belátható, hogy a hatékony konyha kulcsa minden esetben az átgondolt, hatékony és biztonságos elektromos hálózat. A konyha villanyszerelése szinte minden esetben komplex feladatot jelent. Nem csak a készülékek energiához juttatása a feladat, hanem az is, hogy ez biztonságosan történjen meg. A villanyszerelés szabályainak a betartása a konyha villamos hálózatánál is kulcsfontosságú tényező. A minőséget csak a szakszerű elektromos kivitelezéssel, minőségi villanyszerelési alapanyagok felhasználásával és a szabványok betartásával lehet biztosítani.

A rajz azt igyekszik bemutatni, hogy a napjaink konyhájában mennyi nagy teljesítményű háztartási gép, és robotgép üzemelhet.
A konyha villanyszerelése során mindig át kell gondolni azt, hogy milyen fogyasztók lesznek alkalmazva. De az elektromos hálózat létrehozása során a jövőben alkalmazni kívánt fogyasztókra is fontos gondolni.

Nézzük át, hogy általában milyen nagy fogyasztok kapnak, kaphatnak helyet a konyhában, illetve a konyhapult alatt:

1. Természetesen kiemelt helyen szerepel a háztartások legnagyobb fogyasztású készüléke az elektromos tűzhely. Ideális esetben a villanytűzhely háromfázisú áramkörről üzemel. A főzőlapok, elektromos sütők és a szabadon álló villanytűzhelyek mindig fix bekötéssel csatlakoznak az elektromos hálózathoz.

Konyhában még számos nagy méretű háztartási készülékek telepíthető, igaz nem akkora teljesítményűek és rendszerint nem fix bekötéssel csatlakoznak, mint egy elektromos tűzhely, de a legtöbb esetben önálló áramkör kiépítése szükséges. A konyha villanyszerelése során ezeket az elektromos szerkezeteket mindig figyelembe kell venni.

2. A sort lehet folytatni a mosogatógéppel, ami 15-20 évvel ezelőtt még igazi extra konyhai felszerelésnek számított. Manapság már az egyik legalapvetőbb készüléke a konyhának. A mosogatógép esetében szükséges az önálló áramkör kiépítése. Fontos figyelembe venni a fogyasztó induktív jellegét ezért C kioldási jelleggörbével rendelkező kismegszakítót érdemes választani. A mosogatógépek dugvillával rendelkeznek dugalj kiépítése szükséges.

3. Ha a konyha mérete megengedi egyre gyakrabban telepítik a mosógépet inkább a konyhába. A mosógép számára is szükséges az önálló áramkör megléte. Szintén induktív fogyasztó ezért C kioldási karakterisztikával rendelkező kismegszakítót érdemes választani. A mosógép dugvillával rendelkeznek konnektor kiépítése szükséges.

4. A Hűtőszekrénynek is a konyha biztosít helyet. Szükséges az önálló áramkör kiépítése. Csatlakozóaljzaton keresztül kapcsolódik a berendezéshez, vagyis dugvillával van szerelve. A hűtőszekrény is induktív fogyasztó, ezért érdemes C kioldási karakterisztikával rendelkező túláramvédelem készüléket alkalmazni.

5. A mikrohullámú sütő gyakorlatilag minden háztartás konyhájában fellelhető. Igaz viszonylag rövid ideig üzemel, de nagy áram felvételre képes. A legtöbb esetben fix helye van a mikrónak, ezért arra helyre minden képen érdemes önálló áramkört biztosítani számára. A mikrosütő esetében feltétlenül C kioldási karakterisztikát kell alkalmazni.

6. Sok esetben a mosogatótálcánál a meleg víz előállítását kisméretű hőtárolós vízmelegítő látja el. Ezeket a készülékek jellemzően dugvillával szereli a gyártók. A hőtárolós vízmelegítők esetében többnyire a körülmények döntik el a csatlakoztatás módját. Jelen esetben fix bekötéssel csatlakozik a berendezéshez. Amennyiben fix bekötéssel csalatkozik, gondoskodni kell a leválaszthatóságról. Önálló áramkör megléte szükséges. A kismegszakító elegendő, ha B kioldási karakterisztikával rendelkezik, mert a készülék ohm-os fogyasztó.

7. A szagelszívó, páraelszívó szintén fontos része a modern konyhának. Általában nem számít különösebben nagy fogyasztónak, akár működhet az egyik dugaljsor áramköréről is. Bár fontos megjegyezni léteznek viszonylag nagy teljesítményűek is. Minden esetre, ha van rá lehetőség érdemes önálló áramkört kiépíteni. A páraelszívó szintén induktív fogyasztó, a C kioldási karakterisztika ez esetben is ajánlott.

Ezek a készülékek (nem számítva az villanytűzhelyt) dugvillával rendelkeznek. A konyha tervezésekor számolni kell azzal, hogy csatlakozóaljzatot is ki kell építeni számukra. Ezeknek a fogyasztóknak a konyha kiviteli tervében pontosan meg van határozva helyük. Ezért az elektromos hálózat villanyszerelésekor csatlakozópontoknak és a dugaljaknak is már pontosan meg kell határozni helyét. Igaz, szinte minden esetben vannak időközben módosítások melyek akkor következnek be, amikor az alapszerelés és jellemzően a burkolás is már elkészült. De ennek ellenére mindig törekedni arra, hogy a módosítások ne érintsék a csatlakozó pontokat, mert az általában az esztétika rovására megy.

Konnektorok a konyhapult számára:

8. Még számtalan kisebb elektromos készüléknek kell biztosítani csatlakozási lehetőséget. Ezért a konyhapultok egyszerűen nem nélkülözhetik a csatlakozóaljzat szetteket. Talán lehetetlen is lenne minden eszközt felsorolni, de a gyakrabban előfordulok közül néhány: kávé, illetve teafőzőgép, húsdaráló, szeletelőgép, botmixer, turmixgép, sterilizáló, cumisüveg-melegítő, kegyérpirító, melegszendvics készítő stb. Ezek mellett természetesen csatlakoztatási lehetőséget biztosítani okostelefon, laptop vagy tablettöltőnek is. Egy-egy dugaljszett, ha nem is külön-külön áramkörről üzemel, de legalább két áramkörre érdemes elosztani. A konyhai csatlakozóaljzatok esetében a C10-es kismegszakítók bőven elegendők.

Az alkalmazott fi-relé és kismegszakítók névleges értékei és a konyha energia elosztása:

A konyha áramköreinek a kiépítése mindig összetett feladat. Az cikk első felében látható volt, hogy esetenként mennyi elektromos szerkezet üzemelhet az otthonok konyhájában. Az utóbbi évtizedek fejlődése a konyhában alkalmazott elektromos eszközök területén nagy mértékben megnövelte a szükséges áramkörök számát. Egyértelműen egyre több elektromos eszközt alkalmazunk a felgyorsult mindennapi életünkben. De ezeknek a készülékeknek nem csak a szakszerű megtáplálása a feladat, hanem a kiépített áramköröknek a megfelelő védelméről is gondoskodni kell. Természetesen túláramvédelemről és hibaáram-védelemről egyaránt. De minél több áramkör épül ki a konyha számára, annál összetettebb az energia elosztás is. És nem csak a biztonságos üzemeltetést, hanem az energiaellátás folytonosságát is szem előtt kell tartani. A nem megfelelő paraméterekkel rendelkező túláramvédelmi készülékek nem kívánatos lekapcsolásokat idézhetnek elő. Igaz, személyi sérüléssel ez nem jár, de a konyha mindennapi használatát nagyon nehézkessé tudja tenni a rendszeres, és indokolatlan lekapcsolás. De mindezek alapja a precíz és átgondolt védőcsőhálózat, ami szintén összetett és komplex azon a falon amelyikre a konyhabútor lesz építve.

Fontos! Ezek a szempontok kizárólag új villanyszerelésekre vonatkoznak.

Fontos! A védelmi készülékek paramétereit számos tényező befolyásolhatja, melyek a cikk nem tárgyal.

Fontos! A kapcsolási példa egy képzeletbeli konyha energiaelosztását ábrázolja. A kapcsolási rajznak mindössze az a célja, hogy bemutassa azt, hogy napjainkban egy modern konyhának mennyi áramkörre van szüksége a biztonságos üzemhez.

De tekintsük át mik azok a szempontok, amelyeket szem előtt kell tartani a konyhai áramkörök tervezésekor és villanyszerelésekor. És mik azok a jellemző banánhéjak, amelyeken el lehet csúszni.

Konyha áramköreinek a túláramvédelmére és hibaáram védelmére felhasznált kismegszakítók és fi-relé.
A konyhákban koncentrálódik a legtöbb nagyfogyasztó. És ezek a nagy teljesítményű készülékek napi rendszerességgel vannak használva.

A kismegszakító kioldási karakterisztikájának a megválasztása a konyhai fogyasztók számára:

Az induktív fogyasztók a bekapcsolás, elindítás pillanatában a névleges áramuk többszörösét veszik ki a rendszerből. Ezért a mosó és mosogatógép páraelszívó, különös tekintettel a hűtőszekrényre és a mikrohullámú sütőre C kioldási karakterisztikát kell alkalmazni. Ugyan ez igaz a csatlakozóaljzatok esetében is. Előre természetesen nem lehet megjósolni, hogy milyen eszköz csatlakoztat a felhasználó az elektromos hálózathoz. Az viszont bátran kijelenthető, hogy a konyhai robotgépek jelentős része induktív jelleget ölt, ezért a konyhapulthoz telepített csatlakozóaljzatok esetében is ajánlott a C kioldási karakterisztika. Tapasztalatink szerint a konyhában lévő csatlakozóaljzatok esetében is bőven elegendő a 10 amper névleges áramerősség C karakterisztika mellett. Viszont az OHM-os fogyasztók esetében, ilyen a kerámialapos tűzhelyek, elektromos sütők többsége valamint a hőtárolós vízmelegítők is, a B kioldási karakterisztika a legmegfelelőbb választás.

Fix bekötéssel rendelkező készülékek leválaszthatósága:

Az elképzelt konyhában két olyan fogyasztó van, ami nem csatlakozóaljzaton keresztül kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hanem fix bekötéssel. Egy elektromos tűzhely és egy hőtárolós vízmelegítő. A fix bekötéssel rendelkező két készülék esetében gondoskodni kell a leválasztás lehetőségéről. A készülék telepítése, cseréje, karbantartása és javítása csak feszültségmentes állapotban történhet. Az ilyen esetekben nem elegendő pusztán a fázisvezető(k) megszakítása, az üzemi nullavezetőt is kapcsolni kell. Ennek többféle módja is lehet. Talán a legegyszerűbb módszer a leválasztás biztosítására a háromfázisú tűzhely esetében a 3P+N vagy 4P kismegszakító választása. És a konyhai kis bojler esetében 1P+N vagy 2P kismegszakító választása. A kismegszakítók szintén biztosítják az álló és mozgóérintkező közötti távolsággal a leválasztás követelményeit. De természetesen alkalmazható leválasztókapcsoló vagy RCBO védelmi készülék is a leválasztás megvalósítására.

Védőcsőhálózat kialakítása a konyhában:

A konyha villanyszerelésekor nem csak a készülékek és a csatlakozóaljzatok pontos helyével kell tisztában lenni. A védőcsőhálózat kialakításakor figyelembe kell venni a konyhabútor leendő felfogatási pontjait is. Senki sem szeretne szembesülni azzal, hogy akár a védőcső és vezetékhálózat akár több ponton is megsérült. Fontos az elkészült védőcsőhálózatról fotókat, akár videót is készíteni. Ez ma már senkinek nem jelenthet gondot. Persze valamilyen viszonyítási pontnak lennie kell a fotón. Ez nagy segítséget fog jelenteni annak, aki a konyhabútort szereli össze, és a megrendelő akár 100.000 forintos nagyságrendű plusz költségtől, kártól kímélheti meg magát. További segítséget ad még a szerelvénydobozok, kötődobozok és lámpakiállások pozíciója. Ezeket a pontokat biztosan védőcsőhálózat köti össze, vízszintesen és vagy függőlegesen. Bár manapság a kötődobozok eltüntetése annak ellenére nagy divat, hogy a szabványok tiltják, ezért a kötődobozok pozíciójára sok esetben csak tippelni lehet.

Az alkalmazott rézvezeték keresztmetszete:

Fontos a kellő számú áramkör kialakítása, és megfelelő keresztmetszetű rézvezető alkalmazása. Nehéz általánosítani mert nem létezik pontosan két egyforma konyha. A konyhák áramkörei többféle keresztmetszetű rézvezetőből tevődnek össze. A fényforrások esetében elegendő a 1,5mm2. A konnektorok esetében függően attól, hogy hány aljzat van az áramkörön 1,5mm2 vagy 2,5mm2. Az elektromos tűzhely esetében háromfázis esetén 2,5mm2, egyfázis esetén 6mm2 keresztmetszet a minimum.