Lakás, családi ház és panel villanyszerelés

Gál Dénes regisztrált villanyszerelő vállalkozó Budapest.

Tel.: 06209615317 Email: gal@megaohm.hu


megaohm.hu lakás és panel villanyszerelés.

Lakás villanyszerelése közben a szomszéd TV rejtélyesen elnémul.

Háromszobás több mint 100m2-es belvárosi, egykori polgári lakás teljes felújítására kaptam megbízást. Miután a lakást a bontócsapat teljesen kipucolta, megkezdődhettek a villanyszerelési munkálatok. Ahogy mindig, az első dolgom az volt, hogy a régi áramköröket teljesen megszüntetem. A régi lakáselosztó lekerül és a helyére egy ideiglenes biztosítéktábla került fel, hiba és túláramvédelemmel. .

A felújítás során a különböző szakiparok arról a pontról tudnak biztonságosan áramot vételezni a hosszabbítóikon keresztül. És még aznap elkezdődött a védőcső rendszer hornyainak a bemarása és kivésése, és ahogy lenni szokott a társasházak esetében délután 4 órakor angolosan távoztunk a munkaterületről, a béke megőrzése érdekében. Másnap reggel éppen csak elkezdtük a horonyvésést, dörömbölnek a bejárati ajtón. A szomszéd lakásból egy nagyon idős néni volt. Szinte biztos voltam benne, hogy a villanyszereléssel járó zaj miatt jött át, és rögtön mondtam neki, hogy délben abba hagyjuk a zörgést, és csak egytől folytatjuk azért, hogy nyugodtan tudjon mindenki ebédelni. És minden nap csak 4-ig zörgünk, ezzel nem csak betartjuk a házirendet, hanem túl is teljesítjük. Azonnal rávágta, hogy őt a zörgés nem érdekli, de tegnap este nem tudott TV-t nézni mert az nem kapcsol be. Kollégámmal összenéztünk tényleg nem tudtunk hirtelen ezzel mit kezdeni, erre tényleg nem számítottam, hogy ezzel támadnak le. Mondtam a néninek mi villanyszerelők vagyunk és a lakásban villanyszerelési munkálatok zajlanak éppen, az elektromos rendszert újítjuk fel, semmi közünk a TV-hez, hívjon ki egy szerelőt és nézesse meg. Szegény néni így is tett. Az esetet el is felejtve folytattuk a munkát, és délután a szomszéd néni ismét dörömbölt a bejárati ajtón most már tényleg feldúltan, és kétségbe esve. A szerelő kint volt és azt mondta nincs áram a konnektorban. Ezen a ponton már gyanús lett a dolog nekem is. Átmentünk a néni lakásába, ahol meg állt az idő, valahol a hatvanas évek elején. Amúgy egy rendezett és nagyon tiszta lakás volt.

q
q

A TV konnektora a szomszéd lakást elválasztó falon volt. Műszerem is megerősítette a tv szerelő állítását tényleg nincs áram. A csatlakozó aljzat ezeréves, és textilszigetelésű vezetéken keresztül csatlakozik. Ekkor már biztos voltam benne, hogy a szomszéd lakásból kapott áramot a dugalj. Visszatérve a másik lakásba rövid keresgélés után meg is lett a konnektor áramköre. És valóban a felújítás alatt lévő házból kapott áramot. Amikor a lakásokat leválasztották ezt figyelmen kívül hagyták. A néni évtizedekig a szomszéd kontójára nézte a TV-t. Szegény nénit már tényleg sajnáltuk mert teljesen kétségbe esett, akkor ő mostantól, hogy fogja a kedvenc délutáni és esti műsorait nézni?

Közben az én megrendelőm is megérkezett, neki is megesett a szíve a nénin és felajánlotta, hogy tőle továbbra is mehet így. És tápláljuk meg azt az egy konnektort a néninek az ő lakásából, nem ez fogja anyagi csődbe vinni. Hogy mi? Azt biztos nem! Mondtam, hogy az lehetetlen. Ezzel számtalan szabályt megszegnénk és ez még az engedélyeimbe is kerülhet, nem beszélve arról, hogy itt évtizedekig áramlopás történt, még ha persze az nem is volt szándékos. Ezen a ponton kellett az idős hölgy előtt a társalgást befejezni mert komolyan az ájulás kerülgette. Elsőnek közös erővel a nénit kellett megnyugtatni, hogy meg lesz oldva probléma és fog működni a tv-is. Minden esetre a lakás egyik konnektorból egy 15m-es hosszabbítón keresztül csatlakozott a TV erre a napra.

A lakásban összesen négy csatlakozó aljzat volt, amiből egy ugye most ki esett. Hosszabbító nem igazán jöhetett szóba hosszútávú megoldásként, botlásveszély miatt sem. A megbízómmal úgy döntöttünk, hogy kap egy új biztosítéktáblát, és a tv-nek kiépítünk egy új áramkört és akkor már persze beépítünk egy fi-relét is. És a vezetéket csatornával fogjuk elvezetni az új dugaljig. A megrendelőm állta a villanyszerelési anyagok árát, én meg természetesen nem számoltam fel munkadíj költséget. Az idős néni megnyugodott, hogy továbbra is nézheti a kedvenc műsorait. Néhány órával később már a tévé egy új áramkörről és egy védőérintkezővel rendelkező dupla dugaljról kapta az áramot. Ez az eset szerencsésen végződött minden szempontból. 80 év körüli elektromos hálózatra fi-relét beépíteni nem kockázatmentes feladat. Az ennyire öreg rendszerek tele lehetnek szigetelési hibával, aminek a következtében megkerülőáramok jöhetnek létre. Rosszabb esetben az áram-védőkapcsoló meg sem áll egy pillanatra sem, vagy rendszertelenül le-le kapcsolgat. Ebben az esetben a fi-relé nem kapcsolt le, és addig amíg a szomszéd lakásában tartottak a villanyszerelési munkálatok, egyesetben sem kapcsolt le. Másrészről szerencsére a néni lakásában nem történt áramütéses baleset. Mert az emberek 99%-a nem ellenőrzi a feszültség mentes állapotot házilagos villanyszerelés során. Mert a köztudatban az van, hogy fogyasztásmérő kismegszakítójának a lekapcsolása után már nem lehet áram sehol. Ez az eset kiválópélda arra, hogy mégis lehet áram. Nyilván a néni nem cserélte volna le magának a dugaljat, de biztos vagyok benne, hogy a társasházból lett volna jelölt, aki elvégzi. Nem valószínű, hogy egy esetleges csatlakozóaljzat csere miatt villanyszerelőt hívott volna ki.