Villanyszerelés Budapesten és Vonzáskörzetében

Gál Dénes Regisztrált Villanyszerelő Vállalkozó

Fi-relé, Áramvédő Kapcsoló Működési Elve és Bekötése

Több elnevezéssel is találkozhatunk Magyarországon, ha ezekről a védőkapcsolókról beszélgetünk. Fi-relé, áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé. Fi-relét közvetlen érintésvédelemre fejlesztették ki. Az áramvédő kapcsoló érzékeli a föld felé folyó hibaáramot. Ha egy elektromos berendezés testje életveszélyes nagyságú feszültség alákerül, a Fi-relé automatikusan 0.2 mp belül lekapcsolja a védett hálózatot. Védelmet nyújt a közvetlen érintésre is, vagyis a villamos hálózat üzemszerűen feszültség alatt lévő részeinek érintésére. A Fi-relé, vagyis az áramvédő-kapcsoló, a leg korszerűbb, és manapság az egyik alappillérének számító eszköze a modern érintésvédelemnek.

Új villamos hálózat kiépítésénél, vagy felújításnál az áramvédő kapcsoló beépítése alaptételnek számit. A régi hálózatok is felszerelhetők Fi-relével, ha rendelkeznek a beépítéshez szükséges feltételekkel. Fi-relé tűzvédelmi feladatot (feltételesen) is ellát, mivel észleli a szigetelés hibáit is. Fi-relék beépítését előírják építkezések elosztóiban, uszodákban, egészségügyi helyiségekben, laborokban, iskolákban, és tűzveszélyes üzemrészekben.

Az áramvédő kapcsolókat minden esetben csak villanyszerelő telepítheti, cserélheti.

Az áramvédő kapcsoló működési elve:

Fi-relében egy áramváltó van, melynek vasmagján vezetjük át a beérkező fázisvezetőt, és az üzemi nulla vezetőt. Az áramkörben az átfolyó áramok pillanatnyi értékének összege nulla, gerjesztés ilyenkor nincs. Testzárlat esetén az eddigi egyensúly megbomlik. A megzavart áramegyensúly gerjeszti az áramváltó szekunder tekercsét. A szekunder tekercs egy relét táplál. Zárlat esetén a tekercs szekunder oldalán a hibaárammal arányos áram folyik, mely működésbe hozza a relét. A lekapcsolásnak 0,2 másodpercen belül meg kell történnie. Háromfázisú rendszerbe háromfázisú ÁVK építendő be.

Áramvédő kapcsoló működési elve.

Az "A" típusú áramvédő kapcsoló:

Félvezető elemek alkalmazása, szükségessé teszi az „A” típusú Fi-relé alkalmazását.

A váltakozó áramú körökben alkalmazott különböző, félvezető, egyenirányító elemeket tartalmazó szabályozó elektronikák, mint a fényerőszabályzó, szükségessé teszik az „A” típusú áramvédő kapcsoló alkalmazását. Az "A" típusú áramvédő kapcsoló váltakozó áramra és pulzáló egyenáramra érzékeny.


Az "AC" típusú áramvédő kapcsoló:

Hagyományos Fi-relé jelölése.

Csak váltakozó áramú körben alkalmazható. Az "AC" típusú áramvédő kapcsoló csak szinuszos váltakozó áramra érzékeny.Szelektív áramvédő kapcsoló „S”:

Szelektív életvédelmi relé jelölése.

Az ilyen áramvédő kapcsolók S-jelöléssel vannak ellátva. A szelektív áramvédő kapcsolók késleltetéssel vannak ellátva, így ugyanarra a hiba áramra később kapcsol le, mint a hagyományos.Áramvédő kapcsolók pólusszám alapján:

Pólusszám alapján lehet 2 pólusú és 4 pólusú. A 2 pólusú áramvédő kapcsoló L1+N, a 4 pólusú áramvédő kapcsoló L1+L2+L3+N.

Két és négypólusú életvédelmi relé.
Áramvédő kapcsoló (Fi-Relé) bekötése:
Fi-Relé bekötése egy és három fázis esetén.
Áramvédő kapcsoló jelölései és beazonosítása.
Áramvédő kapcsoló (Fi-Relé) beazonosítása:
 • 1. Az áramvédő kapcsoló gyártója (ABB).
 • 2. A Fi-relé típusa.
 • 3. AC tipusú áramvédő kapcsoló.
 • 4. Névleges áram (25A).
 • 5. A Fi-Relé érzékenysége (30mA).
 • 6. Névleges üzemi feszültség (230V).
 • 7. Maximális megszakító képesség.
 • 8. Rövidzár tűrés 100A-s előtét biztosítékkal.
 • 9. Maximális zárlati áram (10000A).
 • 10. Az áramvédő kapcsoló bekötésirajza.
 • 11. Hibaáram tesztgomb.
 • 12. Állapotjelző. Zöld: KI - Piros: BE
 • 13. Környezeti hőmérséklet minimális értéke -25°C.
 • 14. Kétálású kapcsolókar.
 • 15. Hálózati csatlakozás.
 • 16. Fogyasztói csatlakozás.

Ez az idegesítő kis sáv azért került ide, hogy az Európai Uniós törvényeknek eleget téve jelezzük, a mi weboldalunk is cookie-t, azaz sütiket használ a minél jobb felhasználói élmény elérésének az érdekében.

Megértettem